KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Daniel Strządała: Svatojakubské varhany jsou inspirativní. Především při improvizaci english

„Moje první kroky jako varhaníka jsou spojeny s kostelem, ve kterém hraju dodnes.“

„Díky fantastickým možnostem, které svatojakubský nástroj dává, jsem mohl program koncipovat tak, aby ukázal co nejširší rozmanitost repertoáru.“

„Improvizace, to je něco jako odpovídání na otázky během živého interview.“

Prvním recitálem letošního Mezinárodního varhanního festivalu pořádaného v bazilice sv. Jakuba v Praze na Starém Městě, je ve čtvrtek koncert mladého polského umělce Daniela Strządały. V rozhovoru pro portál KlasikaPlus.cz přibližuje program koncertu, ale také vzpomíná, jak v dětství začínal s doprovodem při mších. K varhanám se dostal díky matce. Také je varhanicí…

Která skladba v programu vašeho recitálu je podle vás ta nejzajímavější?

Myslím, že všechny jsou zajímavé, program je sestavený z velmi rozmanitých děl. Hraju skladby, které patří k naprosto klasickému varhannímu repertoáru, ale také skladby, které jsou neznámé jako například triptych – Introdukce, passacaglia a fuga e-moll – od Bolesława Szabelského.

Můžete autora představit?

Jde o polského skladatele a varhaníka spojeného s konzervatoří v Katovicích, dnes je to Hudební akademie. Zemřel v roce 1979 jako třiaosmdesátiletý. Vyučoval tam varhany a kompozici. Většina jeho skladeb je orchestrálních, zejména pět symfonií. Ale víme i o varhanních skladbách. Měl velmi silný vliv především na jednoho ze svých studentů, který se později stal velmi známým polským skladatelem, totiž na Henryka Mikołaje Góreckého.

Jak pohlížíte na hudbu Césara Franka? Připomínáme si letos dvě stě let od jeho narození, vy sám ho v recitálu také máte…

Jsou to skladby důležité pro celou hudbu devatenáctého století. Byl jedním z prvních, kdo uvažoval o varhanách jako o symfonickém orchestru. Výsledkem bylo dosažení nových kvalit ve varhanní tvorbě…! Pro mě má jeho hudba velmi osobní rozměr. Obdivuju její emociální a harmonickou stránku.

Jste poprvé v Praze? Hrajete u svatého Jakuba poprvé? A přizpůsobil jste program tamnímu nástroji?

Tenhle koncert je už mým druhým v bazilice svatého Jakuba. Poprvé jsem tam hrál v roce 2017. Díky fantastickým možnostem, které svatojakubský nástroj dává, jsem mohl program koncipovat tak, aby ukázal co nejširší rozmanitost repertoáru. Svatojakubské varhany jsou inspirativní. Především při improvizaci, protože nabízejí řadu hlasů, které nejsou u jiných nástrojů tak běžné.

Zdaleka ne každý z varhaníků je schopen – a nebo prostě nechce – riskovat při improvizacích. Vy improvizujete, improvizace je i součástí vašeho pražského koncertu… Začal jste s improvizacemi jako dítě a teprve potom jste komponoval?

Jako student hudební školy jsem hrál především zapsanou komponovanou hudbu, ale od jakživa mě zajímalo zkoušet i nové věci, sám za sebe. Doprovázel jsem mše v kostele, s tím jsem začal už někdy v devíti letech. A s tím samozřejmě přicházely i pokusy improvizovat. Můj první veřejný koncert s improvizacemi se konal před deseti lety.

Myslíte, že schopnost improvizovat je hodně propojená s talentem pro komponování hudby?

Improvizace, to je něco jako odpovídání na otázky během živého interview. Ale také musíte mít nějaký nápad… Schopnost improvizovat je v hudbě samozřejmě pro komponování něčím velmi nápomocným, ale ne vždycky. Můžete být velkým improvizátorem, ale nemusí to znamenat, že budete velký skladatel. A naopak.

Rozhodoval jste se dlouho mezi varhanami a klavírem? A kombinujete obojí?

Když jsem byl dítě, tak jsem se moc zajímal o hraní na varhany. Moc mě přitahovaly. Co mě asi nejvíc na tomto nástroji fascinovalo, byl majestátní zvuk, jeho velikost, také stůl s několika klaviaturami, přepínání rejstříků a tak dále. Moje první kroky jako varhaníka jsou spojeny s kostelem, ve kterém hraju dodnes. Můžu za to děkovat matce, která je varhanicí a která mě do všech věcí týkajících se varhan uvedla jako první. Na klavír jsem začal hrát asi v pěti letech. Využíval jsem ho jako základ pro techniku a pro přípravu na hru na varhany. Volba byla jasná: zvítězila láska k varhanám.

A cembalo, na které také hrajete…? To je přece něco hodně odlišného, zejména pokud se týká hmatu, dotyku, pocitu z tvoření tónu…

Ano, rozdílnost mezi cembalem a varhanami je daná už konstrukčními důvody a způsobem vzniku zvuku. Cembalo patří do skupiny strunných nástrojů, abych byl přesnější, do skupiny drnkacích nástrojů. Umožňuje řadu velmi individuálních způsobů artikulace a frázování. Je samozřejmě jasné, že jde o možnosti, které varhany nemají, ale které přesto při jejich použití mohou na varhanách přinést zajímavé výsledky. Cembalo má velmi delikátní zvuk a stejně tak je velmi jemné pokud se týká doteku. Hraním na cembalo se můžete učit přímosti, preciznosti a citlivosti.

Znáte a hrajete hudbu Petra Ebena? Ptám se proto, protože jste byl úspěšný v soutěži organizované v Opavě v České republice pod jeho jménem.

Ano, hudbu Petra Ebena na koncertech moc rád hraju, mým asi nejoblíbenějším kusem od něj je Nedělní hudba. A také Laudes. Právě ty jsem hrál, když jsem měl v sále Slezské filharmonie v Katovicích recitál při absolvování druhého stupně studia.

Kde jste vlastně doma?

Žiji v Zabrzegu nedaleko města Bielsko-Biała. Je to nevelká obec ve Slezsku, asi čtyřicet kilometrů od polsko-českých hranic. Nejbližší místem v Česku je Těšín.

Jaká je situace v Polsku, pokud se týká varhan? Zejména varhan historických?

Neustále se vyvíjí. Je stále víc a víc společnosti, které staví nové nástroje, rozšiřuje se i povědomí o varhanách, pořádají se konference… Z poslední doby mě napadají setkání v Katovicích, ve Varšavě a v Opole… A radost mám z rostoucího počtu renovovaných a rekonstruovaných historických nástrojů. Před pár lety to byly například varhany v Olkuszi, které byly krásně zrenovovány. To jsou nejstarší hratelné varhany v Polsku, byly postavený v roce 1633. Vůbec je v Polsku řada cenných historických nástrojů, například v Jędrzejówě, ve městech Kazimierz Dolny a Gdańsk a nebo ve městě Pasłęk, kde je Hildebrandtův nástroj.

Foto: Fb D. Strządały, Fb / Classical Sound Studio – Paweł Ożga

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky