KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Na Pražském jaru debutuje dirigent Klaus Mäkelä english

„Cesta hlubšího pronikání do hudby nikdy nekončí.“

„Má cit pro tvorbu hudebních okamžiků, formováním jednotlivých frází dosahuje strhujících výsledků.“

„Nikdo z nás dvou nemá poslední slovo. To ani v hudbě nejde.“

Pozorně a s velkým očekáváním sledovaný debut má 17. května v Praze sedmadvacetiletý finský dirigent Klaus Mäkelä, šéfdirigent Filharmonie Oslo a Orchestre de Paris a designovaný šéfdirigent amsterdamského Orchestru Concertgebouw. S Českou filharmonií připravil pro Pražské jaro Mahlerovu První symfonii a Violový koncert Alfreda Schnittkeho se sólistou Antoinem Tamestitem, rezidenčním umělcem letošního festivalu.

Vyměňujeme si nápady, je to takový hudební ping-pong,“ prohlásil na setkání s novináři Klaus Mäkelä o spolupráci s Českou filharmonií. Orchestr má podle jeho slov, s odkazem na skladatelův původ, Mahlerovu hudbu v krvi. Hraje ji samozřejmě jinak než například orchestr Concertgebouw a jinak než třeba Newyorská filharmonie. „Odlišnosti mě ale zajímají, rád se si je poslechnu,“ konstatoval. Jak dodal, cesta hlubšího pronikání do hudby nikdy nekončí. I proto tak zdůrazňuje vzájemné ovlivňování mezi dirigentem a tělesem.

Když na jaře roku 2022 nizozemský orchestr Concertgebouw Amsterdam oznámil, že se v roce 2027 stane jeho šéfdirigentem mladý Fin Klaus Mäkelä, šlo podle Pražského jara o jednu z hlavních zpráv hudebního světa. Teprve sedmadvacetiletý umělec, v současné době šéfdirigent Orchestre de ParisFilharmonie v Oslo, se tak dostal mezi nejžádanější dirigenty současnosti.

Mäkelä je podle tisku ochotný experimentovat a i při přednesu známého repertoáru riskovat. „Novým a neotřelým způsobem protahuje či mění fráze a přesunuje celé skupiny hudebních nástrojů, aby určitým způsobem změnil zvuk souboru,“ napsal norský hudební kritik Aksel Tollåli. Mäkeläho dirigování podle něj vykazuje přirozenou muzikálnost a vyznačuje se nenápadnou elegancí a pečlivě rozváženými pohyby často připomínajícími tanec. “Má cit pro tvorbu hudebních okamžiků. Vždy je zcela ponořený v hudbě, kterou právě vytváří. Formováním jednotlivých frází dosahuje strhujících výsledků,“ uvedl Tollåli.

V Praze se dirigent vyznal, že by někdy rád dirigoval například Monteverdiho Orfea, ale také třeba Verdiho Falstaffa. Na otázku, jestli nemá dirigent v případě Mahlerovy hudby počkat na léta větší zralosti, odpověděl slovy o cestě, která nikdy nekončí. A navíc, jak upozornil, svou první symfonii, kterou teď diriguje, komponoval Gustav Mahler v sedmadvaceti, tedy ve stejném věku, v jakém je nyní on sám.

Antoine Tamestit, hrající na violu z roku 1672 ze Stradivariho dílny, vystupuje s Klausem Mäkelä často. V rámci letošního ročníku festivalu ve švýcarském Verbier se stanou dokonce partnery v komorní hudbě. Dirigent se chopí svého původního nástroje, totiž violoncella, a spolu s Tamestitem, Yujou WangDanielem Lozakovichem tam provedou Brahmsův Klavírní kvartet.

Schnittkeho Violový koncert jsem hrál už v roce 2004 na soutěži v Mnichově a během let se stal ´mým´ dílem. Je to působivá, zajímavá, neuvěřitelná skladba,“ uvedl Tamestit, v současném hudebním světě jeden z nejuznávanějších mezi violisty a violistkami. S dirigentem během provedení udržuje permanentní komunikaci. „Nikdo z nás dvou nemá poslední slovo. To ani v hudbě nejde,“ prohlásil.

————-

O dirigentově nedávném úspěchu s Berlínskými filharmoniky čtěte ReflexiPlus.

Foto: Marco Borggreve, MHF Pražské jaro

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky