KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

SOUTĚŽ O VSTUPENKY
Violový benefiční recitál K. Fialové a J. Čechové english

Už několik let pořádá violistka Kristina Fialová jarní benefiční koncert pro Nadační fond IMPULS, který se stará o lidi s roztroušenou sklerózou. Vyhrajte dvojici vstupenek na letošní 14. ročník – koná se v úterý 9. dubna v prostorách Pražské křižovatky (Kostel sv. Anny na Starém městě). Spolu s Kristinou Fialovou vystoupí klavíristka Jitka Čechová, členka Smetanova tria. Zazní pestrá paleta skladeb pro jejich nástroje z pera R. Clarka, P. Hindemitha S. Rachmaninova. Součástí benefičního večera bude i doprovodný program, degustace vín a občerstvení. Večerem bude provázet Martina Kociánová.

Soutěžní otázka: Který soubor benefiční koncerty pro IMPULS  odstartoval a 10 let na nich spolupracoval

Odpovědi posílejte na: web@klasikaplus.cz
Jako předmět zprávy uveďte: IMPULS a nezapomeňte napsat i váš telefon a adresu.

Výherce vylosujeme v neděli 7. dubna 2019.

„S nadačním fondem Impuls spolupracuji již několik let a každoročně spolu připravujeme benefiční koncert, jehož výtěžek věnuje Nadační fond IMPULS na úhradu práce psychoterapeuta v odborném centru na Karlově náměstí v Praze, která je pro pacienty s touto nemocí nepostradatelná,“ vysvětluje iniciátorka benefičních koncertů, Kristina Fialová. „Každý rok mé pozvání přijali skvělí muzikanti jako houslisté Václav HudečekEva a Radim Krestovi, pianista Martin Kasík, violoncellista Petr Nouzovský, akordeonista Ladislav Horák a harfistka Dominika Ťuková nebo soubor Barocco sempre giovane,“ vzpomíná na minulé ročníky. 

Výtěžek z prodeje spolu s výtěžkem koncertu bude plně věnován na psychoterapeutickou pomoc pacientů s roztroušenou sklerózou v Praze 2, která není hrazena z veřejného pojištění. Benefiční koncerty „pro IMPULS“ jsou od roku 2005 zásadním projektem nadačního fondu a zdrojem prostředků na podporu psychoterapie pacientů s roztroušenou sklerózou. Navíc působí osvětově na pacienty i veřejnost a informuje nejen o práci Nadačního fondu IMPULS, ale také o nezbytnosti propojení léčby roztroušené sklerózy s péčí o tělo i duši.

Projekt benefičních koncertů „Pro IMPULS“ odstartoval v roce 2005 v Divadle Archa a stal se počátkem desetileté spolupráce nadačního fondu s Českým klarinetovým kvartetem, který se později přejmenoval na Clarinet Factory. Hned po prvních dvou letech se podařilo z výnosů koncertů podpořit projekty za více než půl druhého milionu korun. 

Nadační fond IMPULS vznikl v roce 2000. Jeho cílem je podporovat projekty v oblasti vědy, výzkumu a terapie pacientů s roztroušenou sklerózou mozkomíšní v ČR. Přispívá zejména na fyzioterapii a psychoterapii, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, věnuje se podpoře vzdělávání a osvětové činnosti. Jako jediná nestátní nezisková organizace v EU je zřizovatelem celostátního Registru pacientů s roztroušenou sklerózou (ReMuS) a jeho financování zajišťuje z vlastních zdrojů.

Roztroušená skleróza je nevyléčitelná a a je to nemoc mladých lidí. Diagnóza zaznívá nejčastěji na začátku jejich profesního a rodinného života. Přitom nejdůležitější je včasné rozpoznání a rychlé nasazení biologické léčby. Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému a jeho příčina není stále známá. Propuká většinou v mladším věku a častěji postihuje ženy. Typické je střídání období záchvatů a období zdánlivého klidu. Tento proces je přitom nepředvídatelný, a proto i léčba nebo prevence je těžká. Na celém světě trpí roztroušenou sklerózou 2,5 miliónu lidí, v Česku se odhaduje počet pacientů na dvacet tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory jsou kromě genetické dispozice také EB virus (Epstein-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D.

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky