KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

MHF Lípa Musica letos se Špačkem, The King’s Singers a s ideály sametové revoluce english

„Za svůj umělecký život jsem měl příležitost potkat desítky fenomenálních muzikantů z celého světa a nyní mám to potěšení představit ty nejlepší.“

„Výběr Josefa Špačka jako garanta festivalu byl jasnou volbou. Má vše, čím by chtěl být disponovat každý houslista.“

„Je to 30 let od sametové revoluce, zdá se už samozřejmé, že máme to, co máme, ale zdání klame. Spousty věcí bychom ale za režimu nemohli. Jedna z věcí, která by zcela jistě nevznikla, by byl i náš festival.“

Prolog, pestrý program a dvojnásobný epilog – to je příslib letošního, už 18. ročníku MHF Lípa Musica. Jako obvykle se na podzim rozprostře po mnoha místech Liberecka a Ústecka a také v přilehlé části Saska. Uměleckou garanci festivalu letos přebírá koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček, který vystřídá Radka Baboráka. V programu se objeví řada domácích i zahraničních slavných jmen.

18. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica proběhne od 17. září do 26. října, tradiční letní prolog letos připadá na 23. srpna a epilogy budou hned dva, festival je připravil ve spolupráci se ZUŠ Česká Lípa na 6. a 7. listopadu přímo v České Lípě. Na programu je celkem 22 akcí na 15 místech. Tři z nich budou v Německu, na české straně festival nově zavítá do Ústí nad Labem a Hejnic a po čase se vrátí do Teplic a na zámek ve Šluknově.

Jedno z proslulých jmen se objeví už na zahajovacím koncertě 17. září, vokální sexteto The King’s Singers, jehož členové působí sólově i u Berlínských filharmoniků a v dalších prestižních tělesech. Dalšími jsou Noax Bendix-Balgley, Tobias Feldmann, Sergej Malov, Máté Szücs, Julian Steckel, bajanista Alexander Hrustevich, německý soubor Lautten Compagney v čele s houslistkou Julií Schröder, nebo původem slovenský ansámbl Janoska. Z českých interpretů vystoupí například Simoa Šaturová, Markéta Cukrová, Jiří Bárta, Miroslav Sekera a samozřejmě garant festivalu Josef Špaček, a to v různých komorních uskupeních: „Lípa Musica je festival, který se svým rozsahem, kreativitou a kvalitou umělců řadí mezi absolutní špičku. Když jsem byl osloven, abych se v letošním roce jako umělecký garant festivalu spolupodílel na tvorbě programu, byl jsem absolutně nadšen. Vždy bylo mým přáním vyzkoušet si takovouto roli a angažovat se ve výběru a oslovování umělců, kteří budou tvořit páteř celého festivalu. Za svůj umělecký život jsem měl příležitost potkat desítky fenomenálních muzikantů z celého světa a nyní mám to potěšení představit ty nejlepší z nich na festivalu Lípa Musica,“ vysvětluje Josef Špaček.

A ředitel festivalu a předseda dramaturgické rady Martin Prokeš dodává: „Již předchozí spolupráce s hornistou a dirigentem Radkem Baborákem ukázala, proč je dobré mít uměleckého garanta. Cílem je oslovit takovou osobnost z uměleckého světa, která významně působí nejen v českém prostředí, ale má významné renomé i na světových pódiích. Proto byl výběr Josefa Špačka naprosto jasnou volbou. Josef má podle mého mínění vše, čím by chtěl být a čím by chtěl disponovat každý houslista. Jeho píle, umělecké zázemí rodiny, pokora a úcta k umění, jeho technická vybavenost a osobní šarm ho řadí mezi nejvýznamnější houslisty své generace vůbec. To vše ho předurčuje k tomu, aby byl významně vnímán i světovou kulturou, a proto je pro náš festival tolik cenné, že se Josef stává naším uměleckým garantem, a to hned na následující dva roky.

Zásadní jsou projekty, které vznikly díky působení Josefa Špačka. Ať již sólový projekt koncertních mistrů České a Berlínské filharmonie Josefa Šapčka a Noaha Bedrixe Bangleye nebo koncert hudební rodiny Špačků, který jsme nazvali podle stejnojmenné knihy spisovatelky Evy Špačkové „Špačci ve fraku“. Chybět nebude ani zapojení Josefa do spolupráce se ZUŠ v České Lípě, kdy se bude věnovat dětem v mistrovských kurzech a následně s nimi vystoupí v projektu  „Má to smysl“ na jednom pódiu. Vrcholem Josefovu zapojení bude poté koncert v německém Großschönau, kdy vystoupí Lípa Musica sextet, jež je složen z předních evropských hráčů, kteří přijali Špačkovo pozvání ke spolupráci. Hvězdou letošního ročníku bude zcela jistě britská vokální skupina The Kings Singers, která je držitelkou dvou cen Grammy.“

Dramaturgicky festival zůstává věrný své ideji, tedy prohloubit česko-německý kulturní dialog a představit interprety z ČR i ze zahraničí. Tři koncerty se proto konají v Německu, kde se premiérově představí publiku i prostory cisterciáckého kláštera v St. Marienthalu. Na pěti vystoupí hosté z Německa.

MHF Lípa Musica se také letos hlásí k ideálům „revoluce, svoboda, naděje a víra“ v kontextu letošního 30. výročí sametové revoluce a návratu ke svobodě a demokracii.

„Toto téma mě, troufám si říct, provází již od prvního ročníku festivalu. Každým rokem si velmi intenzivně uvědomuji, jak je důležité, že můžeme žít ve svobodě a demokracii. Pro mnohé z nás se to stalo již samozřejmostí. Ano, je to již celkem dlouhá doba 30 let, zdá se již samozřejmé, že máme to, co máme, ale zdání klame. Spousty věcí bychom prostě za režimu nemohli. Jedna z věcí, která by zcela jistě nevznikla, by byl i náš festival. Proto s láskou a úctou vzpomínám na pana prezidenta Václava Havla, který se významně zasadil o naši svobodu a demokracii. Proto pozorný posluchač může nalézt mezi řádky díla opřená o hlubokou víru skladatelů, naději, která vychází ze samotných námětů, svobodu, která z nich pramení či revoluční náboj skladeb samotných či revolučně zahraných,“ doplňuje Martin Prokeš.

Foto: Rebecca Reid, Martin Špelda, Radovan Šubín, Lípa Musica

 

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky