KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Sergej Malov: Několik nástrojů, jeden muž english

„Domnívám se, že spojení těchto dvou skladatelů a nástrojů vytvoří živoucí dialog, i přesto, že na pódiu bude stát pouze jeden člověk.“

„Mým cílem je v žácích vybudovat větší pochopení pro hudbu a naučit je, jak toto pochopení vyjádřit svým nástrojem.“

„Českou hudbu samozřejmě miluji, Janáčka a Dvořáka ze všeho nejvíce.“

V pátek 4. října vystoupí v kostele sv. Barbory v Zahrádkách, malebné obci vzdálené necelých osm kilometrů od České Lípy, ruský houslista a violista Sergej Malov. Mezinárodní hudební festival Lípa Musica vybídl tohoto mnohostranného umělce k sestavení sólového recitálu. Pětatřicetiletý rodák z Petrohradu si do Zahrádek přiveze ze své kolekce dva nástroje: housle a pozoruhodné violoncello da spalla. Na programu budou Eugène Ysaÿe a Johann Sebastian Bach. S uměleckým garantem Lípy Musicy Josefem Špačkem a dalšími špičkovými umělci se představí také jako komorní hráč na violu v dílech Arnolda Schönberga a Antonína Dvořáka.

Sergeji, co je violoncello da spalla, jaké jsou jeho zvukové a technické možnosti a čím se liší od většího a známějšího violoncella da gamba a od moderního čtyřstrunného violoncella?

Rozdíl je docela zjevný: violoncello da spalla vypadá více jako housle nebo viola. Hráč drží nástroj na rameni, tedy „da spalla“. Violoncello da spalla má rozdílný zvuk a rozdílné technické možnosti. Je velmi krásné a neobvyklé.

Na violoncello da spalla budete hrát části z Bachových suit pro violoncello č. 1, č. 3 a č. 5. Co by na to podle vás Johann Sebastian řekl? Líbilo by se mu to?

Myslím si, že violoncello da spalla je původní nástroj pro tyto skladby, sedí k nim zkrátka perfektně. Máme velké štěstí, že Bach nemá názor na žádnou z našich interpretací jeho hudby. Co kdyby se mu to vůbec nelíbilo?

Jaké další skladby hrajete na violoncello da spalla kromě Bachových suit? Repertoár původně určený pro gambu?

Přemýšlejte odvážněji a ve větším měřítku! Je to veškerá barokní hudba, včetně té komorní, pro violu da gamba, ale i pro violoncello klasické… i v pozdějším repertoáru, jako je hudba Josepha Haydna, Wolfganga Amadea Mozarta a dokonce i Ludwiga van Beethovena.

Jak se vůbec stalo, že jste se rozhodl pro tak nevídaný kariérní krok a začal jste violoncello da spalla prosazovat na světových pódiích?

Myslím, že jsem měl prostě štěstí.

Na jaké projekty s violoncellem da spalla rád vzpomínáte a jaké naopak chystáte v nejbližší budoucnosti?

Jsem doopravdy pyšný na svou video nahrávku Mendelssohnova Oktetu na všechny nástroje. Toto nevšední video je možné zhlédnout na mém YouTube kanálu, podívejte se! Moje verze všech Bachových suit pro violoncello vyjde brzy na CD. Moc rád bych ale prozkoumal i pozdější repertoár, například violoncellový koncert od Camille Saint-Saënse.

Na říjnovém koncertě v Zahrádkách budete kromě Bachových suit hrát také hudbu Eugène Ysaÿe pro sólové housle. Co vás vedlo k této dramaturgii?

Tyto dva cykly mají mnoho společného, spadají ale do velmi rozdílných epoch. Domnívám se, že spojení těchto dvou skladatelů a nástrojů vytvoří živoucí dialog, i přesto, že na pódiu bude stát pouze jeden člověk.

Na jaké housle budete Ysaÿe hrát? A proč? Dle vašich webových stránek máte nástrojů hned celou sbírku.

Pokusím se přivézt ten nejlépe znějící nástroj, takový, který souzní s prostorem kostela sv. Barbory nejpřesvědčivěji.

V rámci festivalu Lípa Musica budete také spolupracovat s jeho uměleckým garantem, houslistou Josefem Špačkem a dalšími skvělými hudebníky, Tobiasem Feldmannem, Máté Szüscem, Julianem Steckelem a Tomášem Jamníkem. Na programu je Zjasněná noc a Dvořákův sextet A dur, op. 48. Jak se na tento koncert těšíte? Už jste někdy se zmíněnými umělci koncertoval, nebo to bude premiéra?

Opravdu moc se na naši spolupráci těším i přes to, že viola v komorní hudbě není moje specialita. Je pozoruhodné, že Josef dokázal domluvit tento projekt s tolika zaneprázdněnými lidmi!

Působíte také jako pedagog. Jak vás to baví? Učíte na housle a violu? Nebo se snad našel i student prudce toužící po hře na violoncello da spalla?

Učení si užívám a mám velmi příjemnou třídu v Curychu. Mým cílem je v žácích vybudovat větší pochopení pro hudbu a naučit je, jak toto pochopení vyjádřit svým nástrojem, než abych jim pouze pomáhal rozvinout speciální nástrojovou techniku. Proto mi také nezáleží na nástroji studenta. Avšak mohu učit na kterýkoliv z nich.

Jak se těšíte do Čech? Už jste u nás někdy hrál? Máte vztah k české hudbě?

Těším se velmi, českou hudbu samozřejmě miluji, JanáčkaDvořáka ze všeho nejvíce. Učil jsem se v České republice dirigovat a navštívil jsem vaši zemi mnohokrát jako turista. A vždy jsem si to náramně užil! V Zahrádkách se tak bude jednat o speciální debut.

Děkujeme mockrát za rozhovor a přejeme vám, aby záhadná a nevšední krása violoncella da spalla ve vašem podání dolehla k co největšímu počtu zvědavých posluchačů.

Bylo mi srdečným potěšením.

Foto: archiv festivalu, www.weigold-boehm.de 

Jiří Slabihoudek

Publicista a skladatel

Je absolventem skladby na Pražské konzervatoři (doc. Eduard Douša) a bakalářského cyklu na Hudební fakultě Akademie múzických umění (prof. Hanuš Bartoň). Každou ze škol zakončil instrumentálním koncertem, pozounovým konzervatoř a violoncellovým s podnázvem „Petrichor“ HAMU. Na kontě má několik skladeb orchestrálních, komorních, sólových a vokálních. Absolvoval roční studium v Kodani v rámci programu Erasmus na Royal Danish Academy of Music. Na stáž se dostavil s velkou láskou k dánské hudbě a kultuře a odjel s ještě větší. O dánské hudbě a zejména o skladateli Hansi Abrahamsenovi referoval posluchačům ve vysílání Českého rozhlasu Vltava. Nedá dopustit ani na dánskou kinematografii – Refnova trilogie Pusher a filmové opusy od Triera nebo Vinterberga jsou jeho nejoblíbenějšími uměleckými díly vůbec. Během studií se několikrát umístil v mezinárodní skladatelské soutěži Generace v Ostravě a Ochranným svazem autorským byl v roce 2019 vyhlášen „nejúspěšnějším mladým autorem vážné hudby“ za rok 2018. Hudbu miluje, ale neprovozuje ji, ani se jí neživí. Pracuje jako knihovník v hudebním oddělení Národní knihovny a v hudebním úseku Městské knihovny a pravidelně spolupracuje s ČRo Vltava jako externista. 



Příspěvky od Jiří Slabihoudek



Více z této rubriky