KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Zdislava Bočková: Účast v Operalii není nějaký závod english

„Není podmínkou, že musíte zrovna vyhrát.“

„Řekl mi: Ty jsi z Brna jako Janáček, tak to máš velkou odpovědnost.”

„Já prázdniny nemám.“

Soutěž Operalia, která se v těchto dnech koná poprvé v Praze, založil v roce 1993 tenorista Plácido Domingo jako platformu pro mladé pěvce, aby jim pomohl nastartovat kariéru. Čtyři desítky soutěžících letošního sedmadvacátého ročníku se postupně utkají během dvou čtvrtfinálových kol a jednoho semifinále, deset finalistů pak zazpívá na koncertě 26. července. Orchestr Národního divadla na něm bude řídit sám Domingo. Jedinou českou účastnicí je Zdislava Bočková, v cizině většinou vystupující jako Lada Bočková. Mladá sopranistka se od podzimní sezóny stane členkou Operního studia v Opéra de Lyon ve Francii. Na evropskou operní scénu vstoupila v roce 2017, když obsadila druhé místo v soutěži ve Spoletu a získala v Itálii dvouleté angažmá. V Rozhovoru pro portál KlasikaPlus.cz se zmiňuje o pražské soutěži a o Plácidu Domingovi, ale také o Janáčkovi a o tom, co ji čeká bezprostředně po Operalii.

S čím jdete do soutěže? S touhou vyhrát? Nebo převažuje touha získat nové zkušenosti?

S obrovskou pokorou a nadějí. Neberu to jen jako soutěž, nebo snad nějaký závod. V téhle čtyřicítce vybraných zpěváků z celého světa je každý zpěvák výborný, každý je něčím zajímavý – a já jsem hrdá, že mezi ně patřím, že mohu reprezentovat Českou republiku a představit se členům poroty a publiku.

V čem všem může mladému pěvci, respektive mladé pěvkyni účast v Operalii pomoci?

Operalia je zaměřená na vyhledávání mladých talentů a jejich podporu v nastartování nebo rozšíření kariéry světového formátu. Tak také funguje, a není podmínkou, že musíte zrovna vyhrát.

Je to v něčem hodně jiná soutěž než ty, kterých jste se už zúčastnila?

Operalia je jiná v tom, že úroveň pěvců je opravdu vysoká, mnoho z nich již zpívá ve významných operních domech po celém světě. Je to vlastně taková přehlídka a oslava pěveckého umění.

Co vše jste si připravila? Standardní árie? Také Bystroušku? Nebo něco úplně objevného, neotřelého?

Mám připravený jak standardní repertoár, tak Janáčkovu Bystroušku. Jednou mi jeden italský umělecký ředitel řekl: “Ty jsi z Brna jako Janáček, tak to máš velkou odpovědnost.” Janáčkova hudba je blízká mému srdci a mám vždy radost, když ji mohu publiku zazpívat.

Patří Plácidu Domingovi i Váš obdiv? Jako pěvci s krásným hlasem, jako komplexně působícímu opernímu umělci? A za jeho aktivity směřující k vyhledávání a podpoře nových zpěváků?

Plácido Domingo je fenomén operního světa, je úctyhodné, jak se zasluhuje o pomoc mladým pěvcům.

Teď jsou divadelní prázdniny. Co všechno – příjemného – se na Vás sesype, až skončí…?

Já prázdniny nemám, hned po Operalii se musím chystat na The Queen Sonja International Singing Competition v Oslu, která mě čeká v srpnu. A potom v září role Ivany v soudobé opeře Johna Palmera Re di Donne v Teatro Lirico Spoleto v Itálii.

Foto: archiv Z. Bočkové, FB Národní divadlo

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky