KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Jiří Ludvík: Cinkání skleniček do potlesku našich koncertů prostě patří english

„Jednou večer ve sklepě u veltlínu jsme si řekli, že Znojmo prostě potřebuje mít festival.“

„Festival je od slova slavit, tak hudbou slavíme.“

„Spojení hudba – víno neuvěřitelně krásně funguje.“

Jiří Ludvík je spoluzakladatelem a prezidentem Hudebního festivalu Znojmo, jehož 16. ročník vypukne už 9. července. Festival se od vzniku úspěšně zapsal do kalendářů nejen milovníků hudby, ale i milovníků dobrého vína a jídla. Organizátoři totiž spojují hudební zážitky s těmi chuťovými, čímž festivalu vtiskli zcela specifickou tvář. Osmnáct červencových dní letos ve Znojmě nabízí velmi pestrou škálu hudebních žánrů a zážitků, a to se společným podtitulem „Hudba v divadle a divadlo v hudbě“. Středobodem festivalu je pak provedení operní pantomimy Der Traum Michaela Haydna ve spolupráci s Arnoštem Goldflamem a Radimem Vizvárym.

Hudební festival Znojmo se koná už od roku 2005, kdy jste tuto akci s Romanem Válkem založil. Tehdy to byla „jen“ třídenní akce, letos bude trvat bezmála tři týdny. Jak se nápad na festival zrodil?

Jako snad každý festival jsme začínali z totálního nadšení a chuti něco pro mé město Znojmo udělat. Jednou večer ve sklepě u veltlínu jsme si řekli, že Znojmo prostě potřebuje mít festival, a bez znalostí čehokoli potřebného jsme se do hurá akce pustili.

Festival se pyšní propracovanou dramaturgií. Původně byly „osou“ festivalu jednotlivé skladatelské osobnosti, loni to byla „Hudba králů“ a letos „Hudba v divadle, divadlo v hudbě“. Kdo je tvůrcem dramaturgie?

Jsme na festival a jeho dramaturgii opravdu pyšní. Pracuje se na ní několik roků a vychází z naší operní dramaturgie. V týmu s dirigentem Romanem VálkemPavlem Šporclem si každý rok hledáme inspirace opět u sklenky vína. Spolupracujeme také s Masarykovou univerzitou. Snažíme se o vtipnou a zároveň umělecky vyváženou skladbu koncertů pro všechny skupiny publika.

Záměrně jste se vyhnuli letošnímu „super-oslavenci“ Beethovenovi?

Beethoven se u nás na festivalu již slavil v roce 2007. Letos je Beethovena asi všude dosti.

Festival má opravdu bohatý program. Mohl byste vybrat nějaké perličky, na které byste návštěvníky v krátkosti nalákal?

Po koronavirové karanténě se opět snažíme vrátit svět do normálu. Jsem tedy pyšný na projekty s rakouskými umělci a organizátory. Určitě si každý najde svůj koncert. Já se velmi těším na Bachovy kantáty s Czech Ensemble Baroque (sbor zpívá opravdu neuvěřitelně!). Nebo Symfonický koncert a jeho divadelní muzika je takovým mým „best of“ se zachováním super kvality. Duo Kchun pro nás připravuje videomapping jako mystický koncert s divadlem světel a máme i spoustu koncertů spojených s gastronomickým zážitkem. Zkrátka chceme, aby festival byl opravdu pro hudební „fajnšmekry“, ale i pro publikum, které klasiku teprve hledá. Festival je od slova slavit, tak hudbou slavíme.

Bohaté jsou i doprovodné akce festivalu v ulicích města či jeho okolí. Pořádáte některé opakovaně, nebo máte na každý ročník nová lákadla?

Pořádáme osvědčené akce, které odlehčují celou atmosféru a vytvářejí právě to „festivalové fluidum“, co voní celým městem a jeho okolím. Pokaždé chceme představit aspoň jeden nový prostor, místo, které je zajímavé i pro místní.

Znojemský festival je neodmyslitelně spjatý s vínem a – jak jste už naťuknul – také s gastronomií. Jak jste dospěli k tomuto propojení? Představují se pokaždé jiná vinařství, nebo sázíte na osvědčené značky?

Vinařství v našem regionu je celá řada a každý rok se připojují další. Spojení hudba – víno neuvěřitelně krásně funguje. Gastronomie se nám logicky do festivalu přidala jak přes restaurace ve městě, tak i přes naše vlastní akce. Cinkání skleniček do potlesku našich koncertů prostě patří. Někteří mohou namítnout, že nám nejde o umění, ale i víno je svým způsobem umělecká disciplína.

Zmínil jste už Pavla Šporcla, který je patronem festivalu. Spolupracujete i s dalšími osobnostmi či tělesy pravidelně, nebo se snažíte pokaždé nabídnout publiku spíše nové interprety?

Máme osvědčené stálice, které hrají pokaždé něco jiného, ale zároveň na ustálených platformách nabízíme pokaždé nové interprety a nové projekty. Koncert malých géniů, koncerty při svíčkách a další ukazují našemu publiku, že ví, na co jde, ale zároveň pro ně chystá pokaždé překvapení.

Jaké propojení máte se zahraničními interprety?

Při jednání se zahraničními interprety jsme letos žili dlouho v nejistotě, přesto u nás vystoupí v opeře Thomas Lichtenecker, Kaspar Zehnder jako dirigent symfonického koncertu nebo klavíristka Andrea Linsbauer.

Do jaké míry ovlivnila pandemie koronaviru průběh tohoto ročníku?

Posunuli jsme koncert s Adamem Plachetkou z 9. 6. na 28. 11., ale jinak zůstal festival v téměř nezměněné podobě. Jen jsme museli sáhnout k úsporám, protože nějaké zdroje financí nám vypadly. Umělci jsou velmi vděční, že mohou opět hrát před lidmi. Většina koncertů se u nás koná pod širým nebem, přesto se celý tým elektronicky chrání a máme připravenou dnes tolik nutnou desinfekci.

Pomyslným vrcholem každého ročníku je nastudování operního či baletního díla. Letos je to Der Traum Michaela Haydna, takzvaná „operní pantomima“ – co si pod tím má potenciální zájemce představit?

Tři operní pěvci, pět tanečníků a mimů a jeden činoherec. Arnošt Goldflam nám pomohl celou operu převyprávět do svého snu, který je zpíván a tančen a má chvílemi hororový a chvílemi komický podtext. Myslím, že publikum bude překvapeno kvalitou hudby (sóla Štefana Kocána, Thomase Lichteneckera a Markéty Böhmové s doprovodem Czech Ensemble Baroque jsou zárukou kvality) a i díky práci režiséra Radima Vizváryho bude dílem pohlceno.

Letošní ročník odstartuje ve čtvrtek 9. července Festivalovým aperitivem, kde se budete jako prezident festivalu návštěvníkům dokonce osobně věnovat. Jak byste je na závěr rozhovoru na tuto zahajovací akci pozval?

Milé dámy a pánové, přijďte náš festival pořádně ochutnat všemi smysly. Prostě to zažít. Společně si připijeme a užijeme léto s hudbou.

Foto: archiv festivalu, Lenka Jíšová

Markéta Ottová

Muzikoložka, sbormistryně

Od útlého věku se věnuje hře na klavír a sborovému zpěvu. Po gymnáziu nastoupila na Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde vystudovala učitelství v oboru Hudební výchova a Základy společenských věd a v roce 2019 zde absolvovala doktorský program Hudební teorie a pedagogika. Paralelně s doktorátem nastoupila i ke studiu oboru Dirigování sboru na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění, kde nyní pokračuje v navazujícím magisterském studiu a současně působí jako odborná asistentka na Katedře hudebních a humanitních věd. V současné době je sbormistryní Pěveckého sboru Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, asistentkou sbormistra Pěveckého sboru Vox Iuvenalis při VUT v Brně a příležitostně spolupracuje i s dalšími brněnskými sbory. Jako studentka JAMU se podílí na uměleckých projektech akademie, zejména působením v pěveckém sboru HF JAMU a jeho koncerty, ale také jako korepetitorka v Komorní opeře (Flotow, Offenbach, Cimarosa). 



Příspěvky od Markéta Ottová



Více z této rubriky