KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Smetanův Dalibor jako poslední premiéra sezóny Národního divadla english

Dnes večer uvede Národní divadlo v Praze svoji poslední premiéru letošní sezóny – Dalibora Bedřicha Smetany. V roli rytíře Dalibora se alternují oceňovaní slovenští tenoristé Peter Berger a Michal Lehotský. Vladislava, krále českého ztvární Adam Plachetka a Svatopluk Sem. Miladou budou Dana Burešová a Kateřina Hebelková, Jitkou Veronika Holbová a Alžběta Poláčková, o Beneše se podělí Jiří Sulženko a Jan Šťáva, Budivoji budou Jiří Brückler a Jakub Kettner a Vítky Jaroslav Březina a Martin Šrejma. Orchestr Národního divadla povede hudební ředitel opery Jaroslav Kyzlink. Režisérem je Jiří Nekvasil a scénografem Daniel Dvořák.

Dnešní premiéra nového nastudování opery Dalibor Bedřicha Smetany je mimořádně očekávanou událostí. „Opera Dalibor je úzce spojena s budovou Národního divadla podobně jako pozdější Libuše. Premiéra Dalibora se uskutečnila 16. května 1868 v pražském Novoměstském divadle v rámci oslav spojených s položením základního kamene Zlaté kapličky a dirigoval ji sám Bedřich Smetana. Libuše byla určena pro otevření Národního divadla a dodnes je uváděna především při slavnostních příležitostech,“ uvádí Národní divadlo.

Dalibor byl poprvé na scéně uveden v roce 1886 a od té doby se dočkal bezmála jedenácti stovek představení. Třetí opera Bedřicha Smetany byla v Praze hrána naposledy před sedmnácti lety. Operní soubor Dalibora v minulosti představil mj. ve Vídni, v Moskvě, Berlíně a Edinburghu. Jedním z prvních zahraničních nastudování Dalibora byla v roce 1897 vídeňská inscenace ctitele Smetanova díla Gustava Mahlera. Slavnými Dalibory byli např. Karel Burian, Beno Blachut nebo Leo Marian Vodička.

„Příběh o rytíři Daliborovi vychází z historických událostí doby vlády krále Vladislava II. Jagellonského, ovšem do všeobecného povědomí vstoupila spíše romantická pověst o rytíři, který se ve vězení naučil hrát na housle, zpracovaná mnohými kronikáři a spisovateli. Ta se také stala základem libreta Josefa Wenziga přeloženého do češtiny Ervínem Špindlerem,“ informuje Národní divadlo a doplňuje: „Dalibor je romantickou tragédií, v níž jsou hlavním hybatelem vášně. Nejprve divoká Daliborova touha pomstít smrt milovaného přítele na jedné straně a následně Miladina snaha o pomstu bratra na druhé. Nevraživost vystřídá stejně prudká vzájemná milostná vášeň. Tu však zastaví meče, které proti sobě Dalibor původně poštval.“

Druhá premiéra se bude v Národním divadle konat pozítří ve stejný čas jako ta dnešní, tedy v 19:00 hodin. Po premiérových pražských uvedeních pojede Dalibor vzápětí také na festival Smetanova Litomyšl 2019, a to 4. a 5. července.

Foto: Patrik Borecký

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky