KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Nabucco pro dvakrát tři tisíce lidí english

Ve čtvrtek při zkoušce pršelo, ale pátečnímu večernímu představení se déšť vyhnul. Soubor Státní opery, součást pražského Národního divadla, pak v bavorském Řezně v sobotu odehrál i druhé představení. Na Zámecké slavnosti na venkovní scénu s vyprodaným hledištěm pro tři tisíce diváků přivezl svou loňsku novou inscenaci Verdiho opery Nabucco.

Scéna byla bez opony, lehce upravená pro open air. Orchestr doprovázel na dálku z interiéru – na této přehlídce nehraje pod jevištěm, ale v krásném sále na zámku. Schlossfestpiele Regensburg se konají od roku 2003 každé léto před kulisou zámku St. Emmeram, někdejšího benediktinského kláštera, od 19. století ve světském držení rodiny Thurn a Taxis. V pátek situace podle svědectví lidí z divadla vypadala z hlediska počasí děsivě, ale rozpršelo se – a hodně – až poté, co padla pomyslná opona.

Inscenace Nabucca v režii pěvce Josého Cury měla v Praze premiéru před rokem, a to v prostorách Hudebního divadla Karlín, kde Státní opera dočasně, během rekonstrukce vlastní budovy, vystupuje. José Cura je také autorem scény a světelného designu. „Nabucco je dílem mladého skladatele, který experimentováním s hudbou předznamenal budoucnost. Ryze virtuózní pasáže období bel canta už tady ustupují áriím a ansámblům stojícím zcela ve službě dramatickému napětí a spádu,“ nechal se slyšet Cura, který se už řadu let věnuje nejen zpěvu, ale také dirigování, kompozici, režii, fotografování a výchově mladých talentů. Opera zpracovává námět ze Starého zákona o babylónském králi Nebuchadnezzarovi a jeho židovských vězních a je od premiéry na konci první poloviny 19. století skutečným hitem – patří dodnes k nejhranějším a nejoblíbenějším operám vůbec.

Pod taktovkou Andrease Sebastiana Weisera zpívali v Řezně Martin Bárta, Anda-Luise Bogza, Jana Sýkorová, Josef Moravec, Pavel Švingr, Jan Ondráček, Hana Jonášová, Oleg Korotkov. V sobotu se přidali alternující pěvci Miguelangelo Cavalcanti, Kristina Kolar, Veronika HajnováRoman Vocel. Zkouška a představení se v Řezně odehrály pod dozorem Josého Cury, přítomna byla i kostýmní výtvarnice Silvia Collazuol, která se s Curou pro výtvarnou podobu inscenace inspirovala obrazy Vasilije Kandinského. S Curou spolupracuje od roku 2006. Soubor Státní opery se s Josém Curou poprvé potkal při společné práci na podzim 2001 při turné po Japonsku s inscenací Verdiho Aidy, kdy zpíval roli Radama, a pak v lednu 2015 na pražské scéně při představení Verdiho Otella s Curou v titulní roli.

Vedle pražského operního souboru, které v Řezně už předloni uvedl Verdiho Aidu, zastupuje v letošním programu klasickou hudbu tenorista Jonas Kaufmann, který před několika dny oslavil padesátiny. Zazpívá 18. července s orchestrem Hofer Symphoniker a dirigentem Jochenem Riederem. Festivalový program je tradičně mixem klasiky a dalších hudebních žánrů. Pro letošek jsou jeho dalšími protagonisty jazzová královna Diana Krall, německá popová hvězda Nena a formace Revolverheld a Haindling. Zařazeno je také hudební divadlo pro děti s názvem Michel aus Lönneberg. Pořadatelskou záštitu nad festivalem má kněžna Gloria von Thurn und Taxis. V pátek byla na Nabuccovi.

Foto: Národní divadlo

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky