KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Americké jaro v květnu online, na podzim živě english

Jubilejní 15. ročník mezinárodního hudebního festivalu Americké jaro zahájí svůj program online v průběhu května. Pokračovat pak bude živě na podzim. V rámci nejbližších online přenosů ze Spojených států amerických budou účinkovat Kenny Werner, Dan Tepfer a Aaron Parks. Podzimní program obstarají třeba Nikol Bóková Trio, Kvarteto Martinů a Karel Košárek nebo umělecký ředitel festivalu Jan Bartoš.

Festival začne online v pondělí 11. května od pěti hodin v rámci série #kulturažije internetové televize Mall.tv. Vystoupí legendární americký skladatel, klavírista a autor knižního bestselleru Effortless Mastery Kenny Werner. Jeho skladby, nahrávky a publikace nepřestávají ovlivňovat posluchače na celém světě. Je držitelem Guggenheim Fellowship za originální tvorbu i několika ocenění Grammy. Na jeho projektech se podílí mnoho významných umělců, např. Joe LovanoJudy Silvano

V rámci online programu bude následovat 14. května od pěti hodin, také na internetové televizi Mall.tv, originální provedení Goldbergových variací v podání jednoho z největších talentů své generace Dana Tepfera. Hudebník kombinuje původní Bachovy variace s jazzovými improvizacemi a přibližuje tak jedno z nejkomplexnějších děl klasického kánonu. V úterý 19. května pak zazní sólový koncert pianisty Aarona Parkse, který se začal prosazovat na přelomu tisíciletí a upozornil na sebe především jako sideman Terence Blancharda. Skutečného úspěchu dosáhl díky svému pátému albu Invisible Cinema z roku 2008, vydanému u Blue Note. Jeho posledním projektem je album Little Big.

„Pokud to situace dovolí, vystoupí již naživo 15. listopadu v DOX+ Dan Tepfer a 22. listopadu v La Fabrice Chandrika Tandon s Kennym Wernerem. Proběhne také plánovaný workshop Kennyho Wernera ke knize Effortless Mastery,“ představuje podzimní program ředitelka festivalu Zdenka Součková.  V kostele sv. Vavřince v Praze zahrají Nikol Bóková Trio, Kvarteto Martinů s Karlem KošárkemJan Bartoš, který je také uměleckým ředitelem festivalu Americké jaro. Na podzim se přesouvají další plánované koncerty v regionech. 

Americké jaro je mezinárodní hudební festival, který se koná každoročně od roku 2006 na desítkách míst po celé České republice. Program festivalu představuje prvotřídní umělce divákům v Praze a v dalších městech a sestává z jazzové a klasické hudby, divadelních, filmových a scénických představení, workshopů a diskusí na aktuální společenská témata. Koncept festivalu je založen na vzájemných kulturních vztazích a spolupráci mezi Amerikou a Českou republikou.

Foto: Fb festivalu, Pixabay

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky