KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Dvacet let Letních slavností staré hudby english

„Soubory Musica Instrumenta a Cappella Mariana přednesou oslavná díla hraná v benátských a saských chrámech.“

„K oslavám patří i tanec, který zpestří několik festivalových večerů.“

„Velkolepým závěrem festivalových oslav bude 6. srpna koncert s názvem Večer pro krále.“

Osm koncertů dvacátého ročníku festivalu Letní slavnosti staré hudby nabídne několik podob hudebních festivit napříč historickými epochami. Programy vznikaly i pro letošek ve spolupráci s Centrem pro barokní hudbu ve Versailles. Mezi 11. červencem a 6. srpnem jediná pražská přehlídka staré hudby připomene dvě desetiletí své vlastní existence a současně s tím zpřítomní šest staletí bohaté hudební historie.

Letošní ročník zahájí koncert s názvem Jubilate Deo. Soubory Musica Instrumenta z Drážďan a pražský vokální ansámbl Cappella Mariana přednesou oslavná díla hraná v benátských a saských chrámech v 16. a 17. století. V Gabrieliho, Schützově a Praetoriově hudbě zazní cinky, trombony a dulciany i hlasy pěvců. Stejně velkolepým závěrem festivalových oslav pak bude 6. srpna koncert s názvem Večer pro krále. Hudebně-taneční představení přinese árie a taneční části z francouzských barokních oper. Protagonisty programu budou pěvci Katherine Watson a Reinouda Van Mechelena a dvojice tanečníků z francouzského souboru Les Cavatines. Hudbu provede orchestr Collegium Marianum se svou vedoucí Janou Semerádovou, choreografii vytvořila věhlasná choreografka Natalie van Parys.

Festivalový program obsahuje mistrovské kusy pro violu da gamba a loutnu v podání Vittoria Ghielmiho a Lucy Piancy, mariánské nešpory mistrů renesanční polyfonie v provedení belgického vokálního kvinteta Utopia.  K oslavám neodmyslitelně patří i tanec, který zpestří hned několik festivalových večerů. Program proto obsahuje například humorně laděné taneční představení s Bachovou hudbou a s názvem Balet o kávě, které přiveze polský taneční soubor Cracovia Danza. Publikum se může těšit na tančící kávové konvičky, cukřenky či kávová zrnka ve třech obrazech – Veselí před kavárnou, V kavárně, Boj o kávu. Následovat bude vystoupení italského harlekýna Enrica Bonavery v představení blízkém commedii dell’arte nebo ukázky renesančních tanců souboru Chorea Historica.

Mariánské nešpory od mistrů franko-vlámské renesanční polyfonie přednese belgický ansámbl Utopia, a to podle dramaturgů festivalu nejen k poctě Bohorodičky, ale také k poctě svaté Anežky, od jejíhož svatořečení letos na podzim uplyne třicet let. Na festivalu zazní také hudba pařížských salónů 18. století a vystoupí na něm světoznámý italský gambista Vittorio Ghielmi a loutnista Luca Pianca. Koncerty v Zámku Troja jsou již tradičně zasvěceny španělské hudbě. Do Prahy tak mimo jiné přijedou zpěvačka Anna Reinhold a katalánské kvarteto Exclamatio, argentinský hráč na kytaru Quito Gato. Připraven je rovněž specializovaný půldenní workshop pro hráče na barokní trombony a mistrovské kusy pro violu da gamba a loutnu.

Foto: Letní slavnosti staré hudby

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky