KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Státní filharmonie Košice s Vojtěchem Spurným english

Státní filharmonie Košice pod taktovkou odborníka na historicky poučenou interpretaci Vojtěcha Spurného vystoupí v Domě umění ve čtvrtek 2. února od sedmé hodiny večerní. Na programu budou Mozartova Symfonie C dur Jupiter, Vaňhalova Symfonie A dur a Dittersův Druhý kontrabasový koncert Es dur, ve kterém se coby sólista představí Indi Stivín. Veřejná generální zkouška je na pořadu v deset hodin dopoledne a hodinu před koncertem se bude konat setkání s lektorem dramaturgie Petrem Katinou a hosty v Malém sále.

Dirigent Vojtěch Spurný uvedl, že je vždy zajímavou výzvou uplatnit při nastudování programu některé principy tzv. historicky poučené interpretace, zvláště jedná-li se o těleso, které se tomuto interpretačnímu stylu dlouhodobě nevěnuje. Jde vlastně v prvé řadě o to, zda hudebníci mají chuť opustit „vyšlapané cestičky“ a třeba i trochu experimentovat a zkusit něco, nač vůbec nejsou zvyklí. Rozhodně se to neobejde bez dobré vůle a výsledek může být v pozitivním smyslu překvapivý i osvěžující. „Po zkušenosti z minulého hostování, které proběhlo ve velmi vstřícné atmosféře, se na tento koncert těším. Státní filharmonie Košice je vynikající orchestr a program z období vídeňského klasicismu je pro velký symfonický orchestr vždy tak trochu vybočením z ustáleného repertoáru a tedy i z běžné koncertní rutiny,“ doplnil Spurný. 

Hudebník, skladatel a dirigent Indi Stivín je držitelem Výroční ceny OSA pro nejúspěšnějšího českého skladatele do třiceti let. V šestnácti letech jako první kontrabasista vystoupil v sólovém recitálu na Pražském jaru. „Dittersův Koncert pro kontrabas mám moc rád, patří mezi to nejkrásnější, co kdy pro kontrabas vzniklo. Je to velmi výjimečné dílo, jedno vůbec z prvních pro sólový kontrabas. Autor do něj vložil jak virtuózní pasáže, tak zpěvné melodické linky, takže si v něm každý posluchač může najít to své. Já osobně mám na Dittersovi nejradši, že nešetří nápady, rozhazuje je plnými hrstmi a ani chvilku nenechá mě ani posluchače se nudit. Je to zábavné a zároveň geniální.

Foto: Jaroslav Ľaš

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky