KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Konečně zase živě…!
BCO v posledním koncertu sezóny english

Brno Contemporary Orchestra, který v květnu úspěšně debutoval na Pražském jaru, se rozloučí se svým publikem posledním koncertem této sezóny, nazvané Devátá vlna, opět naživo v prostorech Konventu Milosrdných bratří. Koncert z děl Alexeje Frieda, Olgy Neuwirth a Györgye Ligetiho odehrají s houslistou Milanem Paľou pod vedením svého dirigenta Pavla Šnajdra ve čtvrtek 11. června od 19:30 hodin.

Koncert s titulem „Con certo – s jistotou nebo s čertem?“ zve na divokou plavbu po vlnách soudobé hudby. Posluchačům nabídne Kasace pro komorní orchestr zkomponované brněnským rodákem Alexejem Friedem v roce 1985. Tento český skladatel a dirigent získal klasické hudební vzdělání, současně však celoživotně tíhl k jazzové hudbě, a proto se řadí k takzvanému třetímu proudu, tedy ke skladatelům, kteří se snažili o syntézu obojího. Jeho Kasace ho však podle slov dramaturga BCO Viktora Pantůčka vykreslují v poněkud jiném světle: „Jedná se o autonomní komorní skvost na pomezí slavnostních fanfár, zmatečné formy a nevtíravé snahy po zalíbení.“

Dále na koncertu zazní Un posto nell’acqua (Místo ve vodě) Olgy Neuwirth, které posluchači Pražského jara mohli slyšet už na zmiňované festivalové premiéře orchestru. Odtud už také možná vědí, že rakouská skladatelka se nechala inspirovat literárním dílem Hermana Melvilla, zejména ve spojitosti s mořskou plochou.

Vrcholem koncertu má být Violin concerto Györgye Ligetiho, v němž se sólového partu ujme slovenský virtuóz Milan Paľa. Dirigent BCO Pavel Šnajdr slibuje doslova „čertovsky“ strhující zážitek, když koncert popisuje jako divoký, efektní a velmi náročný. A dodává: „Mám radost, že tu jeho neutuchající energii budeme moci opět poslat naživo jak do orchestru, tak našim posluchačům.“ Vstupenky lze sehnat online či na místě půl hodiny před začátkem koncertu. Video-pozvánku dramaturga Viktora Pantůčka sledujte zde.

Foto: Fb BCO, milanpala.com

Markéta Ottová

Muzikoložka, sbormistryně

Od útlého věku se věnuje hře na klavír a sborovému zpěvu. Po gymnáziu nastoupila na Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde vystudovala učitelství v oboru Hudební výchova a Základy společenských věd a v roce 2019 zde absolvovala doktorský program Hudební teorie a pedagogika. Paralelně s doktorátem nastoupila i ke studiu oboru Dirigování sboru na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění, kde nyní pokračuje v navazujícím magisterském studiu a současně působí jako odborná asistentka na Katedře hudebních a humanitních věd. V současné době je sbormistryní Pěveckého sboru Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, asistentkou sbormistra Pěveckého sboru Vox Iuvenalis při VUT v Brně a příležitostně spolupracuje i s dalšími brněnskými sbory. Jako studentka JAMU se podílí na uměleckých projektech akademie, zejména působením v pěveckém sboru HF JAMU a jeho koncerty, ale také jako korepetitorka v Komorní opeře (Flotow, Offenbach, Cimarosa). 



Příspěvky od Markéta Ottová



Více z této rubriky