KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Anna Ticho ze Zelňáku – světová premiéra v Brně Na provázku english

Do některých náhrobků na Židovském hřbitově v Brně-Židenicích je vytesáno „Ticho“. Zřejmě nejvýznamnější nositelkou tohoto jména byla brněnská rodačka Anna Ticho, která se stala námětem a inspirací pro příběh se světovou premiérou, kterou pro Brno Contemporary Orchestra napsala česká skladatelka Jana Vöröšová. V pondělí 21. listopadu v Divadle Husa na provázku zahájí BCO tímto kusem svou novou, jedenáctou koncertní sezónu.

Malířka Anna Ticho pochází z domu Zelný trh č. 21/02. V roce 1909 se se svou rodinou odstěhovala do Vídně, kde vystudovala výtvarné umění a odkud v roce 1912 se svým manželem, očním lékařem původem z Boskovic, odešla do Jeruzaléma. Jejich dům ve Svatém městě sloužil jako oční klinika, ale také jako útočiště pro místní a britské vládní úředníky a mnoho umělců, spisovatelů, akademiků a intelektuálů. Anna ho po své smrti celý odkázala Izraelskému národnímu muzeu a pod jménem TICHO HAUS – Tichův dům dnes slouží jako galerie, košer restaurace a místo pro koncerty. Tento příběh se stal předlohou a leitmotivem pro světovou premiéru a úvodní koncert jedenácté sezony BCO.

„Existence této velmi zajímavé brněnské osobnosti je pro mne novinkou. V Brně se mimo jiné nacházelo mnohem více nositelů jména TICHO. Zašel jsem se podívat na nádherný Židovský hřbitov v Židenicích a náhrobků s tímto jménem je tam několik. Jsem velmi zvědav, jak vyzní TICHO Na provázku,“ říká Pavel Šnajdr, umělecký vedoucí a dirigent BCO.

Koncert s názvem Inkluze Ticha se odehraje příznačně „na Zelňáku“ – v Divadle Husa na provázku. Orchestr oslovil českou skladatelku Janu Vöröšovou, aby pro něj a mezzosopranistku Irenu Troupovou napsala kompozici reflektující Annu Ticho – zpřítomnění, inovace, vykořeněná tradice. Celek je vlastně koncipován jako recitál Ireny Troupové, vynikající pěvkyně, která s BCO pravidelně spolupracuje. Stejně tak další skladby zapadají do zamýšlené koncepce.

V 11. koncertní sezoně BCO s názvem OPĚTOVNÉ OŽIVENÍ / RECONVERSION vrátíme prázdným termínům jejich původní význam tím, že je opětovně oživíme. Budeme inovativní, inkluzivní, investigativní, individuální a kreativní, interaktivní a multidisciplinární, komunitní a participativní, konfirmační a virální. Budeme prostě postmoderní a postdigitální, transparentní a hypermoderní, a přesto navýsost tradiční,“ vysvětluje svůj záměr Viktor Pantůček, dramaturg BCO.

Foto: Izraelské muzeum (Facebook), Wikipedia (volné dílo), Petr Francán

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky