KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Deset českých premiér na Hudebním fóru Hradec Králové english

Filharmonie Hradec Králové ve spolupráci s Českým rozhlasem Vltava pořádá od roku 2005 jako reprezentativní panorama děl druhé poloviny 20. století a počátku 21. století festival Hudební fórum Hradec Králové. Letos se koná od 15. do 24. října. Čtyři podzimní koncerty ve dvou týdnech jsou pravidlem. Program každoročně staví na orchestrálních a vokálně-instrumentálních dílech soudobých světových autorů a na propojení hudby se světelným designem, animacemi, videoprojekcí, vizuálními technologiemi… a také s pohybovou složkou.

Letošní zahajovací koncert s podtitulem Metakosmos patří v úterý pořádajícímu orchestru. Na programu je kompozice Metakosmos, kterou napsala islandská umělkyně Anna Thorvaldsdottir na objednávku Newyorské filharmonické společnosti. Premiéru tam měla loni. Dalším autorem je Bent Sørensen. Jeho skladba L’Isolla della Città (Ostrov ve městě) pro housle, violoncello, klavír a orchestr měla premiéru v roce 2016 a vznikla na objednávku Dánského rozhlasu a Trondheimského festivalu komorní hudby. Na objednávku psal také finský dirigent a skladatel Esa-Pekka Salonen. Jeho Klavírní koncert z roku 2007 vznikl pro orchestry Newyorské filharmonie, BBC, Francouzského rozhlasu a Severoněmeckého rozhlasu Hamburk. S královéhradeckou filharmonií spoluúčinkují v úterý Eben Trio (Roman Patočka, Jiří Bárta a Terezie Fialová) a klavírista Miroslav Beinhauer, diriguje Marko Ivanović.

Ve čtvrtek v Sále Filharmonie Hradec Králové vystoupí na festivalu Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK s dirigentem Andreasem Sebastianem Weiserem a mezzosopranistkou Veronikou Hajnovou. Na programu jsou monodrama „Camille Claudel: Into the Fire“ od Jake Heggieho, Abstractions od Anny Clyne, objednávka Baltimorského symfonického orchestru, a jako třetí kompozice Picture Studies od Adama Schoenberga z roku 2012, kterou objednal Symfonický orchestr Kansas City. Ta získala nominaci na Grammy 2017 v kategorii nejlepší soudobá klasická skladba.

V úterý 22. října koncertují na festivalu violoncellista Tomáš Jamník, Filharmonie Brno a dirigent Peter Vrábel. Koncert s názvem Americké příběhy má dvě položky. Za „Tales of Hemingway“ pro violoncello a orchestr získal Michael Daugherty cenu Grammy 2016 v kategorii nejlepší soudobá klasická skladba. Symfonii č. 1 Johna Corigliana si objednal ke svému stému výročí Chicagský symfonický orchestr. Premiéra se uskutečnila v roce 1990 za řízení Daniela Barenboima, skladba získala tři ceny Grammy.

Závěrečným koncertem se Filharmonie Hradec Králové přihlásí 24. října k hudebním inspiracím nalezeným u Shakespeara a Homéra. Hans Abrahamsen svou skladbou „Let me tell you“ pro soprán a orchestr zhudebňuje Griffithsův román o Hamletovi a Ofélii; vznikla před šesti lety na objednávku Nadace Berlínských filharmoniků. Anders Hillborg se představí kompozicí „Sirens“ pro dva soprány, smíšený sbor a orchestr z roku 2011, psanou pro Losangelskou filharmonickou společnost a Chicagský symfonický orchestr. Snaží se v ní najít zvuky, které ještě nikdo neslyšel… Spoluúčinkuje Kühnův smíšený sbor, diriguje Marián Lejava. Sólistkami jsou Marta Reichelová, Martina MasarykováLinda Ballová.

Foto: Jaroslav Klinský, annathorvalds.com, archiv HFKH

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky