KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

FOK představí kostel sv. Šimona a Judy při páteční Noci kostelů english

Program na letošní 13. Noc kostelů připravil v kostele sv. Šimona a Judy Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. V pátek 28. května zahraje mezi 18. a 22. hodinou komorní uskupení členů FOK i hostující umělci a nachystané jsou také přednášky o historii kostela. Do tradiční akce se letos celkově zapojí více než dvanáct stovek kostelů a modliteben po celé České republice. Připravili na čtyři tisíce programů.

Kostel sv. Šimona a Judy se letos poprvé účastní Noci kostelů jako oficiální druhá koncertní scéna orchestru vzhledem k tomu, že od roku 2021 ho město předalo do jeho správy. Právě proto FOK naplánoval pestrý program, který lidem umožní si tento prostor prohlédnout a zároveň si vychutnat jeho akustiku, kterou v historii obdivovali třeba Wolfgang Amadeus Mozart nebo Joseph Haydn. Během čtyřhodinového pásma postupně vystoupí žesťový soubor FOK s názvem FOK BRASS, klavíristka Nora Lubaddová, studenti Pražské konzervatoře, Duo Beautiful Strings nebo Consortium Conservatorium. Zazní také varhanní a trumpetový koncert a průvodkyně Alexandra Škrlandová návštěvníkům poví podrobnosti o historii kostela.

V letošním 13. ročníku Noci kostelů je aktuálně přihlášeno 1211 kostelů a modliteben po celé republice, což je skoro padesátkrát víc než v prvním ročníku v roce 2009, do kterého se zapojilo 25 kostelů. Pozvánku najdou zájemci i na Youtube. Pro návštěvníky je navíc dispozici další možnost, jak si předem naplánovat vlastní program z letošní nabídky. Můžou využít novou aplikaci pro zařízení se systémem Android.

Během Noci kostelů 2021 bude stále nutné dodržovat nařízená opatření, jako je dezinfekce rukou, nasazený respirátor a dodržování rozestupů. Každý návštěvník by navíc měl u sebe mít doklad o platném negativním testu na SARS-COV-2, potvrzení o prodělaném onemocnění, či potvrzení o očkování.

Foto: archiv orchestru, Wikipedie (VitVit – CC BY-SA 4.0)

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky