KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pardubická filharmonie slaví 50 let english

V říjnu před 50 lety poprvé zahrála Komorní filharmonie Pardubice, tehdy Východočeský komorní orchestr a současně první profesionální hudební těleso tehdejšího Východočeského kraje. A půlstoletí existence teď oslaví samozřejmě narozeninovým koncertem. Koná se ve středu 9. října v aule Univerzity Pardubice. Taktovky se ujme současný šéfdirigent tělesa Stanislav Vavřínek a sólového partu v Mendelssohnově houslovém koncertu Miroslav Ambroš.

Koncert s jasným názvem „Máme narozeniny!“ vzpomene počáteční okamžiky historie Komorní filharmonie Pardubice. Program otevře Serenáda č. 2 Bohuslava Martinů, zajímavý titul, který se na pódiích neobjevuje příliš často. „Obě krajní věty jsou naplněny energickou náladou a radostí z komorního muzicírování, prostřední pomalá věta je působivá svou melodikou, pro skladatele tolik příznačnou,“ říká dramaturg orchestru Bohuslav Vítek. Orchestr tak zároveň jistě ne náhodou připomene, že v srpnu uplynulo šedesát let od smrti skladatele a příští rok si připomeneme 130 let od jeho narození.

Následovat bude jeden z nejoblíbenějších koncertů pro housle a orchestr, e moll od německého romantika Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, který patří k nejhranějším dílům světové houslové literatury. Sólistou bude Miroslav Ambroš, držitel celé řady ocenění, který hraje na vzácný nástroj italského mistra houslaře Camilla de Camilliho z roku 1734 zapůjčený ze státní sbírky hudebních nástrojů Národního muzea.

S počátkem historie KFP je spojený i Jan Václav Hugo Voříšek, ve své době výjimečná hudební osobnost evropského formátu. Voříšek se osobně znal s Beethovenem, Schubertem a dalšími mimořádnými skladateli hudební Evropy, kteří ho velmi uznávali. Narozeninový koncert uzavře jeho jediná symfonie v tónině D dur – svěží a osobité dílo.

Pardubická filharmonie v jubilejní sezóně také dostane dárek v podobě opraveného Domu hudby, ve kterém obvykle působí. Na půl roku teď ale musela koncerty přesunout do náhradních prostor. Zázemí ji poskytla místní univerzita. Dům hudby právě prochází rekonstrukcí, při které má získat zateplení a nové interiéry.

Foto: Archiv KFP

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky