KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pětasedmdesáté výročí Bamberských symfoniků dnes na ARD a online english

Bamberští symfonikové v těchto dnech slaví 75. výročí své existence. Šéfdirigent Jakub Hrůša svůj orchestr tento slavnostní večer nepovede, protože se kvůli koronavirovým opatřením nestihne k orchestru dostat. Za dirigentským pultem ho tak zastoupí čestný dirigent orchestru Christoph Eschenbach. V přímém přenosu německé televizní stanice ARD od 20:15 hodin zazní výhradně Beethovenovy skladby, a sice předehra Leonora, Houslový koncert D dur, ve kterém se sólového partu zhostí dánský houslista Nikolaj Szeps-Znaider, a Symfonie č. 3 Eroica. Koncert bude k vidění i online zde.

„Snažil jsem se všemi možnými způsoby dostát požadavkům hygienických a jiných opatření, ale bohužel to kvůli karanténním nařízením nejde,“ vysvětluje Jakub Hrůša a pokračuje: „Samozřejmě mne to velmi mrzí, ale promluvím k orchestru a posluchačům spolu s bavorským ministerským předsedou Markusem Söderem online v předtočené podobě. Moje zdravice putuje do Bamberku přímo z Prahy.“

Pořadatelé uvádějí, že Bamberští symfonikové poskytují mimořádné hudební zážitky svému publiku už od roku 1946. Vznik tohoto tělesa je spojen s česko-německou historií – jeho zakladateli byli i bývalí členové pražské Německé filharmonie. O orchestru se v Německu tvrdí, že má „český zvuk“. V osobě Jakuba Hrůši se u něj česká a německá kultura znovu propojuje, navíc Bamberk je partnerským městem hlavního města České republiky.

Na Velikonoční pondělí 5. dubna odvysílá Česká televize na programu ČT art od 20:15 hodin záznam závěrečného koncertu festivalu Janáček Brno z 16. října minulého roku, kdy naopak německý orchestr nemohl přijet z Bamberku do Brna, a ještě je možné zhlédnout dokument České televize z minulého května s názvem Jakub Hrůša a Bamberští symfonikové.

Foto: Andreas Herzau

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky