KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

SOUTĚŽ O VSTUPENKY:
Dvořákova Praha: Kit Armstrong, FOK a Tomáš Brauner english

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK letos začíná druhou sezonu s novým šéfdirigentem Tomášem Braunerem. Na Dvořákově Praze ale bude také součástí premiérového vystoupení klavíristy Kita Armstronga, který se představí jako sólista Klavírního koncertu č. 5 Camilla Saint-Saënse. Ten olemuje symfonická báseň Praga Josefa Suka a na závěr Svěcení jara Igor Stravinského. Festivalové večery včetně tohoto začínají ve 20 hodin v pražském Rudolfinu.

Soutěžní otázka: počátky symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK sahají až do roku 1934, kdy byl orchestr založen. Zkratka FOK je nedílnou součástí názvu tohoto tělesa až dodnes a v době založení vymezovala jeho tři hlavní činnosti. Které to byly?

Odpovědi posílejte na: web@klasikaplus.cz

Jako předmět zprávy uveďte: FOK a nezapomeňte napsat i váš TELEFONADRESU.

Výherce vylosujeme  v SOBOTU 11. ZÁŘÍ 2021.

Klavírista Kit Armstrong patří k mimořádným úkazům na současné hudební scéně. I přes svůj nízký věk je pozoruhodně vyzrálou renesanční osobností. Jeho mnohostranný talent se projevoval už od dětství, v pěti letech začal hrát na klavír, v devíti dokázal plynně hovořit čtyřmi světovými jazyky a jako desetiletý měl na svém kontě už celou řadu vlastních hudebních kompozic včetně jedné symfonie. Kromě toho se zajímá o matematiku. Svou hvězdnou hudební kariéru zahájil v osmi letech a od té doby vystoupil s řadou významných světových orchestrů a dirigentů. Jeho vystoupení s FOKem  je i realizací Armstrongova odloženého debutu v rámci řady Pro budoucnost, který se kvůli loňské pandemické situaci nemohl uskutečnit.

Symfonická báseň Praga Josefa Suka, který využil svůj lyricko-dramatický talent k oslavě českého hlavního města, v programu koncertu reprezentuje domov. Saint-Saënsův Klavírní koncert bývá označován jako „Egyptský“, jednak ho skladatel napsal v Luxoru a také v něm více než kdy jindy nechal promlouvat svou lásku k exotické hudbě. Závěrečné Svěcení jara zavede diváky prostřednictvím hudby Igora Stravinského na ruský venkov k jeho dávným pohanským rituálům.

Foto: J. F. Mousseau, Jan Kolman

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky