KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Objevování bohatosti kreativity na mistrovských kurzech Borise Giltburga a Alfreda Brendela english

„Oba umělci mají více společných vlastností – absolutní oddanost hudbě, skromnost a pokoru, lásku k práci s mladými lidmi.“

„Pro diváky bylo nesmírně poutavé, jak sólisté a tělesa pod dohledem obou světoznámých osobností proměňovali do hloubky svou kreativitu.“

„Alfred Brendel, který dával své pokyny ke hře interpretů od stolku v první řadě, i Boris Gildburg, který stál po boku klavírních sólistů, upozorňovali na nebezpečí plošného zvuku hry.“

Na pozvání vedení Akademie Ivana Moravce přijeli do Prahy světoznámí klavíristé, Alfred Brendel a Boris Giltburg, kteří v Sukově síni Rudolfina se zcela mimořádnou profesionalitou, bystrostí a citlivostí vedli od 30. září do 2. října 2022 mistrovské kurzy. Jejich výuka s českými vybranými interprety a soubory byla obohacena recitálem spojeným s přednáškou Borise Giltburga o hudbě Ludwiga van Beethovenova, televizním dokumentem o Ivanu Moravcovi režiséra Jana Mudry a archívními záznamy Moravcových rozhlasových pořadů. O možnost zhlédnutí vynikajících inspirativních lekcí projevila zájem odborná i laická veřejnost. Návštěvníci s velkým zaujetím přihlíželi výuce světoznámých osobností.

Mistrovských kurzů legendárního rakousko-britského klavíristy, skladatele, básníka a esejisty Alfreda Brendela se zúčastnili profesionální interpreti souborů Trio BohémoKukal Quartet se sólistou na violoncello Tomášem Jamníkem. K mistrovským kurzům světoznámého rusko-izraelského klavíristy Borise Giltburga byli přizváni zástupci mladších generací: studentka Gymnázia a Hudební školy hlavního města Prahy Ema Adámková, studentka Pražské konzervatoře Klára Skalková a studenti Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze Clara Císařovská, Vojtěch TrubačMatouš Zukal. Akademie Ivana Moravce, zaštítěná jejími iniciátory a organizátory, renomovaným klavíristou Janem Bartošem, Prague Music PerformanceČeskou filharmonií, letos opět vnesla do svého programu mimořádně vysokou odbornost a prestiž.

V zahraničí respektovaný pianista Jan Bartoš, který koncertuje po Evropě, Asii a USA, byl posledním studentem světově proslulého klavíristy Ivana Moravce (1930–2015) v rámci doktorského studia na HAMU v Praze. Jan Bartoš stál u zrodu akademie svého pedagoga. V létě vystoupil na Mezinárodním klavírním festivalu v San Franciscu, kde vedl rovněž mistrovské kurzy a na západním pobřeží USA debutoval svým recitálem, který posléze představil také v České národní budově v New Yorku. K uspořádání letošních mistrovských kurzů v Rudolfinu se vyjádřil s upřímným zaujetím: „I když je Akademie Ivana Moravce primárně určena studentům a pedagogům, během let jsem pochopil, že hluboký vhled do mistrovských děl a detailní práce na nich přitahuje i laické publikum a pomáhá jim se ve skladbách více orientovat, pochopit je a hudbu si tak i více užívat.

Legendární klavírista Alfred Brendel se o významném českém interpretovi vyjádřil s velkou úctou: „Jan Bartoš je jedním z mých nejpůsobivějších a nejúžasnějších mladých kolegů. Virtuozita se v něm snoubí s hluboce seriózní muzikalitou.

Janu Bartošovi se s vedením Akademie Ivana Moravce podařilo na letošní rok zcela výjimečně získat světové osobnosti Borise Giltburga a Alfreda Brendela ve stejný termín konání mistrovských kurzů. „Jsem rád, že se mé přání pozvat dva významné představitele klavírního umění mladší i starší generace stalo realitou. Tak dlouho jsme termíny ladili, až se nám je podařilo vyladit. Určitě velmi pomohlo, že se s oběma umělci znám osobně a komunikace tak probíhala trochu na jiné bázi, než když jednáte pouze s managementem na oficiální úrovni,“ upřesnil Jan Bartoš a dodal s nadšením: „Oba umělci mají více společných vlastností – absolutní oddanost hudbě, skromnost a pokoru, lásku k práci s mladými lidmi. V tomto ohledu jsou nejen pro mě, ale i pro ostatní velkou inspirací a vzorem. Nahrávky Alfreda Brendela jsem si pouštěl již jako dítě, vyrostl jsem s nimi a jeho přístup k hudbě mne v mnoha směrech silně ovlivnil.

Legendární osobnost Alfreda Brendela, který má k českému prostředí blízko, neboť pochází z Loučné nad Desnou, přivítali návštěvníci dlouhým potleskem a soustředěně vnímali jeho bystré a nesmírně citlivé instrukce interpretům. Z komorní hry přizvaných těles zazněla na jeho mistrovských kurzech díla Ludwiga van BeethovenaFranze Schuberta.

Světoznámého klavíristu Borise Giltburga přivítalo publikum s velkým uznáním a velmi koncentrovaně naslouchalo jeho nesmírně bystrým a temperamentním poznámkám. V podání mladých klavírních interpretů zazněla na programu díla Ludwiga van Beethovena, Fryderyka Chopina, Roberta Schumanna, Sergeje RachmaninovaMaurice Ravela.

Alfred Brendel se řadí k nejslavnějším klavíristům a svou výjimečnou mezinárodní koncertní kariéru završil ve Zlatém sále Hudebního spolku společnosti přátel hudby ve Vídni ve svých sedmasedmdesáti letech 18. prosince 2008 s Vídeňskými filharmoniky, jichž je čestným členem. Koncert byl tehdy deníkem Daily Telegraph zařazen mezi sto nejvýznamnějších kulturních událostí posledního desetiletí. Pravidelně koncertoval v prestižních síních světa a na mezinárodních hudebních festivalech s věhlasnými orchestry a dirigenty. Jeho diskografie je zcela mimořádná. V jeho interpretaci převažovala díla středoevropských skladatelů od Johanna Sebastiana Bacha po Arnolda Schönberga. Během své závratné umělecké dráhy se stal Alfred Brendel prvním pianistou, který nahrál kompletní klavírní dílo Ludwiga van Beethovena.

Světoznámý klavírista Boris Giltburg, který v devětadvaceti letech zvítězil v prestižní mezinárodní Soutěži královny Alžběty v Bruselu v roce 2013, vystupuje na sólových recitálech v proslulých zahraničních hudebních síních, je zván ke spolupráci s prestižními orchestry a dlouhodobě spolupracuje s Pavel Haas Quartetem. Jeho repertoár je poměrně obsáhlý, odbornou kritikou bývá vnímán jako specialista na hudbu Sergeje Rachmaninova.

Pro diváky bylo nesmírně poutavé, jak sólisté a tělesa pod dohledem světoznámých osobností proměňovali do hloubky svou kreativitu. Interpreti se po pokynech obou lektorů soustředili na hledání rozličných barev tónů, souzvuků, souhry v jednom či několika taktech frází. Zaměřili se rovněž na velmi analytické rozkrytí velké šíře barevného a dynamického spektra, niterný tah, zpěvnost melodií, energičnost a emocionalitu, fyzický postoj, variabilitu klavírního úhozu či detailní kontrastní hru v přednesu i technice v rámci jednotlivých taktů a krátkých pasáží.

Alfred Brendel, který dával své pokyny ke hře interpretů od stolku v první řadě, a Boris Gildburg, který stál po boku klavírních sólistů, upozorňovali shodně a nezávisle na sobě na nebezpečí plošného zvuku hry.

Foto: Marek Bouda

Markéta Jůzová

Markéta Jůzová

Hudební a divadelní publicistka, překladatelka

Germanistka, muzikoložka a teatroložka se stážemi na Univerzitě ve Vídni a v Sudetoněmeckém hudebním institutu v Regensburgu, kde vědecky působila a byla moderátorkou, se více než dvacet let věnuje publicistické činnosti. Rozhovory s významnými osobnostmi různých profesí a národností i kritiky, komentáře, recenze, reportáže a studie zveřejňuje v českém a zahraničním tisku. Z pozice asistentky režie spolupracovala s Jiřím Menzelem na inscenacích her W. Shakespeara Sen noci svatojánské a Veselé paničky windsorské před Otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, u druhé produkce byla i hudební dramaturgyní. Připravovala katalogy pro MHF Petra Dvorského a byla tiskovou mluvčí festivalu. Pro Národní divadlo v Praze edičně zpracovala česko–anglickou programovou brožuru ke světové premiéře dramatu G. Whytea Golem 13. Je autorkou řady koncertních programů a několika pořadů pro ČRo Vltava. Zajímá se o multikulturní a česko–rakouské vztahy. Hraje na flétnu a klavír. Má ráda cestování, horské túry a kondiční plavání. Účastní se environmentálních projektů Nadace monackého prince Alberta II. Publikuje své fotografie.



Příspěvky od Markéta Jůzová



Více z této rubriky