KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Akordeonové kurzy v Dobřanech a Renzo Ruggieri english

Na sedmém ročníku mistrovských akordeonových kurzů se na konci srpna v Dobřanech vedle tradiční lektorské dvojice Petra Vacka a Ladislava Horáka objevil také legendární jazzový akordeonista Renzo Ruggieri.

Akce odstartovala ve čtvrtek slavnostním zahájením a pokračovala individuálními hodinami s jednotlivými lektory. V odpoledních hodinách cvičili všichni účastníci společnou skladbu Il Bosco Incantato přímo od Renza Ruggieriho, který se chopil taktovky. Kompozice vznikla pod dojmem z obrazu slavného malíře Edvarda Muncha s názvem Začarovaný les. Zazněla na zahajovacím koncertě, kde kromě mistra Ruggieriho vystoupili vítězové a laureáti národních a mezinárodních soutěží.

Na koncertě se mimo jiné velmi pěkně prezentovalo smíšené duo (housle a akordeon) Pavlína WagnerováMartin Chodl. Zahráli skladbu G. HermosaBrehme. Jako další vystoupil teprve desetiletý Jaroslav Pokuta. Jeho noblesní provedení skladby Rock ToccataJ. Derbenka se dalo porovnat s o mnoho staršími interprety. Zajímavé, koncentrované výkony předvedli studenti Konzervatoře J. Ježka Václav BastlVeronika Klatovská. Pomyslnou tečkou programu před zlatým hřebem večera byla Dagmar Chalupová, studentka 2. ročníku Konzervatoře České Budějovice. Pohádka o Tichém Donu od Vjatcheslava Semjonova, kterou prezentovala, byla technicky velmi náročnou skladbou. Interpretka dokázala skloubit skladatelův záměr i svou vlastní invenci tak, že vše působilo velmi nenásilně a přesvědčivě. Další prostor už náležel světovému jazzmenovi a skladateli Renzu Ruggierimu.

Tato osobnost má za sebou více než dva tisíce koncertů a mimo sólová vystoupení hraje také se symfonickými orchestry. Skladby prezentované na zahajovacím koncertu byly pouze z jeho dílny a diváci si mohli poslechnout opravdové hity jako Tango Italiano, Carnevale nebo Valentango. Výraz, zvládnutí lyrických a technických pasáží, energie, s jakou se hraní skladeb zhostil, nenechala nikoho na pochybách, že se jedná o absolutní světovou jazzovou špičku.

Koncert se konal v unikátním prostoru jízdárny v Dobřanech a jednalo se o vůbec první akci tohoto typu na tomto místě. Naprosto dokonalé akustické možnosti sálu byly oceněny i ředitelem světové akordeonové továrny Bugary Armando panem Paolo Picchiem, který v rámci mistrovských kurzů řídil prodejní výstavu špičkových italských nástrojů a koncert tohoto formátu si pochopitelně nemohl nechat ujít.

Mistrovské akordeonové kurzy pokračovaly v pátek individuálními hodinami, ale také autorským koncertem. Světovou premiéru cyklu skladeb Svět za barevnými sklíčky prezentoval na akordeon Pavel Samiec, který patří k nové skladatelské vlně a má mnoho úspěchů na národních a mezinárodních skladatelských soutěžích.

Sobota se nesla v duchu příprav na závěrečný koncert aktivních účastníků mistrovských kurzů, kde vystoupili žáci s programy, na kterých intenzivně pracovali s lektory. Místem konání byl koncertní sál dobřanské Základní umělecké školy J. S. Bacha, kde také probíhaly všechny individuální hodiny.

Další ročník mistrovských akordeonových kurzů bude v Dobřanech od 24. do 27. srpna 2023.

Foto: archiv kurzů

Petr Vacek (II.)

Petr Vacek (II.)

Akordeonista, pedagog

Narodil se v roce 1989 v Plzni. Po absolvování Základní umělecké školy a konzervatoře studoval ve Francii u vynikajícího akordeonisty a pedagoga Frédérica Deschampse. Za studií se zúčastnil řady soutěží a získal mnohá ocenění. Stal se čtyřnásobným vítězem mezinárodní akordeonové soutěže v německém Klingenthalu, získal 1. místo v Mezinárodní akordeonové soutěži v Drážďanech a bodoval například na Soutěži konzervatoří nebo na Celosvětové akordeonové soutěži v italském Castelfidardu. V roce 2007 mu byla udělena cena Plzeňský Orfeus za mimořádnou reprezentaci kraje v oboru vážná hudba. Koncertuje u nás i v Evropě a podnikl i koncertní cestu po Japonsku. Od roku 2017 organizuje první čistě akordeonové mistrovské kurzy v České republice v Dobřanech, kde působí jako pedagog hry na akordeon. Od roku 2019 je oficiálním delegátem a porotcem celosvětové akordeonové soutěže Trophée Mondiale za Českou republiku a také předsedou akordeonistů Plzeňského kraje.



Příspěvky od Petr Vacek (II.)



Více z této rubriky