KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Hudební fakulta JAMU a Festival Janáček Brno 2022 english

„Hudební fakulta JAMU připravila doprovodný program festivalu Janáček Brno, jeho jarní preview.“

„Vedle zkušených umělců vystupují studenti JAMU a konfrontace dala jistě víc zabrat těm starším profesionálům, neboť dravé mládí bere soutěživost jako základní potřebu a radost.“

„V první polovině koncertu zazněla skladba Mládí, Sextet pro dechové kvinteto a basklarinet Leoše Janáčka, ve druhé části skladba Igora Stravinského Oktet pro dechové nástroje.“

Festival Janáček 2022 bude! A aby o tom nebylo pochyb, přichystala Hudební fakulta JAMU, která letos slaví 75. výročí svého založení, doprovodný program festivalu, tedy jeho jarní preview. Jeho dramaturgie a obsazení vychází z poslání fakulty a představuje tedy na každém koncertě hru pedagogů JAMU spolu s mladými studentskými nadějemi.

První koncert se uskutečnil v aule Hudební fakulty už 1. března a zahájilo ho Janáčkovo kvarteto spolu s klarinetistou Alešem Tvrdíkem, se kterým provedli vedle klasické kvartetní literatury Rêverie Orientale pro klarinet a smyčcové kvarteto Alexandra Glazunova.

Na druhém koncertě 26. dubna se představil Janáček Ensemble, tedy dechový soubor už zkušených umělců, a ve druhé polovině koncertu zahráli studenti JAMU. Konfrontace dala jistě víc zabrat těm starším profesionálům, neboť dravé mládí bere soutěživost jako základní potřebu a radost. Bylo zajímavé sledovat, jak se oba soubory vyrovnávaly s nástrahami nelehkých skladeb a jak hudba zapůsobila na posluchače, kterých se sešla plná aula Hudební fakulty JAMU.

Janáček Ensemble sdružuje špičkové profesionální hudebníky z různých prestižních orchestrů. Václav Kunt – flétna – se po angažmá v Pražském komorním orchestru bez dirigenta specializuje na komorní hudbu a je řádným pedagogem JAMU. Jurij Likin – hoboj – pochází z Běloruska a působí v Symfonickém orchestru hlavního města Prahy FOK a vyučuje hoboj na JAMU. Milan Polák – klarinet – je členem Pražského komorního orchestru a vyučuje na JAMU. Karel Hofmann – lesní roh – je prvním hornistou Filharmonie Brno a hraje s mnohými předními českými i zahraničními soubory. Roman Novozámský – fagot – je členem Filharmonie Brno a také pedagogem JAMU, Vít Spilka – basklarinet – působí jako klarinetista a dirigent a je dlouholetým pedagogem JAMU. Je duší souboru a vytváří i jeho dramaturgii.

Společně vystoupili v první polovině koncertu a hráli skladbu Mládí, Sextet pro dechové kvinteto a basklarinet Leoše Janáčka. Efektní skladbu napsal autor v roce 1924 pro dechové kvinteto, které je posíleno basklarinetem. První část Allegro je hravá, i když sólo lesního rohu je závažné a basklarinet vnáší do nálady hrozbu. Andante sostenuto je uvedeno pomalým tématem ve fagotu, pak ale převládá rytmizace. Třetí část Vivace dává prostor pro klenutou melodii lesnímu rohu a v poslední části Allegro animato nastupují spolu flétna s klarinetem a hobojem v nostalgické melodii. Flétna se toužebně nese do výšek a ostatní nástroje se připojují v optimistickém závěru. Soubor hrál koncentrovaně a s emočním výrazem a s profesionálním nadhledem.

Ve druhé části koncertu nastoupili studenti Theodora Kopecká na flétnu, Marek Pavlíček na klarinet, Aliaksei CharnavokiJan Jelínek na fagoty, Petr ČižinskýJan Fistr na trubky, Radek NovákJaroslav Petráš na trombony. Tak početné těleso už vyžaduje dirigenta, kterým byl pedagog Vít Spilka.

Zazněla skladba Igora Stravinského Oktet pro dechové nástroje. Třívětá skladba z roku 1923 je rytmicky i instrumentálně stratifikovaná a vícevrstevnatá a skladatel používá disharmonické postupy. V první části s názvem Sinfonia nastupuje trubka, která dominuje a udává pochodovou rytmizaci. Druhá část Tema con variazioni je obsáhlá a téma, uvedené zpočátku flétnovým sólem, postupně přebírají ostatní nástroje, které je variují. Nástroje se doplňují a prosazují podle charakteru, trubky agresivně, fagoty mají náročné části jak rytmicky, tak intonačně, postupně hudební proud zvolňuje zpět do klidu. Poslední část Finale dává prostor trombonům a fanfárovým trubkám, flétna se prosazuje trylky v rytmizovaném tempu, až skladba dospěje do rázného závěru. Efektní, ale velmi obtížná skladba byla prubířským kamenem pro mladé umělce, kteří se zhostili úkolu velmi statečně a úspěšně.

Koncert to byl velmi zajímavý a napínavý a pomyslný souboj mezi mladou a starší generací vyústil v nerozhodné skóre. Bude jistě zajímavé sledovat i další, poslední klání, které se uskuteční opět v aule Hudební fakulty JAMU 24. května, kdy vystoupí Percussion Ensemble JAMU společně i pod vedením Martina Opršála.

Foto: Štěpán Plucar

Karla Hofmannová

Hudební a divadelní publicistka, novinářka, kulturoložka

Pochází z Brna, kde žije a pracuje. Vystudovala pěveckou konzervatoř v Brně a kulturologii v Praze. Pracovala na různých pozicích v kultuře, jako zpěvačka, pedagožka, působila v marketingu a managementu kulturních institucí, což ji přivedlo ke kulturní politice a k žurnalistice. V současné době je v důchodu a působí jako nezávislý novinář, píše recenze především na opery a koncerty klasické hudby a realizuje rozhovory se zajímavými lidmi, kteří se profilují v oblasti kultury. Zajímá se o historii a cestování a jejím velkým koníčkem a relaxací jsou malá vnoučata.



Příspěvky od Karla Hofmannová



Více z této rubriky