KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Závěr festivalu Janáček Brno 2020 z Bamberku na ČT art english

Česká televize přichystala na pondělí 5. dubna od 20:15 hodin záznam Závěrečného koncertu festivalu Janáček Brno 2020, který se uskutečnil 16. října minulého roku formou live streamu z koncertní síně v Bamberku. Na programu Bamberských symfoniků tehdy zazněla Velká suita z Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky v úpravě dirigenta večera Jakuba Hrůši a Alpská symfonie, op. 64 Richarda Strausse.

„Návštěva festivalu Janáček Brno s Bamberskými symfoniky v mém rodném městě pro mě i můj orchestr znamenala klíčový projekt sezóny, do kterého jsme v tvorbě programu i v jeho přípravě vkládali mnoho úsilí a emocí. Zdravotní situace v České republice nám ale bohužel znemožnila se do Brna s celým orchestrem fyzicky dostat. Přesto budeme z vlastní iniciativy a s velkým porozuměním vedení festivalu pro naše publikum hrát. Jsem šťasten, že navzdory nepřízni situace se nám podařilo zorganizovat virtuální živý streaming nezměněného programu,“ uvedl minulý rok šéfdirigent Bamberských symfoniků Jakub Hrůša. Tento koncert nyní zprostředkuje na programu ČT art Česká televize.

Nedávno oslavili Bamberští symfonikové 75. výročí své existence, Jakub Hrůša se ale bohužel nemohl k orchestru v onen večer dostat, protože by nestihl dodržet karanténu. Ovšem celý koncert z 18. března je k vidění na linku zde, a to včetně promluv Jakuba Hrůši i bavorského ministerského předsedy na dálku. O tomto koncertu jsme psali zde.

Německý portál Welt se také věnoval výročí Bamberských symfoniků. Manuel Brug se ve svém článku věnoval zejména vztahu orchestru s Jakubem Hrůšou, který se vyjádřil slovy: „Pro mě je Bamberk ideální. Testuji, zkouším tady, k čemu bych se chtěl vracet, a mám právě Bamberské jako velkou konstantu. Rosteme společně. Náš lidsko-umělecký vývoj je úžasný, mohu zde tvořit a zrát. Velmi rychle jsem nabyl pocit, že jsem právě tady našel dlouhodobé partnery. Cítím se šťastný a vede se mi dobře. Je to tak, jak má být. Přitom ještě můžeme společně tak mnoho objevovat a nalézat.“ O svých plánech dále říká, že v nadcházející sezóně plánuje s Bamberskými „hodně českých děl od baroka po modernu, k čemuž pro mě přirozeně patří i hudba ze Slovenska, Rakouska a Maďarska. Výrazně mi ještě chybí hudba Richarda Wagnera, ale i do ní se ve svých budoucích operních angažmá pustím. Se svým orchestrem bych mimoto rád hrál více Brucknera, ruské autory, zejména Šostakoviče, a Strausse.“ Náš portál výročí Bamberských symfoniků připomněl v seriálu Klasika v souvislostech.

Foto: Andreas Herzau, Fb orchestru

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky