KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Smetanova Litomyšl nabídne některé zrušené programy z letoška english

Nové inscenace Hubičky, Rigoletta, Bohémy, Evžena Oněgina a zřejmě i Figarovy svatby uvede příští rok národní festival Smetanova Litomyšl. Program také připomene výročí Antonína Dvořáka a 75 let od prvního koncertu Smetanovy Litomyšle, a to kompletním provedením Slovanských tanců, které přijede zahrát Česká filharmonie. Letošní 62. ročník, který skončil v neděli, museli pořadatelé kvůli koronaviru zkrátit a posunout o tři týdny. Místo dvaceti pěti trval jedenáct dní a nabídl třicet pět místo původně plánovaných čtyři-a-čtyřiceti programů. Program se změnil na komorní, o některé původně plánované velké produkce ale diváci nepřijdou. Na rok 2021 se přesouvá například hostování andaluského baletu s pásmem Carmen ve víru flamenca, koncert nazvaný Když chrám rozezní žestě nebo v Nových Hradech projekt 3x Ariadna.

„V cyklu Hvězdy operního nebe vystoupí slavný americký tenorista Charles Castronovo a bude provedena i oblíbená Orffova kantáta Carmina Burana,“ doplňuje k programu příštího ročníku umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský, zároveň se ale netají četnými komplikacemi: „Touto dobou jsem býval s přípravou dramaturgie dalšího ročníku mnohem dál, za uplynulé tři měsíce se mi ale program nejméně z poloviny rozpadl jako domeček z karet“. Problém je, že ve velkých divadlech a kulturních institucích obecně se stále vyrovnávají s dopady koronakrize a tím se mění plány a fermany dalších sezón, což má dopad i na Litomyšl. Například pražské Národní divadlo tam mělo uvést Káťu Kabanovou a také novou inscenaci Prodané nevěsty, jenže první jmenovaná inscenace nakonec bude mít zcela nepřenosnou scénu a premiéru druhé divadlo zatím úplně odložilo. Také například balet Jana Kučery Tři mušketýři už nebude na repertoáru.

Pro některé letos plánované koncerty se ale naopak podařilo najít nové termíny. Vedle zmíněného andaluského baletu, žesťového koncertu a trojí Ariadny dramaturgie zachránila třeba Svatojánské vigilie Jiřího Pavlicy, které zazní na 64. ročníku Smetanovy Litomyšle v roce 2022, nebo galakoncert Pavla Černocha, který se podařilo naplánovat na rok 2023. Příští 63. ročník Smetanovy Litomyšle se bude konat od 10. června do 6. července 2021.

Foto: Fb festivalu Smetanova Litomyšl, archiv NDM, Fb P. Černocha

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky