KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Olga Jelínková jako Donna Anna v nové produkci Dona Giovanniho v Lipsku english

Sopranistka Olga Jelínková do svého repertoáru zařazuje další mozartovskou roli, tentokrát Donnu Annu z Mozartovy opery Don Giovanni v nové produkci Opery v Lipsku. Gewandhausorchester řídí britský dirigent Johnatan Darlington. Režie inscenace je v rukou renomované německé režisérky Kathariny Thomy. Ta operu vsadila do moderní doby a pojala jako obraz jednoho domu, který patří Donu Giovannimu a ve kterém bydlí všichni hrdinové děje. Olga Jelínková v inscenaci vystoupí při premiéře dnes, v sobotu 21. ledna, dále v reprízách 27. ledna, 8. února a 5. března.

Koncepce Kathariny Thomy dokonale funguje, naprosto sedí na libreto, paní režisérka je hudebně vzdělaná a je radost s ní pracovat,“ říká Olga Jelínková s tím, že důležitým symbolem děje je výtah, protože ho dokáže přivolat pouze Don Giovanni, ostatním postavám se jeví jako porouchaný. Právě tímhle výtahem ho odvleče Komtur do „sklepa“, tudíž do jámy pekelné. „V celém režijním pojetí osobně cítím energii inteligentní ženy, která do poslední noty a slova zná, obdivuje a ctí Mozartovo dílo,“ doplňuje česká pěvkyně. Jelikož se většinou Giovanniho eskapády odehrávají v noci, postavy jsou oděny převážně do nočních úborů. Autorkou kostýmů je německá výtvarnice Irina Bartels.

K postavě Donny Anny, kterou ztvární ve své kariéře poprvé, Olga Jelínková uvádí: „Pěvecky je Donna Anna dramatičtější, ale nyní přesně právě pro můj hlas. Skvěle jsme si porozuměly. Dřív jsem nikdy náklonnost k této postavě necítila. Díky této produkci jsem Annu ale uviděla v naprosto jiném světle, jako by na ni zamířil reflektor a byla vidět do těch nejintimnějších charakterových detailů. I Don Ottavio, kterého zpívá úžasný kanadský tenorista Josh Lovell, se díky režisérce stal z toho poslušného, zakřiknutého psíka živelnou a odvážnou postavou, která nakonec svým způsobem získá nad Annou morální převahu.

Dalšími pěvci, kteří operu nastudovali jsou Tuomas PursioJonathan Michie jako Don Giovanni, Komtura ztvární Sebastian Pilgrim, Olgu Jelínkovou alternuje Olena Tokar, Donna Ottavia Joshua Whitener, Donnu Eviru zazpívá Kathrin Göring, o postavu Leporella se podělí Sejong ChangRandall Jakobsh a Masetta a Zerlinu divadlo svěřilo Peteru DolinšekoviSamanthě Gaul.

Kromě role Donny Anny ztvární Olga Jelínková v této sezóně v Opeře v Lipsku také titulní roli Undine (česky též Rusalka) v Lortzingově stejnojmenné opeře, roli Violetty Valéry ve Verdiho La Traviatě, Kleopatru v Händlově opeře Julius Caesar nebo Adinu v Donizettiho Nápoji lásky.

Foto: Ilona Sochorová, Tom Schulze, Kirsten Nijhof / Oper Leipzig – Undine

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky