KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Nadační fond Magdaleny Kožené a žáci ZUŠ english

„Happening ZUŠ Open se letos koná v termínu 31. května a 1. června.“

„Mentory pro stipendijní programu MenART budou Kněžíková, Kahánek, Fišer, Hlavenková, Fišarová, Skálová, Gabriel, Kodet a Dočolomanský.“

„V Česku je 492 ZUŠ s 250.000 žáky a 13.000 pedagogy.“

Až do konce března je ještě možné podávat přihlášky do stipendijního programu MenART organizovaného už druhým rokem Nadačním fondem Magdaleny Kožené pro nadané žáky ZUŠ a jejich učitele. Takto realizovaná podpora a rozvoj mladých talentů a inspirování pedagogů, kteří se jejich výuce věnují, je pro fond jednou z hlavních věcí. Obdobně významným je pak i celostátní happening ZUŠ Open, který letos bude už dvoudenní akcí, a to v termínu 31. května až 1. června. České ZUŠ jsou ve vzdělávacím systému v rámci Evropy jedinečným prvkem.

Unikátní projekt mentoringu uměleckého vzdělávání nabízí intenzivní pracovní setkání s předními osobnostmi české umělecké scény během školního roku 2019/2020 v několika oborech. Role mentorů přijali tentokrát v klasické hudbě pěvkyně Kateřina Kněžíková, pianista  Ivo Kahánek a houslista Jan Fišer;  v autorské tvorbě to bude Beata Hlavenková a zpěvačka Radka Fišarová a ve výtvarném oboru Alžběta Skálová a Michal Gabriel. Nově byl do programu MenART zařazen i tanec, jehož mentorem se stal choreograf a tanečník Jan Kodet. A letos poprvé se vychází vstříc i zájemcům z literárně dramatického oboru, kterým se bude věnovat režisér Viliam Dočolomanský.

První ročník stipendijního programu MenART ukázal, že spolupráce žáků i pedagogů s profesionálními umělci je nejen žádaná a pro rozvoj a nasměrování mladých talentů důležitá, ale také opravdu inspirativní. Unikátní program propojující „tvůrčí čtyřúhelník“ – to znamená mladý umělec / mentor / pedagog / rodič – je šťastnou symbiózou výuky, veřejného vystoupení ale i přátelského setkání s lidmi, kteří milují hudbu.

Do stipendijního programu MenART, který propojuje uměleckou praxi a vzdělávání, inspiruje k výměně zkušeností a navázání vazeb důležitých pro další tvůrčí činnost, se mohou hlásit žáci ZUŠ z celé České republiky. Věkové hranice se liší podle jednotlivých mentorů. První několikadenní pracovní setkání se uskuteční na konci srpna 2019 v Kroměříži. Následovat budou tři konzultace v dvouměsíčních intervalech. Výstupy se prezentují v rámci festivalu Pražské jaro a Národního festivalu Smetanova Litomyšl.

Mezzosopranistka Magdalena Kožená iniciovala podporu základních uměleckých škol jako světově jedinečného konceptu uměleckého vzdělávání založením nadačního fondu na začátku roku 2016. Akce nazvaná ZUŠ Open má a může být setkáním nejen pedagogů, žáků škol a jejich rodičů i všech dalších, kteří mají zájem o umění a kultivaci nejmladší generace. Nabízí také myšlenku společných projektů a setkání uměleckých škol.

V České republice je 492 základních uměleckých škol. Studuje v nich více než čtvrt milionu žáků. O jejich vzdělávání se stará na 13.000 pedagogů. Do druhého ročníku celostátního happeningu ZUŠ Open se loni zapojilo na čtyři sta škol – o 45 více oproti roku 2017. Letos jich má být na 420 a půjde tak o jednu z největších kulturních událostí u nás, protože obsáhne stovky koncertů, výstav, tanečních a divadelních představení ve veřejném prostoru. Posláním fondu je cílená podpora budování pozice ZUŠ jako prestižního a unikátního systému moderního uměleckého vzdělávání.

Foto: ZUŠ Open, Pardubice živě, Jiří Sláma

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky