KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Ceny Classic Prague Awards: Epoque Quartet, Válek, Kozák, Ohlsson… english

„Jsme rádi, že můžeme dělat komorní hudbu, baví nás… a jsme rádi, že to baví i vás.“

„Když děkoval, neopomenul zdůraznit úlohu rodin členů, které umožňují sboru jeho časté a dlouhé zahraniční cesty.“

„Na pódium se vrátili ještě jednou, když došlo na vyhlašování nositele Ceny České televize pro ´klasiku roku´.“

Cena za celoživotní přínos dirigentu Vladimíru Válkovi, dvě ocenění multižánrovému souboru Epoque Quartet, ceny pro Pavel Haas Quartet, Jana Mráčka, Zdeňka Krále, Belfiato Quintet, Českou filharmonii a Český filharmonický sbor Brno, Garrick Ohlsson jako „ambassador“ české hudby a Marek Kozák jako Talent roku. To jsou výsledky čtvrtého ročníku Classic Prague Awards, ocenění věnovaných tuzemské klasické hudbě. Křišťálové trofeje s grafikou Janáčkovy partitury se za rok 2019 předávaly v neděli večer v Obecním domě.

Ocenění za celoživotní přínos české hudbě převzal v závěru večera čtyřiaosmdesátiletý Vladimír Válek, v letech 1985 až 2011 šéfdirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Jeho působení je spojeno i s Pražskými symfoniky a s Českou a Slovenskou filharmonií, jejímž byl šéfem v letech 2004 až 2007. Má za sebou koncerty po celém světě, tisícovku rozhlasových nahrávek a stovku titulů dlouhohrajících a kompaktních desek a je nositelem Medaile za zásluhy v oblasti kultury. Vždycky, i tento večer, hezky hovořil na adresu muzikantů v orchestrech, s nimiž pracoval. Předchozími držiteli této ceny jsou dirigent Libor Pešek, pěvkyně Soňa Červená, sbormistr Josef Pančík a cembalistka Zuzana Růžičková.

Talentem roku 2019 se stal sedmadvacetiletý pianista Marek Kozák, žák Ivana Klánského na pražské AMU. K úspěchům počítá účast v semifinálovém kole Chopinovy soutěže ve Varšavě a druhou cenu na prestižní soutěži Pražského jara v roce 2016 i vítězství na tuzemských soutěžích nesoucích jména Fryderyka Chopina a Bedřicha Smetany. V roce 2018 vyhrál Evropskou klavírní soutěž v Brémách. O deset let dříve se však stal také vítězem Mezinárodní varhanní soutěže Petra Ebena v Opavě, kde současně získal cenu za varhanní improvizaci. V současnosti už se soustřeďuje jen na klavír.

Cenu za sólistický výkon obdržel houslista Jan Mráček, navržený za provedení Prokofjevova Koncertu D dur s Českou filharmonií a Petrem Altrichterem. Mráček je jedním z koncertních mistrů České filharmonie a výrazným sólistou, je nositelem první ceny z Mezinárodní houslové soutěže Fritze Kreislera ve Vídni v roce 2014. Nominováni s ním jako další byli klavírista Martin Kasík a klarinetista Irvin Venyš

V kategorii Komorní výkon převzal ocenění komorní soubor Belfiato Quintet, a to za provedení dechových kvintetů Antonína Rejchy na svém CD. Kvinteto vzniklo v roce 2005 a tvoří ho absolventi AMU v Praze, hráči předních pražských orchestrů – Oto Reiprich, Jan Souček, Jiří Javůrek, Ondřej Šindelář a Kateřina Javůrková. „Jsme rádi, že můžeme dělat komorní hudbu, baví nás… a jsme rádi, že to baví i vás,“ usmívala se na pódiu při děkování hornistka Javůrková. Na Classic Prague Awards 2019 byly ve stejné kategorii nominovány violistka Kristina Fialová s pianistkou Jitkou ČechovouKlavírní kvarteto Josefa Suka.

Za výkony ve vokální sféře získala nominace tři tělesa: chlapecký sbor Bonifantes, Pražský filharmonický sborČeský filharmonický sbor Brno, který nakonec vyšel z rozhodování poroty vítězně. Šlo o jeho spoluúčast na uvedení Glagolské mše Leoše Janáčka s Českou filharmonií a dirigentem Petrem Altrichterem. Cenu převzal zakladatel a po celá dosavadní tři desetiletí také sbormistr a ředitel tělesa Petr Fiala. Když děkoval, neopomenul zdůraznit úlohu rodin členů, které umožňují sboru jeho časté a dlouhé zahraniční cesty.  

Cenu za orchestrální výkon obdržela Česká filharmonie. Porota ocenila zahajovací koncert 124. sezóny orchestru, na kterém loni v září zazněla za řízení šéfdirigenta Semjona Byčkova mimo jiné Osmá symfonie Dmitrije Šostakoviče. Dalšími nominovanými orchestry byly PKF – Prague Philharmonia s šéfdirigentem Emmanuelem Villaumem za vystoupení na podzimním festivalu Dvořákova Praha s díly Josefa Suka, Antonína DvořákaCamilla Saint-Saënse a Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Tomášem Braunerem za podíl na koncertním uvedení prvního Dvořákova zhudebnění operního libreta Král a uhlíř na stejném festivalu. Ředitel České filharmonie David Mareček, který s Byčkovem ocenění přebíral, připomněl vedle hráčů existenci „druhého orchestru“ – všech těch, kteří pro hudební těleso pracují v jeho zázemí.

V nahrávacích projektech patří cena světoznámému komornímu souboru  Pavel Haas Quartet za jeho CD se třemi smyčcovými kvartety Dmitrje Šostakoviče. Kvarteto – hrající ve složení Veronika Jarůšková, Marek Zwiebel, Jiří Kabát a Peter Jarůšek – bylo v době ceremoniálu na turné po Německu. Nominace ve stejné kategorii získali také Bonifantes a klavírista Ivo Kahánek. Haasovci mají se svými nahrávkami pro Supraphon trvale úspěchy, a to i v zahraničí.  

Soudobé kompozice se v nominacích na cenu Classic Prague Awards objevily tři – komorní operní muzikál Charlotte Aleše Březiny, kantáta Tempus Iuvenis od Jana VičaraMagnificat pro smíšený sbor a varhany, jehož autorem je pianista a skladatel Zdeněk Král. Cenu za dílo, které mělo premiéru na Festivalu pěveckých sborů v Jevíčku, získal právě on. Král, mimo jiné také zakládající člen Komediografu, je autorem hudby k desítkám divadelních, filmových a rozhlasových projektů i děl pro děti a koncertních skladeb.

Mezi nadžánrovými projekty byly v kategorii Crossover nominovány Epoque Quartet, Five Star Clarinet Quintet Marek Novotný Band. Cenu si odneslo kvarteto Epoque Quartet, které se s jistotou pohybuje mezi klasikou a mnoha dalšími polohami a loni oslavilo dvacet let. Vzápětí se jeho členové, jimiž jsou David Pokorný, Vladimír Klánský, Vladimír KroupaVít Petrášek, vrátili na pódium ještě jednou, když došlo na vyhlašování nositele Ceny České televize pro „klasiku roku“, vybraného z vítězů jednotlivých kategorií.

Poslední z křišťálových trofejí – cenu Ambassador of Czech Music – získal za pozornost české hudbě klavírista Garrick Ohlsson. Dvaasedmdesátiletý umělec, v roce 1970 první Američan, který zvítězil v Chopinově mezinárodní klavírní soutěži ve Varšavě, se stal miláčkem českého publika. V tuzemsku se poprvé představil před 47 lety a od té doby měl na festivalu Pražské jaro a při dalších příležitostech v Česku už desítky vystoupení. Trvalý vztah má i přímo k české hudební tvorbě; za šíření dobrého jména české kultury obdržel už medaili Artis Bohemiae Amicis, udělovanou ministerstvem kultury.

Ceremoniál předávání cen Classic Prague Awards, jediných českých cen určených tvůrcům, interpretům a organizátorům na scéně klasické hudby, se uskutečnil ve Smetanově síni v přímém televizním přenosu. Přivedl do Obecního domu desítky osobností tuzemské hudební kultury.

Během galaprogramu vystoupil Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK s dirigentem Rastislavem Štúrem a s Patricií JanečkovouPavlem Šporclem jako sólisty. Zněla filmová hudba a klasika užitá ve filmech. Večer se pak protáhl přes půlnoc. Nádherné setkání lidí z branže, příležitost potkat se a popovídat si, dá se následně číst na sociálních sítích. Včetně komentáře, že nejde o soutěž, ale že přesto každá nominace i cena potěší a dodá vzpruhu. Akce tohoto druhu – a to produkčně dokonalá, velkorysá a noblesní, jak se také dá číst – tu mnoho let chyběla.

Hlavní porotou opět byli sopranistka Gabriela Beňačková, houslista Václav Hudeček, klarinetista Jiří Hlaváč, klavírista Ivan Klánský a skladatel Ondřej Soukup. Další osobnosti tvořily odborné poroty. Prezidentem soutěže je podnikatel Petr Stuchlík, jejím ředitelem Jiří Besser, lékař a politik, někdejší ministr kultury.

Večer moderoval Jiří Vejvoda. Připomněl slova režiséra Ingmara Bergmana, že „…popularita je trest, který vypadá jako ocenění…”, ale dovedl současně přítomné k myšlence, že ti, kteří prostřednictvím klasické hudby dělají Česku dobré jméno ve světě, si popularitu i opravdové ocenění zaslouží.

Foto: Petr Veber a Relative PR & Consultancy

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky