KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Festival Smetanovské dny v Plzni zahájen a zároveň ukončen english

„Chuhei Iwasaki dovedl vystihnout obrovský klid některých částí, dílo velkolepě vystavěl ve všech jeho kontrastech a byla cítit jeho pokora před velkým dílem.“

„Dobře vyzněl dynamický rozsah, kterého byl orchestr schopen dosáhnout, a vytvořil tak kolem sebe velký prostor.“

„Průzračný, čistý zvuk smyčců je doménou Plzeňské filharmonie.“

Kdo byl v roce 2019 svědkem uvedení Smetanovy Mé vlasti v Plzni, nezapomene, s jakým nadšením tehdy Plzeňská filharmonie pod vedením Tomáše Braunera dílo provedla. Každý byl tedy zvědavý na médii avizovaný, jediný koncert letošního ročníku festivalu Smetanovské dny, kde byl cyklus symfonických básní znovu uvedený. Tentokrát stál u dirigentského pultu Chuhei Iwasaki. Koncert přenášela regionální stanice ZAK TV v HD kvalitě a brzy by měl být dostupný i na YouTube kanálu orchestru.

„Má vlast je velikou otázkou života, dirigovat dílo s českým orchestrem je pro dirigenta největší čest,“ sdělil dva dny před koncertem v pořadu „Náš host“ Českého rozhlasu Plzeň Chuhei Iwasaki. Spolu s ním byla hostem ředitelka orchestru Lenka Kavalová, která prozradila, že mladý japonský dirigent, který ovšem během svého, více než desetiletého působení v České republice stihl spolupracovat s většinou českých orchestrů, bude od září novým šéfdirigentem plzeňského tělesa. „Větší zodpovědnost – a na to se právě těším,“ míní Chuhei, kterého i plzeňský orchestr zná z četné dřívější spolupráce.

Zahajovací koncert byl předtočený týden před vysíláním. Dle slov ředitelky, která nechtěla riskovat, že se některý z klíčových hráčů dostane zrovna do karantény, to bylo štěstí – z důvodu současných omezení by se totiž nyní vůbec nemohl uskutečnit… „Je to něco mezi koncertem a natáčením CD,“ uvedl dirigent a zároveň dodal, že „Plzeňská filharmonie nic nezkazí.“

Musím říci, že nastudování japonského dirigenta bylo úplně jiné. Tomáš Brauner tehdy vyvolal ve všech hráčích obrovské nadšení, samozřejmě moment přítomnosti publika také hrál při provedení nemalou roli. Chuhei Iwasaki dovedl vystihnout obrovský klid některých částí, dílo velkolepě vystavěl ve všech jeho kontrastech a byla cítit jeho pokora před velkým dílem. Kupodivu i v televizním přenosu vyzněl dobře dynamický rozsah, kterého byl orchestr schopen dosáhnout, a vytvořil tak kolem sebe velký prostor. Celková hlasitost byla nastavena velmi nízko, potřebného zvuku posluchač dosáhl až při dostatečném zesílení na svém přijímači. Za úvahu stojí pro příště zvolit přítomnost zvukového režiséra, který má větší zkušenosti se snímáním zvuku symfonického orchestru. Přítomnost jednotlivého mikrofonu například u pikoly nebyla nejšťastnější volba, zvuk fléten byl zastřen a zvuk prvního klarinetu zkreslen. Výkony jednotlivých výborných hráčů tak nemohly zcela vyniknout. Naopak dobře byly nasnímány všechny smyčce. Jejich průzračný, čistý zvuk a kompaktnost celých skupin jsou ostatně doménami Plzeňské filharmonie.

V jednotlivých symfonických básních bylo několik momentů, které stojí za zmínku. Ve Vyšehradu nádherně čistě a jasně vyzněla část Più mosso v C dur, úchvatné bylo sólo klarinetů (Jan Oblištil, Jaroslav Bulka) za doprovodu pizzicat smyčců před znovuuvedením hlavního tématu. V části Vltava krásně vyzněl charakter polky ve Venkovské svatbě. V Šárce vyniklo v úžasném klidu přednesené sólo klarinetu a následně violoncella před Moderatem. V části „Z českých luhů a hájů“ se ve fugatu (Allegro poco vivo, ma non troppo) ve skvělé nástrojové souhře představily skupiny smyčců, v následujícím Táboru zase nádherně vyzněl husitský chorál. V závěrečné části dirigent přiměl orchestr hrát opravdu v exponovaných tempech, veškeré tempové změny byly přesvědčivě secvičené.

V současné době, kdy se orchestr věnuje hlavně nahrávací činnosti, má Plzeňská filharmonie roztočené tři kompaktní disky. Je to mimo jiné CD s díly Tomáše Illeho, který s orchestrem často spolupracuje i jako aranžér některých projektů, a debutové CD dirigenta Chuheie Iwasakiho, které bude obsahovat díla Leoše Janáčka a japonského skladatele Akiry Ifukubeho.

Plzeňská filharmonie se na jaře chystá účinkovat třeba na slavnostním znovuotevření plzeňské katedrály po její dlouhé rekonstrukci, nicméně v současné době může plánovat jen na krátký časový úsek dopředu.

Foto: Filharmonie Plzeň 

Petr Novák

Petr Novák

Pedagog klavírní hry, sólista, komorní hráč a korepetitor

Studoval na Konzervatoři Plzeň, na Hudební fakultě AMU v Praze a na Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn-Bartholdy v Lipsku. Jako sólista spolupracoval s tuzemskými orchestry a se Symfonickým orchestrem v běloruském Brestu, recitály měl nejen doma v Plzni, v Praze a na festivalu Janáčkův máj, ale i v Německu. Těžištěm jeho činnosti je ale spolupráce s mladými studenty – instrumentalisty, a to jak na půdě Konzervatoře Plzeň, tak při korepetici například na Letních hudebních kurzech v Domažlicích, Letních hudebních kurzech Plzeňského kraje, Třeboňském letním setkávání a jinde. Per Novák spolupracuje nebo spolupracoval s renomovanými sólisty, nahrává pro Český rozhlas, jeho spolupráci s houslistkou Viktorií Kaunzner zachytil Bavorský rozhlas. Účinkoval ve významných sálech, zvláště v Británii - ve Wigmore Hall v Londýně, Bridgewater Hall v Manchesteru nebo v St. David´s Hall v Cardiffu. Po studiích působí už osmnáctým rokem v Plzni. Zapojuje se i do hudebně – publikační činnosti, mimo jiné pro Plzeňský deník.

www.novakpetr.com



Příspěvky od Petr Novák



Více z této rubriky