KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Filharmonie Brno ohlásila konec streamu ze střechy městské tržnice! english

„Koncert se odehrál na střeše funkcionalistické tržnice na Zelném trhu.“

„Zhruba padesátiminutový program nabídl Vivaldiho, Grafa, Mahlera a Rossiniho.“

„Kultura žije a Filharmonie Brno hraje zase na živo!“

Doba koronavirová je snad za námi a i kultura se začíná pomalu nadechovat. V Brně tomu není jinak, proto Filharmonie Brno ohlásila konec streamů a připravila na tento týden koncerty „face to face“ bez potřeby usedat k počítači a přihlašovat se na streamovací službu. Nejprve ale poděkovala Brňankám a Brňanům malým koncertem na Zelném trhu. Sice se nadále také streamovalo, ale přece jenom to bylo o trochu veselejší.

Koncert se odehrál na střeše funkcionalistické tržnice na Zelném trhu, známém náměstí, kterému vévodí kopec Petrov s katedrálou svatých Petra a Pavla. Respektive uvnitř budovy v levé části nejvyššího patra, ze které lze vstoupit na známou terasu s výhledem na celé náměstí a okolní budovy. Abychom my posluchači hudbu nejel slyšeli, ale na muzikanty i viděli, hráče na vrcholu budovy snímaly kamery a obraz byl přenášen na velkoplošnou obrazovku. A tak se pro jistotu přece jenom trochu streamovalo, snad abychom neměli absťák z toho zvyknutí si na to, že doteď bylo všechno online. Zelňák, jak mu říkají místní, byl zaplněn docela dost. Posluchači poctivě dodržovali rozestupy a většinou si drželi v ruce něco dobrého k pití z okolních kaváren a barů. A co bylo pozitivní, velká část z nich odložila roušky. I počasí se docela umoudřilo a celodenní přeháňky vystřídalo večerní slunce. Chvíli po koncertu pak znovu začalo pršet a Brno z jedné strany na druhou překlenula široká duha.

Konec streamu. Hrajeme zase živě! je název projektu, který odstartoval právě koncertem na Zelném trhu. Filharmonie Brno se díky němu pomalu, ale jistě vrací ke klasickému koncertnímu provozu, byť částečně redukovanému. Zhruba padesátiminutový program nabídl Vivaldiho, Grafa, Mahlera a Rossiniho. Všechny skladby byly upraveny pro violoncella, zahráli hráčky a hráči brněnské filharmonie Pavel Šabacký, Michal Greco, Eva Koválová, Radan Vach, Rudolf Mrazík, Iveta Vacková, Pavlína Jelínková, Katarína MadariováLukáš Svoboda. Byl to nápaditý a netradiční program i díky specifickému zvuku samostatně znějících smyčců. A užívali si ho očividně i sami hráčky a hráči. I v dramatických momentech hry byl často přítomen úsměv a výraz spokojenosti.

Dle spontánních reakcí bylo spokojeno i publikum. Po krátkém úvodu primátorky města a ředitelky orchestru jsme vyslechli Vivaldiho Koncert g moll pro dvě violoncella a orchestr RV 531 v úpravě pro 6 violoncell od Davida Geringase. Zhruba desetiminutová skladba vyzněla hutně, ale svižně. Následovala krátká kompozice Domine Jesu Alexandera Grafa, po ní ikonické Adagietto ze Symfonie č. 5 cis moll Gustava Mahlera. Violoncellistky a violoncellisté ho podali měkce, krásně zpěvně a rozevlátě. Doprovodila je harfistka Dominika Svozilová, která dodala větě patřičné mahlerovské kontury. Koncert uzavřela Rossiniho předehra k opeře Vilém Tell, vrcholící ve známé závěrečné pasáží. V jejím rytmu spokojeně podupávala část náměstí a nepotřebovala k tomu ani chybějící dechy, žestě nebo bicí. Po skončení koncertu pak účinkující pozdravili posluchače zamáváním z terasy tržnice, ti je odměnili bouřlivým potleskem.

Konec streamu. Hrajeme zase živě! pokračuje tuto středu 27. 5. dvěma koncerty (v 15:30 a 18 h), zahrají manželé Ivana Švestková na harfu a Marek Švestka na kontrabas. Ve čtvrtek ve stejné časy to bude o poznání hlučnější – představí se bicisté orchestru a využijí k tomu celý obvod sálu! V pátek uzavřou cyklus koncerty v podání smyčcového kvarteta s odlehčeným repertoárem: od Bacha přes Piazzollu po Beatles.

Vážení čtenáři, obnovovat provoz velkých orchestrů, jako je Filharmonie Brno, bude nesmírně náročné, navíc s různými hygienickými omezeními, které neumožní plnohodnotný koncertní provoz a plné obsazení sálu platícími návštěvníky. Proto teď přicházíme na řadu my, posluchači, abychom překonali strach, a pokud je to možné, co nejvíce kulturu podpořili zakoupením vstupenek nebo abonentek a tím, že si přijdeme poslechnout kvalitní klasickou hudbu! Protože jenom díky tomu navrátíme kulturního ducha do koncertních sálů a zároveň tím pomůžeme minimalizovat finanční ztráty, než se situace vrátí normálu. A co si nelze nalhávat, kvalitní hudba bez peněz není možná.

A proto, vážení čtenáři, zajděte třeba dnes do Besedního domu na duo harfa a kontrabas, nebo ve čtvrtek na neobvyklý koncert bicí sekce, popřípadě v pátek na smyčcové kvarteto. Program bude jako obvykle neotřelý a překvapivý a pár vstupenek ještě určitě zbylo. Kultura žije a Filharmonie Brno hraje zase na živo!

Foto: Marie Schmerková, KlasikaPlus

Jan Průša

Jan Průša

Hudební publicista

Jan Průša (*1990) pravidelně přispívá svými recenzemi a dalšími texty o klasické hudbě a opeře. Mimo KlasikuPlus spolupracuje také s Českou televizí nebo Deníkem N. Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy v Praze a religionistiku v Brně. Na festivalu Smetanova Litomyšl a v týmu České filharmonie se zabývá fundraisingem. V roli hudebního publicisty se zaměřuje na období pozdního romantismu, expresionismu nebo autory Nové hudby. Jednou by rád interpretoval na klavír Cageovu slavnou kompozici 4’33.



Příspěvky od Jan Průša



Více z této rubriky