KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Lukáš Sommer pro Pražské jaro english

Online program alternativního Pražského jara pokračoval dnes koncertem streamovaným z netradičního prostředí dopravní haly Národního technického muzea. Patřil multižánrovému skladateli, kytaristovi, aranžérovi a improvizátorovi Lukáši Sommerovi. Šestatřicetiletý umělec, který má za sebou loňský debut v Kennedyho Centru ve Washingtonu a před sebou mimo jiné sólový recitál v New Yorku, připravil autorský kytarový recitál.

Podobné unikátní programy prezentuje Lukáš Sommer od roku 2012 na tuzemských i zahraničních pódiích. Rád se vydává za hranice klasické hudby, snaží se s ní propojovat etnické a jazzové vlivy. „Je to ručně vyráběný nástroj, jeho osobitý zvuk, co mě inspiruje při tvorbě,“ říká. Pro Pražské jaro napsal v roce 2011 Koncert pro flétnu a komorní orchestr „Dopis otci“; stal se tehdy nejmladším osloveným autorem festivalové historie. K dnešnímu koncertu se vyjádřil takto: „Představit svou autorskou tvorbu na Pražském jaru v ucelené podobě je jednou z největších uměleckých výzev, před kterou jsem kdy stál.“ Postupně zazněly kompozice Hommage à Jan Kaplický, Tramín – vzpomínka na Mikulov, Neopouštěj mě, Por caminos de Sagunto, Windsurfing – pocta Pavlu Steidlovi, Over the Rainbow, Indiana, Regina Coeli, Bezvětří – fantazie na báseň Víta SlívyDruhý dopis otci. Ve zhudebnění Shakespearova 90. sonetu byl hostem jeho vystoupení kontratenorista Jan Mikušek.

Foto: Pražské jaro

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky