KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

SOUTĚŽ O DVOJICI VSTUPENEK:
Varhanní recitál Pavla Svobody english

Vyhrajte dvojici vstupenek na adventní varhanní recitál, který pořádá Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK.

V sobotu dopoledne 21. prosince vystoupí od 11 hodin v Obecním domě varhaník Pavel Svoboda, žák Jaroslava Tůmy a vítěz v soutěžích Pražského jara a Bach-Wettbewerb Leipzig. Pro sváteční program vybral jako autory samá varhanní esa, dávné i současné skladatele, až na jednoho samé Francouze, kteří mimo jiné rádi psali i variace na vánoční koledy. Jsou jimi Léon Boëllmann, Claude Balbastre, Charles-Marie Widor, Thierry Escaich a Michel Corrette. Českým zástupcem pak bude Luboš Sluka.

Soutěžní otázka: Které dva nástroje jsou předchůdci varhan?

Odpovědi posílejte na: web@klasikaplus.cz
Jako předmět zprávy uveďte: VARHANY a nezapomeňte napsat i váš TELEFON a ADRESU.

Výherce vylosujeme v úterý 17. prosince.

Pavel Svoboda, rodák z Opočna, je nejen varhaník, ale i hudební manažer. Od 1. ledna 2020 se stává ředitelem Komorní filharmonie v Pardubicích, kromě toho je uměleckým ředitelem Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka, členem správní rady Barocco sempre giovane o.p.s. a předsedou spolku PROVARHANY, který se zaměřuje se na ochranu historických varhan. Na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové vyučuje hru na varhany a je vedoucím Oddělení historicky poučené interpretace na Hudební a taneční fakultě AMU v Praze. Hru na varhany studoval na Konzervatoři v Pardubicích ve třídě Josefa Rafaji a Václava Rabase. Absolvoval Akademii múzických umění v Praze u doc. Jaroslava Tůmy, řadu interpretačních kurzů u významných pedagogů a stáž na Universität der Künste v Berlíně. Na magisterské studium navázal disertací v rámci doktorátu HAMU v Praze. Získal řadu ocenění včetně laureáta soutěže Pražské jaro. V roce 2016 získal 2. cenu a titul Bachpreisträger v prestižní mezinárodní soutěži v Lipsku.

Luboš Sluka, také rodák z Opočna, byl v roce 1951 přijat v Paříži za žáka samotným Arthurem Honeggerem. Jeho hudba nás všechny, často nevědomě, provází od dětství. Luboš Sluka je autorem hudby například k populární filmové trilogii režiséra Václava Gajera Pod jezevčí skálou, Za trnkovým keřem, Na pytlácké stezce. Sluka, který je autorem hudby k desítkám filmů a televizních inscenací, skladatelem koncertní vážné hudby i autorem šansonů a populárních skladeb. Jak si můžete připomenout v naší rubrice SouvislostPlus, letos na podzim oslavil jedenadevadesáté narozeniny.

Smetanova síň Obecního domu v sobě kromě mnoha krás ukrývá i unikátní varhany. Jsou nádherné nejen na pohled, ale především na poslech. Varhany pochází z roku 1912 a od začátku budily pozornost i po stránce technické. A budí dodnes, neboť mají úhrnem 4814 píšťal a dva hrací stoly, které díky pojízdným podstavcům mohou stát kdekoliv na pódiu. 

Foto: Archiv FOK

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky