KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Seong Young Yun, finalista soutěže Pražské jaro english

Do finale soutěže Pražské jaro se v kategorii hoboj dostal take  Seong Young Yun z Jižní Koreje. Studuje v Evropě? Které evropské skladatele rád hraje? Přinášíme dnes jeho aktuální profil, stejně jako dalších tří finalistů, kteří pocházejí z České republiky, Francie a Japonska.

Seong Young Yun se narodil v Jižní Koreji, v hlavním městu Soulu. Pro hru na hoboj se rozhodl v dětství, když s matkou navštívil koncert, na kterém zněla  Dvořákova Devátá symfonie. V druhé větě se mu natolik zalíbilo sólo anglického rohu, že se rozhodl pro studium příbuzného nástroje – hoboje. Zahájil na Soul National University. 

Zúčastnil se také několika soutěží, například Osaka Competition, kde získal první cenu. Po účasti v semifinále mezinárodní soutěže Muri Competition mu jeden z porotců doporučil studia v Paříži. V jednadvaceti letech tak odešel do západní Evropy, kde se dodnes vzdělává na Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris. Jeho profesorem je významný hobojista Jacques Tys

Třiadvacetiletý Seong Young se progresivní a náročné výuce věnuje s nadšením a naplno. Byl účastníkem mistrovského kurzu s Dominikem Wollenweberem, který je jedním z porotců letošní soutěže Pražského Jara. Seong Young na této soutěži není nováčkem, zúčastnil se jí také před pěti lety, v roce 2014, kdy se dostal jen do prvního kola. Celosvětové renomé i význam této soutěže ho do Prahy přilákaly opět, v letošním ročníku se mu podařilo probojovat až do finále.

Seong Young rád interpretuje skladby 19. století,například Roberta SchumannaRicharda Strausse. Oblíbenými autory jsou i François CouperinJohann Sebastian Bach. Mladý umělec se nevyhýbá ani soudobé hudbě, z autorů Jižní Koreje rád poslouchá skladatele Isanga Yuna, z evropských autorů obdivuje hobojistu, skladatele a dirigenta Heinze Holligera.

Foto: Pražské jaro

 

Zuzana Dřízalová

Zuzana Dřízalová

Muzikoložka a hudební pedagožka

Absolventka oboru Hudební věda pražské Univerzity Karlovy v letech 2012-2017, studovala také kompozici na Pražské konzervatoři v letech 2014-2018 u Jiřího Gemrota. Vedle výuky klavíru a korepetování v Základní umělecké škole Charlotty Masarykové v Praze, se věnuje vícero oborům muzikologie: hudební publicistika (zpravodajství Pražského jara), hudební dramaturgie (Plzeňská filharmonie, festival České doteky hudby), výzkumná činnost (studie v časopisech Hudební věda a Slovenská hudba). Příležitostně také komponuje.



Příspěvky od Zuzana Dřízalová



Více z této rubriky