KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Cena Anděl pro Jakuba Hrůšu, Jana Bartoše a SOČR english

Další Cenu Anděl v řadě si odnáší dirigent Jakub Hrůša a spolu s ním tentokrát klavírista Jan Bartoš a Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Sošku získali za album se skladbami Vítězslava Nováka – Klavírním koncertem a symfonickou básní Toman a lesní panna. V kategorii Klasika s nimi byli za rok 2020 nominováni ještě klarinetista Karel Dohnal za album Czech Music for Clarinet a flétnistka Jana Semerádová za CD Händel, Leclair: Chaconne pro princeznu. Hrůša už Cenu Anděl získal za rok 2019; s ním ji tehdy převzal Ivo Kahánek a orchestr Bamberští symfonikové, a to za album s Klavírním koncertem Antonína Dvořáka a 4. klavírním koncertem „Inkantace“ od Bohuslava Martinů. Ceny Anděl se letos udělovaly potřicáté, ani jubilejní ročník se ale nekonal pro diváky. 

„Velmi si toho vážím,“ říká Jakub Hrůša, který se cíleně věnuje prosazování i méně známých českých skladatelů: „Opět se ukazuje, kolika skladatelskými poklady, kromě nejznámějšího autorského kvarteta Dvořák, Smetana, Janáček, Martinů, se naše země může pyšnit. Vlastně se odehrál malý div světa: Anděla získal autor oficiálně téměř zapomenutý, Vítězslav Novák. Vidím tedy, že opravdu stojí za to se i nadále nasazovat pro to, o čem jsem bytostně přesvědčený.Je radost spolupracovat se skvělými sólisty, jako tomu bylo letos, s Janem Bartošem nebo loni s Ivem Kahánkem, kdy naše spolupráce přinesla moji první Cenu Anděl,“ připomíná a přiznává, že pro klavír má speciální slabost. „Děkuji také orchestru, Supraphon a pánům Jiřímu Gemrotovi a Janu Lžičařovi v režii, mým stálým partnerům při natáčení,“ dodává.

Nahrávka vyšla minulý rok u Supraphonu ke 150. výročí narození Vítězslava Nováka. Pro Jakuba Hrůšu má i hluboce osobní rozměr: „Mým tvůrčím Andělem strážným je v tomto případě dědeček Stanislav Hrůša, který odešel z tohoto světa právě v den, kdy jsem točil Tomana a lesní pannu; jeho nezměrná hodnota v mém životě je teď neoddělitelná od vyzařování této krásné nahrávky.“

Jubilejní 30. Ceny Anděl se vysílaly pouze prostřednictvím ČT1, moderovala tradičně Ewa Farna a zahráli Aneta Langerová, Jaromír Nohavica, 7krát3 s Patrik „Rytmus“ Vrbovský a řada dalších. Nejvíc cen v hlavních kategoriích získala favorizovaná Lenka Dusilová. Ze čtyř nominací pro nevšední desku Řeka proměnila tři. Do síně slávy vstoupil Robert Křesťan. O vítězství letos pod dohledem notáře rozhodovalo 435 akademiků. Samotný ceremoniál měl kvůli panujícím epidemiologickým opatřením už podruhé speciální podobu. Osm hudebních vystoupení dostalo formát předtočených videoklipů vytvořených přímo na míru interpretům. Vítězové všech patnácti andělských kategorií byli ale, oproti loňsku, vyhlášeni naživo ze studia.

Foto: SOČR

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky