KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Gentlemen Singers a jejich online projekty english

Vokální soubor Gentlemen Singers zažívá svou osmnáctou sezónu. Kvůli koronavirové krizi však v minulém roce stihl uspořádat pouze dva koncerty. Během nuceného volna, jaké česká kultura nepamatuje, začal oktet pracovat na několika nových projektech a skladbách. Jak členové uvádějí, v online přenosech a podobných projektech se moc nenašli a sílu na koncerty si v uvozovkách schovávají až před opravdové publikum a doufají, že několik koncertů stihnou ještě do konce této sezóny, byť by měly být pouze s omezeným počtem diváků v sálu nebo jako open air. I přesto Gentlemen Singers zveřejňují na svém YouTube kanále hudební videa.

„Snažíme se, abychom pouze nekopírovali. Naše hudební videa by měla být pro diváky audiovizuálním zážitkem. Cílem těchto videí není konzumace přes sociální sítě, ale rádi bychom, aby si je naši fanoušci dopřáli v co možná nejlepší kvalitě, v pohodlí domova, na své chytré televizi a s kvalitním zvukem,“ říká kontratenorista Filip Dámec.

Po dvou nahrávkách skladeb soudobých skladatelů Mortena LauridsenaĒrikse Ešenvaldse z roku 2019, které byly věnovány duchovní tematice, soubor zacílil na jedno z responzorií českého barokního velikána Jana Dismase Zelenky. „Již z koncertů víme, že Sepulto Domino je v našem podání publikem i odbornou veřejností velmi dobře přijímáno, i když se ve vší skromnosti vůbec nepovažujeme za odborníky na poučenou interpretaci staré hudby,“ vysvětluje druhý kontratenorista Jaroslav Šindler s tím, že poslední nahrávka vznikala vzhledem k platným opatřením proti šíření koronaviru velmi zajímavým až undergroundovým způsobem, kdy se nejen termín, ale i místo natáčení měnilo doslova z hodiny na hodinu.

„Velice inspirativní pro naše poslední dvě videa byla také lokace bývalého kláštera benediktinek Gabriel Loci, která skýtá ještě mnoho neobjeveného a rozhodně se tam s dalšími nápady rádi vrátíme,“ uvádí Filip Dámec.

Vedle těchto duchovních nahrávek na YouTube kanále souboru lze dále zhlédnout například i polskou vánoční koledu Lulajze Jezuniu nebo americkou White Christmas v originálních úpravách přímo pro tento mužský oktet. „I když se snažíme přistupovat k této tvorbě s největší profesionalitou, nic nám, a věřím, že ani našim posluchačům, nenahradí ten zážitek, který může vzniknout pouze a jen na živém koncertu v krásném koncertním sále nebo právě v barokním kostele,“ uzavírá s odkazem na poslední hudební video umělecký vedoucí a basista Richard Uhlíř.

Foto: archiv a fb souboru

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky