KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

MHF Leoše Janáčka poprvé s mistrovským kurzem. Povede ho klavírista Ivo Kahánek english

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka přichází letos s novinkou, a sice poprvé s mistrovským kurzem. Ten povede klavírista Ivo Kahánek. Od 11. do 13. června se bude na Hukvaldech věnovat účastníkům kurzu, tedy studentům a absolventům konzervatoří, vysokých uměleckých škol a také laureátům klavírních soutěží. Hlavním tématem bude logicky interpretace klavírní tvorby Leoše Janáčka. Kurzu je možné zúčastnit se také pasivně. Všichni zájemci mohou zasílat elektronické přihlášky do konce května, vybraní účastníci budou včas informováni. Další informace čtěte zde.

„Klavírní dílo Leoše Janáčka je krásné hrát, protože umělec má velkou svobodu individuálního vyjádření. Navíc je to hudba, která se stále více prosazuje i ve světě: u každého studenta se předpokládá, že bude prezentovat něco z české tvorby a svébytnost Janáčkovy hudby k tomu přímo vybízí. Účast na kurzu může být nejen zábavná a přínosná, ale věřím, že přispěje ke kariérnímu růstu začínajících hudebníků,“ říká Ivo Kahánek, rezidenční umělec festivalu a držitel mnoha domácích i mezinárodních ocenění.

Pořadatelé uvádějí, že mistrovský kurz bude zaměřen na studium klavírního díla Leoše Janáčka ve všech jeho aspektech v autentickém prostředí autorova rodiště. Aktivní účastníci mají garantovány minimálně dvě vyučovací hodiny, avšak v případě potřeby a dle aktuálních časových možností může být tato dotace navýšena. Pro všechny účastníky je připraven doprovodný program – kromě přednášky generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka, na téma „prezentace začínajících umělců“, také prohlídka Janáčkova rodného domu a památníku. Mistrovský kurz bude zakončen koncertem účastníků. Absolventi získají certifikát.

„Jsme velmi rádi, že letos uvedeme mistrovský kurz právě pod vedením Ivo Kahánka. Mladí umělci tak budou mít jedinečnou příležitost osobně konzultovat své schopnosti s jedním z nejlepších českých klavíristů současnosti. Těšíme se na všechny účastníky a věříme, že tímto zavedeme novou festivalovou tradici,“ těší se ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Foto: Dalibor Válek

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky