KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Americké turné Ester Pavlů english

„Na galakoncertu v New Yorku více než polovinu sálu tvořili pozvaní hosté. Bezprostřední pozitivní reakce těchto lidí na následné recepci nám dodaly sebevědomí k dalším vystoupením na turné.“

„Koncert v Cedar Rapids, v ´Aténách amerického Středozápadu´, byl pro třetí až čtvrtou generaci českých emigrantů návratem ke kořenům.“

„Nejatraktivnější byl koncert poslední, v kostele Sv. Václava v iowském Spillville, kde hrál na varhany v létě 1893 Antonín Dvořák.“

České centrum v New Yorku pozvalo v prosinci do Ameriky na sérii čtyř koncertů mezzosopranistku Ester Pavlů, jejího hudebního mentora Vladimíra Chmela a pianistu Ahmada Hedara. Ke 180. výročí narození Antonína Dvořáka a 80. výročí příchodu Bohuslava Martinů do zámoří připravili program složený především z písní obou autorů.

Hned na úvod vystoupili na galakoncertu s recepcí pro více než dvě stovky lidí ve Velkém sále manhattanské Bohemian National Hall. Večer zaštítili generální konzulové Česka a Švýcarska, které má zejména k Martinů letitý vztah. V New Yorku tvořili nejméně polovinu publika výrazné osobnosti z kultury, pedagogové, diplomaté, lékaři a další významní čeští a slovenští krajané. Přišla například Magda Vášáryová, Brian Large nebo Martina FormanováVéronique Firkusny, dcera slavného pianisty.

V Chicagu byl program připraven hlavně pro krajany, kteří stále mluví česky, zatímco ten další v iowském Cedar Rapids byl pro ty, kteří už česky nemluví, ale o naši kulturu stále jeví zájem. Nejatraktivnější byl koncert poslední, v kostele Sv. Václava v iowském Spillville, kde hrál na varhany v létě 1893 sám Antonín Dvořák; pobýval tam tehdy na pozvání rodiny Kovaříků.

Splnilo bezezbytku moje představy,“ řekla na adresu svého prvního turné po Americe operní pěvkyně Ester Pavlů. „Cílem bylo nabídnout, ve spolupráci s mým hudebním mentorem Vladimírem Chmelem a pianistou Ahmadem Hedarem, přitažlivý program s hudbou českých a slovenských autorů, který by na jedné straně zaujal náročné newyorské publikum, ale zároveň byl atraktivní také pro české krajany v Chicagu a v Iowě. Vybrali jsme skladby, které jsou mému srdci blízké. Přítomnost a následné reakce například Bryana Large, Michaela Beckermana, Véronique Firkusny, Katelyn Bouska, dirigenta Metropolitní opery Davida Jacksona nebo ředitele opery v Cedar Rapids Daniela Kleinknechta jsou pro mě důkazem, že jsem zaujala i odbornou veřejnost. Bez podpory Českého centra v New Yorku, Generálních konzulátů v New Yorku a v Chicagu, ale například i učitelů české školy TGM v Chicagu by tak náročné turné uprostřed covidové pandemie nebylo možné realizovat,“ konstatovala.

Vladimír Chmelo na otázku, jak program pro New York, Chicago a Iowu postavili, uvedl: „Jakožto vyslanci české a slovenské hudby jsme se snažili postavit program z děl nejvýznamnějších českých a slovenských skladatelů. Mysleli jsme při tom na naše krajany, kteří se hrdě hlásí ke svým kořenům. Předpokládali jsme, že Janáčkova Moravská lidová poezie v písních, Martinů Otvírání studánek, Dvořákovy světově proslulé Cikánské melodie či romantické písně Mikuláše Schneidera-Trnavského je chytí za srdce. A byli jsme opravdu velmi šťastni, když nám neutuchající potlesky naši snahu potvrdily.“ A Vladimír Chmelo také uvažoval, zda turné mohlo znamenat nějaké základy pro Ester Pavlů do budoucna: „To ukáže teprve budoucnost, každopádně – jak se říká – zapálený zapaluje. Ester je teď ve vynikající pěvecké formě, plná energie a strhující chuti předávat publiku plnou náruč emocí. Pevně věřím, že si ji posluchači uchovají dlouho ve svých vzpomínkách a že se sem v budoucnu bude ještě vracet.

Doprovázející pianista Ahmad Hedar k tomu dodal poznámku k interpretaci Martinů, Dvořáka a Janáčka pro posluchače v Novém světě. „Měli jsme zkušenost čtyř velmi rozdílných hudebních vystoupení. Zahájili jsme pompézním galakoncertem v New Yorku v Bohemian National Hall, kde více než polovinu sálu tvořili pozvaní hosté z řad diplomatů, hudebních odborníků, vědců a krajanů – mezi nimi nechyběly osobnosti jako Magdaléna Vášáryová a Martina Formanová.  Bezprostřední pozitivní reakce těchto lidí na následné recepci nám dodaly sebevědomí k dalším vystoupením na turné. V Chicagu, kde se nachází tradičně větší česká komunita, jsme se už cítili daleko uvolněněji. Koncert v Chopin Theater byl vysoce ceněn diplomaty, vedením divadla i polskými krajany, protože po covidové pandemii byl první větší kulturní akcí, která představila umělce z Česka. Třetí koncert v Cedar Rapids, kterému se díky bohatému kulturnímu životu přezdívá ´Atény amerického Středozápadu´ a kde část publika tvořila třetí až čtvrtá generace českých emigrantů, byl pro iowské krajany návratem ke kořenům. Třešničkou na dortu bylo adventní vystoupení v zasněženém městečku Spillville v kostele, kde hrával na varhany Antonín Dvořák.

Ester Pavlů se netají tím, že by na nově vytvořené americké kontakty brzy ráda navázala a do Ameriky se vrátila už s širším evropským repertoárem.

Foto: Fb Ester Pavlů

Miroslav Konvalina

Miroslav Konvalina

Novinář

Někdejší rozhlasový novinář, v letech 2019 až 2024 ředitel Českého centra v New Yorku, Absolvoval studium na Fakultě řízení Vysoké školy ekonomické a mimořádné studium Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy. Rozhlasovou a televizní žurnalistiku studoval na University of Missouri v USA a prošel různými novinářskými stážemi jak v Evropě, tak v USA. V Československém a Českém rozhlase pracoval v různých pozicích ve zpravodajství, vedl Redakci zahraničního zpravodajství ČRo 1 - Radiožurnálu, byl zahraničním zpravodajem a pak ředitelem stanice. Pracoval také jako tiskový mluvčí a v marketingu a PR. Rád cestuje, bavilo ho natáčení reportáží z prostředí domorodých kultur různých částí světa.



Příspěvky od Miroslav Konvalina



Více z této rubriky