KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Věčná naděje, festival terezínských autorů, klasiky, jazzu a poezie english

Věčná naděje je název hudební přehlídky, která už čtvrtým rokem v Praze připomíná v širším kontextu hudbu z Terezína. Nadační fond stejného názvu jejím pořádáním sleduje jako hlavní cíl zpřítomňování odkazu tvůrců působících v Československu v první polovině dvacátého století, a to zejména těch, jejichž životní a umělecká dráha byla násilně přerušena nebo ukončena za druhé světové války, během holocaustu. Jde o hudebníky české i německé národnosti, židovského i křesťanského vyznání. Od 13. do 24. října se uskuteční sedm koncertních programů.

Letošní tváří festivalu Věčná naděje je hobojista Vilém Veverka, výraznou postavou bude i mladá dirigentka Jana Mimrová, která se s ním na pódiu sejde 14. října při zahajovacím symfonickém koncertě ve Státní opeře. Mají na programu hudbu Pavla Haase, Hanse Krásy, Viktora UllmannaGideona Kleina. Veverka také se svým souborem PhilHarmonia Octet a s Romanem Janálem představí 16. října komorní verzi Mahlerova písňového cyklu Chlapcův kouzelný roh.

Původem norská šansoniérka Bente Kahan oživí 17. října v písňovém programu v Divadle Kolowrat ve vlastním zhudebnění poezii Ilsy Weberové, německojazyčné básnířky původem z Vítkovic, která zahynula ve vyhlazovacím táboře. Jedním z koncertů přehlídky, který bude poutat pozornost, bude večer v Klementinu, v jehož průběhu zazní Kvartet pro konec času Oliviera Messiaena, komponovaný v zajateckém táboře za druhé světové války. Dramaturg Petr Nouzovský, známý violoncellista, propojil tuto nadčasovou hudbu s Bachovými a Kleinovými skladbami a věří, že v pozoruhodné polyfonii půjde o „emocemi, věčností i nadějí nabitý večer“.

Součástí nabídky bude uvedení opery Brundibár od Hanse Krásy, neoddělitelně spojené s kulturními aktivitami Židů držených za války v ghettu v Terezíně. Připravuje ji do Stavovského divadla na 24. října Dětská opera Praha.

Zahajovací koncert, a s ním ještě dva další, se uskuteční za finanční pomoci projektu německého velvyslanectví nazvaného Musica non grata. Ten se ve čtyřletém rozvrhu propojuje s některými dramaturgickými záměry pražského Národního divadla a stejně tak určitě i s vizemi nadačního fondu Věčná naděje. Projekt chce vracet do povědomí jména autorek a autorů, která měla být nacistickým režimem vymazána z paměti. O koncertě, který tento projekt v neděli otevřel, jsme psali zde.

Koncerty festivalu Věčná naděje budou provázeny slovem. Účast takto svým svědectvím přislíbila i Michaela Vidláková, která byla jako děvčátko v Terezíně svědkem uvádění opery Brundibár.

Foto: Wikipedia, Fb památníku Terezín, Fb projektu Věčná naděje

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky