KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Děvět domácích želízek na Soutěži Pražského jara english

98 mladých hudebníků z 23 zemí tentokrát přivítá Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro, pět desítek v oboru fagot a čtyřicet osm v oboru klarinet. Pořadatelé uzavřeli předkolo, ve kterém renomovaní čeští hudebníci vybrali, koho pozvou osobně. Českou republiku bude reprezentovat osm, respektive devět hudebníků, pět českých klarinetistů, tři čeští fagotisté a jeden ze Slovenska, který ovšem studuje na pražské HAMU.

Komise zatím vybírala pouze na základě zaslané videonahrávky a kvůli zachování anonymity poslouchala pouze zvukovou stopu. Naopak pracovník sekretariátu soutěže nezávisle na ní sledoval obraz a ověřoval, že nahrávka není sestříhaná a interpretem je skutečně daný uchazeč. Prosívacími skladbami letos byly Sonáta pro fagot a klavír op. 168 Camille Saint-Saënse, Stravinského Tři kusy pro klarinet sólo – 2. a 3. část a 3. věta Weberova Koncertu č. 1 f moll op. 73.

„Myslím, že jsme měli dobré uši a že soutěž bude zcela jistě velmi kvalitní. Můžeme se všichni těšit,“ zhodnotil první výsledky klarinetista Vlastimil Mareš po výběrovém předkole. V klarinetové komisi vedle něj rozhodovali ještě Igor Františák, Jana Lahodná, Jan MachIrvin Venyš. Fagotisty vybírali Jan Hudeček, Jaroslav Kubita, Ondřej Roskovec, Ondřej ŠindelářVáclav Vonášek.

Tři kola soutěže se budou konat mezi 8. a 14. květnem. Všechna vystoupení jsou přístupna veřejnosti, i když největšímu zájmu se tradičně těší finálová kola, kde soutěžící vystoupí za doprovodu symfonického orchestru ve Dvořákově síni Rudolfina.

Foto: Petra Hajská / Pražské jaro

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky