KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Příbramský festival Antonína Dvořáka vzdal hold Václavu Havlovi english

Závěrečný program Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram si vzal do názvu třicáté výročí nástupu Václava Havla do funkce prvního českého prezidenta. K mottu 54. ročníku středočeské hudební přehlídky, které znělo Moudro v nás, se připomínka tří desetiletí samostatné České republiky a jejího nejvyššího představitele, oceňovaného ve světě jako myslitele, hodila velmi dobře. A tak první červnový večer v příbramském Divadle Antonína Dvořáka vhodně propojil pomaleji plynoucí hudbu s podnětnými myšlenkami o krizi spirituality, o odpovědnosti a svědomí i o morálce a politice.

Hudebními protagonisty programu byli spolu s hornistou Radkem Baborákem hráči komorního souboru Arti Allegre, který z kolegů a přátel působících v tuzemsku i v zahraničí sestavil a umělecky vede houslista Ondřej Lébr. Hráli v sestavě 5-4-3-2-1, tedy v pěti u pultů prvních houslí a se čtyřmi u houslí druhých a se třemi violami, dvěma violoncelly a jedním kontrabasem.

Součástí večera bylo vyhlášení Ceny města Příbrami. Dostal ji Ján Chvalník, který udržuje tradici betlémářství na Příbramsku tím, že restauruje staré cenné betlémy, ale vyrábí i úplně nové.

Radek Baborák se objevil na pódiu několikrát. Zahrál virtuózního MozartaDonizettiho, nabídl neoposlouchanou apartní Mondscheinmusik z opery Capriccio Richarda Strausse a přidal krásně měkké sólo z Čajkovského Páté symfonie; všechna čísla za citlivého doprovodu smyčcového souboru.

Úvod patřil procítěné Meditaci na staročeský chorál Svatý Václave, zařazeno bylo působivě jemné Adagio od Samuela Barbera a došlo i na osmý z Dvořákových Slovanských tanců. Tištěný program uváděl trochu jiné pořadí děl, než jak nakonec čísla přicházela na řadu, u Janáčkovy Suity pro smyčce se publikum v dalších a dalších částech skladby, v programu neotištěných, ztrácelo, takže sice váhavě, ale pořád a pořád tleskalo, nicméně étos večera tkvěl ve střídání hudby a slova, ne v klasickém naslouchání velkým plochám a v opájení se interpretačními detaily.

Mezi hudebními skladbami zaznělo postupně šest poučeně vybraných úryvků z prezidentových projevů a úvah. Klidným a kultivovaným způsobem je přednesl Jan Štastný. Výňatky, ani dlouhé, ani příliš stručné, obsáhly především devadesátá léta, ale pikantně se dostalo i na text z října 1989. Václavu Havlovi, představiteli „nepolitické politiky“, moudrému, zdravě morálně autoritativnímu a jasnozřivě a nadčasově pravdivému, vzdal příbramský festival hold vkusně, nepateticky a citlivě – tak tiše, jak zněla ten večer i hudba.

******
Foto: Martin Andrle, Petr Veber

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky