KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Světovou klavírní tvorbu FOK zahájí Lise de la Salle english

Klavíristka Lise de la Salle zahájí cyklus nazvaný Světová klavírní tvorba Pražských symfoniků. Francouzská rodačka představí osobní odyseu inspirovanou její láskou k tanci. Koncert se bude konat v sobotu 15. října od 19:30 v Rudolfinu.

Program klavírní virtuosky Lise de la Salle oslavuje skladatele, kteří využívají taneční rytmy,“ uvádí FOK. Položením otázky z názvu jejího nejnovějšího CD „Kdy tančíme?“ (When Do We Dance?) se Lise de la Salle nejen ptá, ale také nás zve na výpravu – „na cestu, která zkoumá to, jak různým způsobem tanec ovládá tělo“. Je to cesta v čase napříč celým stoletím od roku 1850 do 1950 s důrazem na modernu; plavba přes oceány, z Evropy do Severní Ameriky, přes Argentinu, Španělsko, Francii, Čechy, Maďarsko a Rusko; je to cesta k samému jádru rytmu, onomu pevnému bodu ukotvení, který má zásadní význam jak pro tanec, tak i pro hudbu obecně.

V programu pozorný posluchač najde Gershwinův ragtime, Bartókovy lidové tance, valčík od Saint-Saënse, Stravinského tango, Ginasterovy Argentinské tanceRavelovy Valčíky, Tatumův hit Tea for Two, Rituální ohňový tanec od de Fally nebo Rachmaninovovu Italskou polku. Speciálně pro české publikum klavíristka zařadí také jeden Dvořákův Slovanský tanec.

Jde o ponoření se do řady různých světů, které se nacházejí vedle sebe, bez přechodů, a jsou propojeny rytmickou linkou a pohybem. Je to cesta, která zkoumá různé způsoby, jak se tanec zmocňuje těla: s úžasným švihem v Severní Americe; v Jižní Americe a Španělsku se rozvíjí silně erotická smyslnost; umírněnost, elegance a sofistikovanost ve Francii a ve východní Evropě a Rusku nacházíme výraz pozdního, sentimentálního romantismu,“ říká o programu sama klavíristka.

Foto: Stéphane Gallois

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky