KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Franz Welser-Möst opět s Českou filharmonií. Bude Mozart a Bruckner english

Česká filharmonie přizvala ke spolupráci Franze Welser-Mösta. Rakouský dirigent, který jako hudební ředitel formuje už dvě desítky let zvukovou kulturu Clevelandského orchestru a jako pravidelný host úzce spolupracuje s Vídeňskými filharmoniky, provede s naším prvním orchestrem na koncertech od posledního března do 2. dubna Devátou symfonii Antona Brucknera. V jejich první polovině zazní Pátý houslový koncert Wolfganga Amadea Mozarta, v němž se sólového partu chopí koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček.

Devátá je poslední symfonií Antona Brucknera. Na skladbě, ze které stihl dokončit tři věty, prý pracoval i v den své smrti. „Dopoledne strávil u svého klavíru, na němž procházel skici finále. Vynechal oběd a kvůli silnému větru vzdal odpolední procházku. Později si stěžoval, že je mu zima, a krátce před smrtí ještě požádal svou hospodyni o čaj,“ popisuje okolnosti vzniku díla dirigent Franz Welser-Möst a dodává, že právě zmíněné finále bylo pro skladatele opravdovým oříškem – o jeho dokončení se pokoušel několik měsíců a během této doby vytvořil téměř dvě stovky skic: „Na rukopisu je vidět, jak Bruckner postupně ztrácel sílu a jistotu v ruce a těžko spojoval své hudební myšlenky. Když si poprvé uvědomil, že symfonii možná nedokončí, doporučil, aby se místo finále hrálo jeho Te Deum.

Franz Welser-Möst s Českou filharmonií debutoval v polovině roku 2019 s programem složeným z děl Franze SchubertaRicharda Strausse. U této příležitosti se vyznal: „Poprvé jsem slyšel Českou filharmonii s Václavem Neumannem v Linci, myslím, že to bylo v roce 1975. Tehdy hráli Mahlerovu První symfonii. Velmi ostře si to vystoupení pamatuji, protože Česká filharmonie je jedním z mála orchestrů, který má charakter, vlastní identitu. Je mnoho orchestrů, které hrají skvěle, ale nemají svůj vlastní, specifický zvuk. Být svůj považuji za velmi důležité.

Letos v září vystoupí Franz Welser-Möst s Clevelandským orchestrem na festivalu Dvořákova Praha.  

Foto: Petr Kadlec, Wikipede 

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky