KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Český filharmonický sbor Brno zpíval v létě s hvězdnými sólisty english

„Na programu bylo koncertní provedení Fidelia a mezi světově uznávanými interprety lákalo především jméno světového tenoristy Jonase Kaufmanna.“

„Gstaad je švýcarské alpské město, ve kterém se koná v letní sezóně prestižní festival založený roku 1957 Yehudim Menuhinem.“

„Byl to náš poslední koncert letošní sezóny. Pak už následovala konečně čtrnáctidenní dovolená, víc času nám na ni nevyšlo“.

Český filharmonický sbor Brno je profesionální těleso, kterému se podařilo během třiceti let existence vypracovat se mezi světovou špičku. Od roku 1990, kdy byl založen sbormistrem, dirigentem a skladatelem Petrem Fialou, zpíval na mnoha domácích i zahraničních koncertech a vydobyl si pověst kvalitního, spolehlivého a profesionálního tělesa. Stvrdilo to i pozvání ke spoluúčinkování na projektu k 250. výročí Ludwiga van Beethovena – při koncertním provedení jeho opery Fidelio

Jeho kvality potvrzují zejména zahraniční ceny, které obdržel sbor za své nahrávky. Německá cena Echo Klassik ho ohodnotila za snímek Duchovních motet Antona Brucknera. Rovněž záznam Lisztova oratoria Christus, na kterém se spolupodílel Beethoven Orchester Bonn, dostala ocenění Nahrávka roku 2007.

Kvality sboru si všiml i japonský kritický časopis Geijutsu Disc Review, který sboru udělil cenu Tokusen za nahrávku Dvořákova Requiem. V České republice byly 18. 1. 2020 ve Smetanově síní Obecního domu v Praze vyhlášeny prestižní ceny klasické hudby „Classic Prague Awards 2019“, kde v kategorii Vokální výkon získal tuto prestižní cenu Český filharmonický sbor Brno za interpretaci Glagolské mše Leoše Janáčka. Slavnostní udílení těchto cen vysílala Česká televize v přímém přenosu na ČT art.

Tato ocenění a především systematická práce a spolehlivé kvalitní výkony na pódiích zahraničních i domácích řadí sbor ke světové špičce. To je důvodem, proč managementy velkých festivalů rády sbor zvou na vystoupení. V letošní sezóně to byl především projekt k 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena, který byl realizován nejprve ve švýcarském Gstaadu a následně v rakouském Grafeneggu. Na programu bylo koncertní provedení Fidelia a mezi interprety lákalo především jméno světového tenoristy Jonase Kaufmanna.

Gstaad je švýcarské alpské město, ve kterém se koná v letní sezóně prestižní festival klasické hudby už od roku 1957. Založil ho houslista Yehudi Menuhin a každým rokem zde pod jeho záštitou vystupují hvězdní umělci. Letos zde zářil 11. srpna Jonas Kaufmann jako Florestan a spolu s ním sopranistka Sinéad Campbell-Wallace jako Leonora, basbarytonista Matthias Winckhler jako Don Fernando, barytonista Falk Struckmann jako Don Pizarro, basista Andreas Bauer Kanabas jako Rocco, sopranistka Christina Landshamer jako Marzellina a tenorista Patrick Grahl jako Jaquino. Gstaad Festival Orchestra řídil Jaap van Zweden, šéfdirigent Newyorské filharmonie.

Gstaad je malé horské město s lázněmi, které čítá asi devět tisíc obyvatel, a je to oblíbená destinace zejména sportovců a švýcarské smetánky. V roce 1956 v létě poprvé navštívil letovisko Yehudi Menuhin s rodinou a od té doby zde v letní sezóně pravidelně koncertoval a založil zde festival, který se stal prestižní událostí, a letos se konal už šestašedesátý ročník. Je tu vybudován festivalový stan pro dva tisíce návštěvníků a má nepochopitelně skvělou akustiku. Pravidelně bývají koncerty vyprodány už půl roku dopředu. Pro potřeby festivalu byl založen Gstaad Festival Orchestra, který Menuhin za svého života dirigoval. Náš sbor zde vystupoval poprvé před čtyřmi léty, to jsme spolupracovali na koncertním provedení Carmen. Letos jsme se sem dostali s projektem k 250. výročí narození Beethovena. Projekt měl být realizován v roce 2020, ale kvůli covidu byl přeložen na letošní rok. Byla tam skvělá atmosféra a spolupracovat se světovými umělci a vedle Jonase Kaufmanna, to byl pro nás opravdový svátek,“ líčil své zážitky sbormistr Českého filharmonického sboru Petr Fiala.

Další dny se projekt přesunul do Rakouska, do Grafeneggu, kde se realizovaly dva koncerty tohoto projektu. V Grafeneggu se velké operní a koncertní akce konají v parku, který přináleží k zámku. Je tu open-air pódium Wolkenturm, s kapacitou pro dva tisíce diváků, které je v provozu od roku 2007. Jako „mokrá varianta“ je tu nová koncertní síň Auditorium, která má kapacitu 1372 diváků a byla otevřena v roce 2008. Sezóna trvá od dubna do září a účinkují tam špičkoví sólisté a soubory, kterým je k dispozici rezidenční Tonkünstler Orchester. Uměleckým ředitelem je klavírista Rudolf Buchbinder, který je zárukou vysoké kvality produkcí. A tu představoval 13. a 14. srpna především pěvec světového renomé Jonas Kaufmann a znovu přizvaný Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Petrem Fialou.

Byl to náš poslední koncert letošní sezóny. Pak už následovala konečně čtrnáctidenní dovolená, víc času nám na ni nevyšlo. Jsme samostatné těleso, nikdo nás nezřizuje, musíme se sami uživit. Zpíváme přibližně sto koncertů v sezóně, z toho asi polovinu v zahraničí. Přesto se sotva uživíme, dotace od Ministerstva kultury nám snížili, stejně jako všem podobným hudebním tělesům. Máme obavy z budoucnosti, přestože je o nás zájem a velmi hlídám kvalitu tělesa, protože jinak bychom ve velké konkurenci neuspěli. Je to tvrdá, ale velmi krásná práce, věřím, že i avizované těžké ekonomické časy ustojíme a že naše posluchače nezklameme. Začínáme sezónu už 2. září koncertem v Ostravě na Svatováclavském hudebním festivalu a v Brně budeme zpívat našim příznivcům 11. září na prvním abonentním koncertě. Těšíme se na naše příznivce a přátele!“ vyznal se sbormistr Petr Fiala.

Foto: Raphael Faux, Sebastian Philipp

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky