KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Chaeyeon You, finalistka soutěže Pražské jaro english

Do třetího kola mezinárodní hudební soutěže Pražského jara, které se dnes koná v Rudolfinu, postoupili čtyři mladí flétnisté. Jak dlouho se na pražskou soutěž chystala Chaeyeon You? Kdy se dostala k flétně? A věděla už něco o české hudbě? Přinášíme dnes její aktuální profil, stejně jako dalších tří finalistů, kteří pocházejí z Číny, z České republiky a z Německa.

Jména čtyř finalistů flétnového oboru 71. ročníku Mezinárodní soutěže Pražské jaro vyhlásila porota v neděli v pozdních večerních hodinách. Po napínavém a velmi vyrovnaném druhém kole se do finále probojovala i Chaeyeon You, která je zároveň ve věku sedmnácti let jednou z nejmladších mezi kandidáty celé letošní soutěže.

Narodila se ve městě Masan v jižní oblasti Korejské republiky a pozoruhodný je v jejím případě fakt, že ani nepochází z hudebně založené rodiny. K flétně se dostala až v  deseti letech, ale okamžitě se u ní projevil mimořádný talent, díky kterému  mohla během pouhých sedmi let získat plno zkušeností v rámci hudebního prostředí Korejské republiky. Vystupovala už  s profesionálními orchestry a dokonce jí umožnili přeskočit dva ročníky a nastoupit rovnou do druhého stupně studia na Korea National University of Arts, kde studuje od loňského roku. 

Letošní pražská soutěž však není jejím prvním pobytem v Evropě, protože se už zúčastnila hudebních soutěží v Německu a Dánsku. Ta dánská se dokonce konala letos v březnu, a tak mladé kandidátce zbyl pouhý měsíc na přípravu na soutěž Pražské jaro. Českou republiku při této příležitosti navštívila vůbec poprvé, ale  o soutěži Pražské jaro věděla dávno předtím: v Korejské republice se podle jejích lov těší velké popularitě a v korejských hudebních kruzích je ceněna jako vysoce prestižní.

Potřebné informace si mladá kandidátka vyhledala na internetu, zaslala přihlášku a po úspěchu v předkole už nic nebránilo vycestovat za hudebním zážitkem do Prahy, kam po jedenáctihodinovém letu mladá Chaeyeon You dorazila, aby se následně mohla předvést před porotou. Nebylo to pro ni nic nového, neboť má za sebou již dvě mezinárodní hudební soutěže. Po náročném prvním kole byla velmi potěšena postupem do druhého kola, kde byla se svým výkonem spokojenější, neboť se jí podařilo vnést do hry emoce, které zrovna pociťovala. 

Na finále, jak sama říká, se velmi těší. Dopolední zkouška s Pražskou komorní filharmonií probíhala přesně podle jejích představ. Dirigent Stanislav Vavřínek byl na ni prý moc milý a orchestr se na její hru dobře adaptoval. Finálový repertoár sestává z jejího oblíbeného volitelného Mozartova Koncertu pro flétnu a orchestr G dur KV 313, který už měla možnost mnohokrát provést, a z povinného Flétnového kvartetu G dur op. 98 Antonína Rejchy, který si zahraje za doprovodu Bennewitzova kvarteta. Rejchův kvartet hraje poprvé, nicméně hudba českých autorů jí není cizí. Jejím oblíbeným skladatelem je totiž Antonín Dvořák

Z účasti ve finále si nedělá moc těžkou hlavu. Jak samá říká, žádná specifická příprava se u ní nekoná. Na nástroj cvičí stejně intenzivně jako každý všední den. Zkrátka, jako by se nechumelilo.

Foto: Pražské jaro

 

Jan Pudlák

Jan Pudlák

Hudebník a muzikolog

Jan Pudlák (1993) vystudoval hudební vědu na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy a jazzový klavír na Akademii múzických umění v Praze. Pochází z hudební rodiny a hudbě se věnuje od dětství. V rámci studia hudební vědy se zaměřil na český jazz a soudobou hudbu. Je také aktivním klavíristou na pražské jazzové scéně.



Příspěvky od Jan Pudlák



Více z této rubriky