KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Orchestr US Marine Band v červenci v České republice english

Letos v červenci zavítá vůbec poprvé do České republiky US Marine Band, protokolární orchestr amerických prezidentů. Tento přední americký dechový ansámbl v rámci svého evropského turné navštíví Prahu, kde se představí na mezinárodní konferenci WASBE hned na třech koncertech. Provede díla světových i českých skladatelů, zazní i proslulá Hudba pro Prahu Karla Husy, držitele Pulitzerovy ceny.

V Praze vystoupí US Marine Band třikrát. V rámci hlavního programu 20. července ve 20 hodin ve Velkém sále na Žofíně, dále o den později ve Valdštejnské zahradě na Fringe festivalu, který je součástí doprovodného programu konference, a na závěr se představí US Marine Band po boku Hudby Hradní stráže a Policie České republikyKatedrále svatého Víta na Pražském hradě. Organizátoři plánují také veřejnou zkoušku orchestru zpřístupněnou pro studenty.

Na pražských koncertech zazní skladby propojující americkou a českou hudební tradici. US Marine Band tak uvede kompozice již zmíněných autorů spojených neodmyslitelně s US Marine Band: Johna Philipa Sousy a Johna Williamse,“ uvádějí pořadatelé. Představí také díla autorů klasické hudby, jako jsou Mozart, Strauss nebo Enescu, a nebudou chybět ani úpravy skladeb českých velikánů Bedřicha SmetanyAntonína Dvořáka. V neposlední řadě zazní i ikonická skladba Hudba pro Prahu od Karla Husy, českého rodáka a hudebního skladatele, který emigroval do USA, kde velmi úspěšně působil. Hudba pro Prahu, kterou Husa napsal jako reakci na sovětskou okupaci v roce 1968, se stala zásadní součástí repertoáru dechových orchestrů. Ve své vlasti ji však mohl uvést až v roce 1990. Karlu Husovi a jeho o rok odloženému stému výročí narození je také věnován letošní ročník konference Světové asociace dechových orchestrů a ansámblů WASBE a US Marine Band je zcela poprávu speciálním hostem této kulturní události.

Orchestr US Marine Band byl založen aktem Kongresu v červenci 1798, a je tak vůbec nejstarší dosud fungující americkou hudební organizací. Je hlavním protokolárním, ceremoniálním a koncertním tělesem prezidentů USA. První koncert orchestru pro veřejnost se konal v roce 1800, od roku 1801 byl orchestru přidělen titul „Prezident´s Own“, tedy prezidentův vlastní orchestr. Od té doby vždy vystoupil na inauguracích nových prezidentů USA. Zásadním dirigentem v historii orchestru byl John Philip Sousa, který dal nový směr repertoáru orchestru, kdy pro něj začal upravovat symfonická díla. Pod jeho vedením se US Marine Band stal špičkovým tělesem. Sousa také pro orchestr složil řadu děl, z nichž několik se stalo ikonickou součástí americké hudební kultury, zejména pochod The Stars and Stripes Forever, který byl v roce 1987 určený jako národní pochod Spojených států amerických.

US Marine Band má úzkou vazbu na předního amerického skladatele filmové hudby Johna Williamse, který pro orchestr komponoval a také ho několikrát dirigoval. V roce 2019 získal orchestr cenu EMMY. Současný šéfdirigent orchestru Jason Fettig je také hudebním poradcem prezidenta USA, věnuje se intenzivně popularizaci hudby na školách a je propagátorem tradiční i nové americké hudby. Od roku 1891 vyjíždí orchestr se svolením prezidenta na každoroční turné po USA, mimo Spojené státy však US Marine Band vystupuje pouze zcela výjimečně.

Foto: archiv orchestru

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky