KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Odstartoval tříletý projekt Smetana 200 english

Zahajovací koncert Národního festivalu Smetanova Litomyšl, na kterém ve čtvrtek zahrála Česká filharmonie, odstartoval projekt Smetana 200. Je rozvržen na tři roky a vyvrcholí v roce 2024 oslavami dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany. Cílem je dostat tohoto zakladatele naší novodobé národní hudby do mezinárodního povědomí jako autora širokého záběru, který nesložil pouze Vltavu nebo Prodanou nevěstu, a zároveň jako mimořádnou osobnost světového formátu. Do projektu se zapojí domácí i zahraniční operní domy, orchestry a také amatérská sdružení v menších městech a obcích. Významnou roli budou hrát i edukační aktivity zaměřené na děti a mládež.

Projekt iniciovalo město Litomyšl jako rodiště Bedřicha Smetany, podporu přislíbilo Ministerstvo kultury a organizačně ho zajistí Česká filharmonie ve spolupráci s Národním festivalem Smetanova Litomyšl. Zapojí se ale i další významné české kulturní instituce. „Od počátku počítáme s Národním divadlem, s festivaly Pražské jaro či Concentus Moraviae, Českým spolkem pro komorní hudbu nebo Národním muzeem, očekáváme ale, že stranou nezůstane nikdo, a oslavy tak budou opravdovou celonárodní záležitostí,“ vysvětluje ředitel Smetanovy Litomyšle Jan Pikna.

V rámci projektu Smetana 200 je v plánu například provedení všech oper jako volně koncipovaný smetanovský operní cyklus. V Česku vzniknou nové inscenace renomovaných režisérů a zároveň se jedná o podpoře spolufinancovaných koprodukčních inscenací v zahraničí, které by pak místní divadla po uvedení na domácí scéně přivezla do České republiky. V rámci mezinárodní spolupráce se  dá také očekávat vytvoření zahraničních příležitostí pro české interprety. Projekt se navíc neomezuje pouze na výroční smetanovský rok 2024, ale bude k němu předchozí dva roky, počínaje letoškem, postupně gradovat. Vznikne tak víc kvalitních programů na smetanovské téma, edukační materiály, publikace a hudební nahrávky, které umožní další naplňování cílů projektu i po jeho ukončení.

Kreativním ředitelem projektu je Aleš Březina, muzikolog s velkými zkušenostmi a kontakty v zahraničí. Už nyní je rozjednaná spolupráce s asociací Opera Europa, s londýnskou Wigmore Hall a dalšími. „Zapojení zahraničí je důležité nejen z důvodu propagace díla Bedřicha Smetany, ale mělo by zvýšit realizační a interpretační kvalitu umělecké prezentace a také vytvořit zahraniční příležitosti pro české interprety,“ míní Aleš Březina. A generální ředitel České filharmonie David Mareček navazuje: „Tento projekt bude ve světě propagovat českou identitu a posilovat značku České republiky jako kulturně mimořádně významné země.“ Jak dodává, dvousté výročí narození Bedřicha Smetany je pro Českou republiku jedinečnou příležitostí k vyhlášení celonárodního tématu roku, který se neomezuje jen na oblast hudby. Projekt tak má světu ukázat Českou republiku jako kulturní velmoc a Bedřicha Smetanu jako skladatele světového formátu.

Projekt podpoří Česká televizeČeský rozhlas. Natočí nové hrané i dokumentární pořady a vytipují už existující pořady k reprízování. Muzikologové připraví další svazek kritického vydání korespondence Bedřicha Smetany a kritické vydání první verze opery Prodaná nevěsta a uspořádají mezinárodní konferenci v rámci Smetanovy Litomyšle 2024.

Foto: Marie Čcheidzeová, archiv festivalu, Library of Congress

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky