KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Špaček a Jamník koncertovali v New Yorku k 30. výročí vzniku ČR english

Slavnostním koncertem v Grand Ballroom newyorské Bohemian National Hall si České centrum New York s veřejností, diplomatickým sborem a hosty z hudebního a akademického světa připomnělo 30. výročí vzniku České republiky. Projekt Cesty na něm představili jedni z nejtalentovanějších českých muzikantů své generace, houslista Josef Špaček a violoncellista Tomáš Jamník. Speciálním hostem byl sólista Národního divadla v Praze Petr Nekoranec.

V první části zazněly skladby Leoše JanáčkaBohuslava Martinů. Janáček je v Americe po Dvořákovi nejhranějším skladatelem a Bohuslav Martinů v USA pobýval a tvořil. Ve druhé části pak oba interpreti provedli skladby Erwina SchulhoffaGideona Kleina, skladatelů, kteří zahynuli v nacistických koncentračních táborech a jejichž mimořádné skladby by si podle JamníkaŠpačka zasloužily ještě větší pozornosti. 

K významu pokojného rozdělení Československa a spolužití dvou samostatných států Čechů a Slováků promluvil generální konzul ČR v New Yorku Arnošt Kareš

Bezprostředně po koncertu se k programu a jeho protagonistům vyjádřily dvě klíčové osobnosti a specialisté na českou hudbu v Americe, profesor New York University Michael Beckerman a dcera věhlasného pianisty a hudební odbornice Véronique Firkusny

Koncert v Českém centru New York, který se konal při příležitosti třicátého výročí vzniku České republiky, mě velmi potěšil. Josef Špaček a Tomáš Jamník tvoří impozantní duo, oba jsou vynikající hudebníci s virtuózním talentem a nadto je z jejich hry patrná hluboká úcta a pokora ve službě skladatelům, jejichž hudbu interpretují,“ uvedla Verónique Firkusny. Program byl podle ní nádhernou kombinací více i méně známých skladeb, provedených s mistrovstvím, zápalem a ohromným citem. „Téma Cesty jako prostředek k otevírání dveří pro komunikaci bylo vzhledem k výzvám, kterým v současné době čelí celý svět, mimořádně výmluvné,“ dodala.

Michael Beckerman prohlásil, že koncert byl svým hudebním mistrovstvím, virtuozitou, inovativním programem a komunikací s publikem mimořádným počinem. „Jamník se Špačkem přednesli jak poměrně známý repertoár, jako je Janáčkův Smyčcový kvartet ´Z podnětu Kreutzerovy sonáty´, ovšem v brilantní úpravě pro duo, tak zřídka uváděné skvosty, jako je Duo Gideona Kleina. Jejich energický a současně okouzlující projev proměnil večer ve výjimečný zážitek,“ řekl.

A violoncellista Tomáš Jamník? Ten koncert okomentoval takto: „Cesty jsou významným inspiračním zdrojem, jejich směr však často nemáme ve svých rukou. Bohuslav Martinů strávil většinu svého života v pohybu, touha po poznání a následně útěk před nacisty ho přes Francii a USA dovedly až do Švýcarska. ´Lituji, že nebylo možné se domů podívat, svět je tak spletený a my jsme v něm jenom jako červíčkové a naše dobrá vůle nic neplatí,´ napsal Martinů své sestře do rodné Poličky rok před smrtí. V těžkém soukolí zrůdného nacistického režimu se ocitli Erwin Schulhoff a Gideon Klein, pro které se stal osudným. Leoš Janáček většinu svého života strávil na rodné Moravě, jeho životní cesta je však jen zdánlivě poklidná – uznání se dočkal až v pokročilém věku a v osobním životě byl zasažen tragickými událostmi. I přes životní peripetie však všichni čtyři skladatelé dokázali do své tvorby vtisknout také vřelý optimismus. Je to doklad jejich ohromné osobní síly a vůle.“

Foto: Jana Křupková

Miroslav Konvalina

Miroslav Konvalina

Novinář

Někdejší rozhlasový novinář, v letech 2019 až 2024 ředitel Českého centra v New Yorku, Absolvoval studium na Fakultě řízení Vysoké školy ekonomické a mimořádné studium Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy. Rozhlasovou a televizní žurnalistiku studoval na University of Missouri v USA a prošel různými novinářskými stážemi jak v Evropě, tak v USA. V Československém a Českém rozhlase pracoval v různých pozicích ve zpravodajství, vedl Redakci zahraničního zpravodajství ČRo 1 - Radiožurnálu, byl zahraničním zpravodajem a pak ředitelem stanice. Pracoval také jako tiskový mluvčí a v marketingu a PR. Rád cestuje, bavilo ho natáčení reportáží z prostředí domorodých kultur různých částí světa.



Příspěvky od Miroslav Konvalina



Více z této rubriky