KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Petr Nekoranec: V Národním divadle mohu zpívat snové role english

„Určitě se publikum brzy dozví, kam se vyvíjím. Nebude to rozhodně pořád jenom Rossini.“

„Když přišla nabídka z Národního divadla, tak jsem ani moc nepřemýšlel a řekl jsem samozřejmě ano. A rozjíždí se spolupráce, na kterou se nesmírně těším.“

„Národní divadlo je pocit domova, jaký v žádném jiném divadle není.“

Novým členem souboru pražského Národního divadla je Petr Nekoranec. Spolu s Adamem Plachetkou v hlavní roli Figara, s islandskou mezzopranistkou Arnheiður Eiríksdóttir jako Rosinou a s basistou Jiřím Sulženkem jako doktorem Bartolem se mladý tenorista chystá na čtvrteční premiéru Rossiniho Lazebníka sevillského, díky svěží hudbě i díky Beaumarchaisově předloze jedné z nejúspěšnějších operních komedií všech dob. V rozhovoru pro portál KlasikaPlus.cz Petr Nekoranc zmiňuje nejen rossiniovské role, ale také skutečnost, že angažmá v Národním divadle cítí jako něco mimořádného.

Máte rád takové komické role, jakou je i Almaviva v Lazebníku sevillském? Děláte rád legraci?

Velice rád.

Ono jich zase asi není tolik, viďte.

Není. Moje první rossiniovská role byl Hrabě Ory v Brně, což je podobné, pouze s tím rozdílem, že ve francouzštině, ne v italštině.

Tam jsou také různé převleky…

Ano, na začátku je hrabě poustevníkem, na konci jeptiškou… Mám tyhle rossiniovské komedie se spoustou převleků opravdu rád.

Hraběte Almavivu už jste zpíval?

Ano, Almaviva v Lazebníku sevillském byl mou první rolí ve Státní opeře ve Stuttgartu, když jsem na dva roky nastoupil do tamního ansámblu, to bylo po absolutoriu Lindemannova programu v Metropolitní opeře. Lazebník byl mou tamní první inscenací. Na premiéru jsem sice tehdy sice zrovna onemocněl, takže první dojem nedopadl úplně k mé spokojenosti, ale podruhé už se to povedlo…

Jaké to je a bude, být v souboru pražského Národního divadla?

Je to sen. Já jsem se po pandemii stal Pražákem, cítil jsem, že potřebuji někde mít centrum, ze kterého budu vyjíždět.

Jste z Vysočiny. A pak jste bydlel…

…v Pardubicích, v New Yorku, Mnichově, Stuttgartu… Teď žiju v Praze. A když potom přišla nabídka z Národního divadla, tak jsem ani moc nepřemýšlel a řekl jsem samozřejmě ano. A rozjíždí se spolupráce, na kterou se nesmírně těším. Budu si moct zazpívat role, které jsou snové!

Prozradíte?

Myslím, že už mohu zmínit Nemorina v Nápoji lásky, Ottavia v Donu Giovannim, italského pěvce v Růžovém kavalírovi, Harlekýna v Komediantech… A další krásné role, na které se opravdu moc těším.

Budete v Praze úplně exkluzivně, nebo vedle toho ještě máte další hostování?

Jsem tu exkluzivně, ale v době, kdy jsem dostal nabídku stát být sólistou Národního divadla, už jsem měl nějaké úkoly ve Stuttgartu, v Toulouse a v Itálii, tak jsem nemohl přijmout pozici jen a jen ansámblového zpěváka. Ale myslím, že jsme našli dobrý kompromis, že si tady odzpívám pořádnou řádku představení. Praha si mě užije až dost, ale zároveň mám možnost jet i do zahraničí. Byla by škoda, kdyby to nešlo.

Zůstáváte v dosavadním pěveckém oboru?

Nemohu a nechci úplně prozradit kam, ale poslední dobou můj hlas zraje více směry, ukazují se další barvy a možnosti. A ty se teď snažím privátně si prozkoumat. Určitě se publikum brzy dozví, kam se vyvíjím. Nebude to rozhodně pořád jenom Rossini.

A bude to vyhledově i něco českého…?

Zrovna jsem obdržel zprávu od dirigenta Roberta Jindry, který jako svoje inaugurační představení nového operního šéfa v Národním divadle na začátku příští sezóny chce koncertně uvést Věc Makropulos. Mám ztvárnit Janka. Moje první janáčkovská role…

Rossini je těžký…?

Je. Ne všechny role. Třeba Popelka je pro mě daleko jednodušší. Ale hrabě Almaviva zpívá skoro pořád, až na malou pauzu, kde je Rosina s Figarem a Bartolem. Jsem na jeviště skoro pořád a jeho part je opravdu exponovaný. Opery Hrabě Ory nebo Semiramis mají také hodně exponované tenorové role, ale zase se toho nezpívá během večera tolik. V úloze Almavivy svou linku musí člověk i v ansámblech zpívat naplno, musí být znát. Jinak zanikne harmonie, kterou tam Rossini chtěl mít.

Zpíváte úplně plnou verzi Lazebníka sevillského se všemi áriemi?

Úplně ne. Navrhoval jsem týmu, hudebnímu i režijnímu, že bych na konci uvedl árii Cessa di più resistere, která se často vynechává… Ale z režijních a hudebních důvodů tam prostě nebude. Tak někdy příště…

Národní divadlo je jen „jedno z divadel, nebo tady ještě stále přece jenom funguje povědomí o tom, že to je výjimečná „zlatá kaplička“…?

Já se nepovažuji za přehnaného nacionalistu, ale přece jen něco na tom je. Národní divadlo je pocit domova, jaký v žádném jiném divadle není.

Foto: Národní divadlo Praha, archiv P. Nekorance

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky