KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Adam Plachetka postupně prozradí hosty pro O2 arenu english

Adam Plachetka odtajnil první hosty, které pozval na svůj recitál v pražské O2 areně 16. ledna 2020. Budou jimi Jan Smigmator a vokální skupina SKETY. Kromě sólových árií totiž chystá i řadu duetů nejen z oblasti klasické hudby. Vedle operních árií tak zazní i muzikály, jazz nebo pop. Hudební nastudování má na starosti dirigent a skladatel Jan Kučera a vizuální koncepci a režii uznávaný český režisér a audiovizuální tvůrce Michal Caban.

„Vnímám tento koncert jako příležitost představit klasickou hudbu posluchačům, kteří na ni ještě nejsou zvyklí chodit. Neformální prostředí, přesah do různých žánrů, ale i množství zajímavých hostů, to je myslím cesta, jak toho dosáhnout,“ okomentoval koncert nazvaný BEZ MANTINELŮ Adam Plachetka.

Hosty, se kterými připravuje společná vystoupení, bude odhalovat postupně. Jako první přichází na řadu oblast jazzu. Tu budou na koncertě reprezentovat swingový zpěvák Jan Smigmator a vokální skupina SKETY. „Honza Smigmator je kamarád ze školy, známe se od patnácti a už jsme spolu několikrát koncertovali, sedíme si. Vokální skupina SKETY mě velmi zaujala svojí originální tvorbou a až později jsem zjistil, že jim producenta dělá kamarád z Pražského dětského sboru,“ prozradil Adam Plachetka.

I Jan Smigmator potvrzuje, že už na společném pódiu s Adamem Plachetkou stál: „Známe se dlouhá léta, jsme totiž spolužáci z Pražské konzervatoře. Už tehdy jsme si říkali, že ač jsou naše pěvecké obory poměrně vzdálené, rádi bychom si jednou zazpívali spolu. Poprvé se nám to podařilo na festivalu Zlatá Praha a podruhé to bude teď v O2 areně. Oba dva se na to nesmírně těšíme, protože duet, který zazpíváme, je skutečná pecka! Pro náš společný duet jsme vybrali jako dokonalý průnik obou hudebních světů fantastické sinatrovské aranžmá slavné španělské Granady.“

A na spolupráci se těší i SKETY, jak vysvětlil producent skupiny Lukáš Prchal: „Fusion projekty máme moc rádi. Ačkoli je naše hudba široce rozkročena mezi jazzem, popem a elektronikou, naše kořeny přirozeně leží v klasice. Moc se tedy těšíme, jaké zajímavé hudební tvary ze spolupráce s Adamem vzejdou.“

Režisér Michal Caban se poprvé s Adamem Plachetkou setkal na projektech „Pocta Jarmile Novotné“ v roce 2014 v Litni a v roce 2017 v Rudolfinu. „Pochopitelně jsem už dávno věděl, že Adam Plachetka je mistr svého oboru, ale na těchto koncertech jsem zjistil, že je i velmi milý a otevřený člověk. Navíc klasická hudba v O2 areně je rozhodně výzva,“ řekl uznávaný český režisér, který stojí za řadou atraktivních vizuálních koncepcí. „Na mě je tento nevšední večer v obrovském prostoru vizuálně ztvárnit. Plánujeme členité rozložení podia, výrazné projekce i pohybové doplnění jednotlivých árií a písní tak, aby tato žánrová hudební mozaika vytvářela působivé audiovizuální představení,“ prozradil Caban.

Hudební nastudování má na starosti dirigent a skladatel Jan Kučera. „Je to skvělý muzikant, rádi se potkáváme. Umí napsat aranže i dirigovat jak klasický, tak popový repertoár. Dlouho spolupracuje i s Epoque orchestra,“ uvedl ke spolupráci Adam Plachetka.

Jan Kučera zároveň připraví i nové aranže známých melodií. „Vzhledem k tomu, že se žánrově dotkneme více hudebních světů, bude s námi účinkovat multižánrový Epoque Orchestra a pro tuto příležitost budu některé skladby nově aranžovat. A mám radost, že Adam zazpívá i moji píseň Kam jde cesta?,“ přiznal dirigent a skladatel Jan Kučera.

Adam Plachetka debutoval v roce 2005 v Národním divadle v Praze. Od září 2010 je stálým členem ansámblu Wiener Staatsoper a kromě té je mimo jiné i sólistou newyorské Metropolitní opery, Národní pařížské opery a Opery Národního divadla. Pravidelně účinkuje na zahraničních operních scénách a na koncertních pódiích například v Musikvereinu ve Vídni a v Grazu, ve Wigmore Hall v Londýně, v Usher Hall v Edinburghu, v Herkulově sále v Mnichově, ve Vídeňském Konzerthausu, v Konserthuset ve Stockholmu a samozřejmě v pražském Obecním domě a Rudolfinu.

Foto: Václav Haláček

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky