KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Fenomén Vondráček english

„Skladby mu často vycházejí s náhlými a prudkými kontrasty a nárazy.“

„U Josefa Suka se třeba v případě Smyčcové serenády nechce ani věřit, že jde o dílo mladíka sotva plnoletého. Platí to i o Klavírních kusech op. 7 ze stejné doby…“

„Klavírista nacházel v Schumannovi nové a nové drobné podněty a detaily a nenechal ani na chvíli opadnout pozornost.“

Třetí ze šesti položek letošního Klavírního festivalu Rudolfa Firkušného byl recitál Lukáše Vondráčka. Ve Dvořákově síni Rudolfina zahrál ve středu Beethovena, Suka a Schumanna. Původně ohlášená Skrjabinova Fantazie h moll nakonec v programu nebyla. Čerstvě pětatřicetiletý pianista potvrdil, že je špičkovým, mimořádným, neortodoxním, nenapodobitelně osobitým interpretem.

Vondráčkova hra, absolutně soustředěná sama k sobě, se vyznačuje neselhávající technikou a jedinečně svéráznou muzikalitou. Přes veškerou eruptivnost a vyhrocenost je to hra introvertní. U nástroje, předkloněn skoro až ke klaviatuře, žije pianista jen a jen interpretovanou hudbou. Nezáleží mu na tom, jestli jeho způsob přítomnosti na pódiu někdo vnímá jako okázalý. Okázale nepřichází, neodchází, ani nehraje. Nehraje však ani neokázale. Hudbu cítí, prožívá a předává jako integrální kumulaci emocí a nic dalšího, co by se obracelo navenek, neřeší. Skladby mu často vycházejí s náhlými a prudkými kontrasty a nárazy. Stejně náruživě, jak se projevuje manuálně, také pedalizuje. Publikum vtáhl do znějící hudby stoprocentně. Neozvalo se snad ani jedno zakašlání.

Beethovenova Sonáta č. 27 má jen dvě věty. Existuje její údajný program, totiž první věta jako souboj rozumu a citu a druhá věta jako rozhovor s milenkou; tak to aspoň po letech vyjevil skladatelův životopisec Anton Schindler. Autentičnost jeho vzpomínky zřejmě nešlo a nejde ověřit. Ať už takový romantizující výklad platí, nebo ne, tak je každopádně zřejmé, že Beethoven naplnil skladbu v první větě výrazovou dvojlomností a ve druhé větě lyrickou přemítavostí. Lukáš Vondráček to v živé části vrchovatě naplnil dynamicky i tempově až nezvykle vyhrocenými protiklady a ve zpěvné části pak mírným hudebním vyprávěním, jen lehce rozvlněným, téměř schumannovsky elegantním a láskyplným.

Sólista, častěji spojovaný spíše se světem hudby typu Sergeje Rachmaninova než s jemnou lyrikou, překvapil ten večer nejvíc ve výběru čtyř raných skladeb Josefa Suka. Píseň lásky obdařil velmi citlivě a jemně, ale přesto bohatě strukturovanou emocionalitou. Humoresku, IdylkyDumku pak naplnil umírněnou, lyrickou přemýšlivostí, bez zbytečných výrazových výkyvů. U Josefa Suka se třeba v případě Smyčcové serenády nechce ani věřit, že jde o dílo mladíka sotva plnoletého. Platí to i o Klavírních kusech op. 7 ze stejné doby…

Schumannova Kreisleriana, která vyplnila druhou polovinu recitálu, je náročný opus, plný proměnlivosti, různých stylizací a nálad. Je téměř kompendiem romantické klavírní hudby. Lukáš Vondráček v naprostém soustředění prošel osmidílným cyklem bez přerušení, návazně. Smršť husté stylizace střídaly zpěvné partie, z pódia k publiku přicházely, část od části, výrazně odlišené hudební obrazy. Klavírista nacházel nové a nové drobné podněty a detaily, pohrával si v polyfonií s důležitostí a zřetelností hlasů, uplatnil maximálně široké spektrum úhozů a tónů od razantních přes hravé po sotva slyšitelné, nenechal ani na chvíli opadnout pozornost.

Ve výrazu vzorově zahranou Schumannovu Arabesku C dur op. 18 přiřadil Vondráček bez pauzy hned za Kreislerianu, jako jakýsi její dovětek. A přídavkem pak po předání kytice bylo už jen Schumannovo zasněné, měkké Snění… Recitál s magickou atmosférou! Jakkoli v rozpětí bezmála jednoho století, od Beethovena po Suka, byl třetí večer Klavírního festivalu Rudolfa Firkušného díky osobě interpreta nejen dokonalý, ale také stylově soustředěný a propojený, romantický.

Foto: Ivan Malý

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky