KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Festival Janáček Brno 2022 english

„Zahájení bude patřit scénickému uvedení Janáčkovy Glagolské mše společně s jeho operou Z mrtvého domu.“

„Zazní duchovní kantáta Quo Vadis Felikse Nowowiejského, kterou chtěl už v roce 1910 v Brně uvést Leoš Janáček.“

„Zazní i dvě premiéry nových oper skladatelek Markéty Brothánkové a Noemi Savkové.“

Osmý ročník festivalu Janáček Brno se uskuteční od 2. do 22. listopadu 2022. Národní divadlo Brno opět chystá program věnovaný Leoši Janáčkovi v podání předních operních domů, významných dirigentů, režisérů a interpretů. Mimo jiné vystoupí i všichni čtyři nejznámější čeští dirigenti střední generace Jakub Hrůša, Tomáš Netopil, Tomáš Hanus a Marko Ivanović.

Slavnostní zahájení příštího ročníku festivalu Janáček Brno bude podle dnes zveřejněného programu patřit výjimečnému projektu – scénickému uvedení Janáčkovy Glagolské mše společně s jeho operou Z mrtvého domu. Inscenace režiséra Jiřího Heřmana má být z Janáčkova divadla také živě přenášena v rámci programu OperaVision.

Grand Théâtre de Genève má přijet s inscenací Káti Kabanové v pojetí režisérky Tatjany Gürbaca a v hudebním nastudování Tomáše Netopila. Pražské Národní divadlo se pohostinsky připojí zpracováním téže opery, za kterým budou stát režisér Calixto Bieito a dirigent Jaroslav Kyzlink. Velšská národní opera přiveze Janáčkovu Věc Makropulos v režii Olivie Fuchs pod hudebním vedením Tomáše Hanuse. Národní divadlo pak festival zakončí operou Plameny od Erwina Schulhoffa, opět v režii Calixta Bieita.

Festival ponese v roce 2022 název „Quo Vadis“. Jde o citaci z duchovní kantáty Felikse Nowowiejského, díla, o jehož nastudování Leoš Janáček jako dirigent neúspěšně usiloval v roce 1910. V Brně nyní zazní pod taktovkou Johna Fioreho. Koncertní řada festivalu chce reflektovat inspiraci slovanskou kulturou nejen v Janáčkově díle, ale i v tvorbě dalších skladatelů, především jeho současníků. Představit se mají Orchestre de la Suisse Romande, orchestr Welsh National OperaSymfonický orchestr Českého rozhlasu a komorní soubory, jako jsou Pavel Haas QuartetZemlinsky Quartet. Mezi sólisty jsou Adam Plachetka, Ivo Kahánek, Tomáš Jamník, Miroslav Sekera, Pavel Zemen… Janáčkův Zápisník zmizelého je plánován ve dvou provedeních, jednak s Juliem Drakem, Nicky SpencemVáclavou Krejčí Houskovou, jednak v instrumentaci Miloše ŠtědroněBrno Contemporary Orchestra, Ivou Bittovou a tenoristou Jaroslavem Březinou.

Festival, ve spolupráci s Konzervatoří BrnoJanáčkovou akademií múzických umění, hodlá dát prostor nejmladší generaci umělců. Zazní tak i dvě premiéry nových oper skladatelek Markéty BrothánkovéNoemi Savkové.

Festival Janáček Brno získal jedno z nejlepších ocenění, jaké operní festivaly mohou získat. Jako první a dosud i jediný v České republice obdržel The International Opera Award za nejlepší festival roku 2018.

Kompletní program na www.janacek-brno.cz

Foto: Petra Hajská, archiv festivalu

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky